Brief van boven

Beste Jan Peter,

Mijn broer Marten heeft je al hartelijk dank gezegd voor de brief die je hem hebt gestuurd. Hij is verrast en geroerd, en heeft mij jouw epistel ook laten lezen. Jan Peter, Jan Peter, ik ben ook verrast, maar heel wat minder blij.

Want wat is het nu werkelijk, deze brief? Een schamele PR-stunt van een laf mannetje. Het is wel heel gemakkelijk om je nu nog eens te gaan beroepen op mijn gedachtegoed. En het is wel heel wrang dat je in je beleid van de afgelopen jaren het volledige tegendeel van mijn ideeën hebt uitgevoerd. Hoe háál je het dan in je hoofd om zo?n brief te schrijven?

Je roemde mij om mijn inzet voor de kwaliteit van de zorg en het onderwijs. Jan Peter, verdomme! Léés je wel eens een rapport? Had je dan niet al járen geleden wat moeten doen aan de ambtenarenmentaliteit van dokters en verplegers? Aan de onontwarbare kluwen van jeugdzorg, justitie en sociaal werk? Aan de talloze managementlagen? Aan de belábberde scholing van toekomstige leraren? En aan het broddelwerk van leerlingen en studenten?

En dan ga ik je nu letterlijk citeren: ?Thema?s die hij op de agenda zette, zoals de noodzaak de kloof tussen politiek en burgers kleiner te maken, bepalen ook nu nog het politieke debat en zullen dat de komende jaren blijven doen.? ? Hahaha, ik maak me bijzonder vrolijk hierboven. Want de politiek stond en staat verder van de burgers dan ooit tevoren. En daar wíllen jullie helemaal niks aan doen in Den Haag. De achterkamertjes heersen nog steeds, Jan Peter! En jij maakte het zelfs nog bonter door je achterkamertje helemaal te verhuizen naar fucking Beetsterzwaag.

Je prijst mij bij Marten, omdat ik voorstander was van een pardonregeling. Maar wie probeerde die regeling, onder jouw verantwoording, jarenlang te blokkeren? Juist ja, dat vréselijke mens van Verdonk. (Die ook nog eens met mijn woorden aan de haal ging.) Dan roer je het punt aan van integratie. Ok, de afgelopen jaren is hier veel over gedebatteerd. En her en der is er een inburgeringscursusje van de grond gekomen. Maar zo van boven zie ik de ?tsunami van islamisering? meer en meer over Nederland golven. Op dat punt kan ik me vinden in het verhaal van Geert Wilders. Maar die wordt op zijn beurt door jullie Haagse goegemeente verketterd. Stom. Lúister eens naar die man. Anders gaat hij nog veel meer radicaliseren.

Meneer de Minister President, Jan Peter, ik voel mij beledigd door deze brief. Gebruik mij niet als legitimatie voor het CDA-beleid van de afgelopen ? en waarschijnlijk ook de komende ? jaren. Het is schijnheilig geleuter. Nu kennen we dat van het CDA, maar ik wens daar niet mee te worden geafficheerd. Niet levend en niet dood.

Met vriendelijke groet,
Prof. Dr. W.S.P. Fortuyn (Pim)

 1. 1

  Beste dr. Fortuyn (u weet natuurlijk ook wel dat de titel prof. niet gevoerd wordt bij oud-hoogleraren, niet zijnde emeriti, maar dit terzijde),

  Waar haalt u het toch vandaan om te spreken over ambtenarenmentaliteit bij dokters en verpleegkundigen? Dat u de medici verwijt met de benen over elkaar te zitten kan ik persoonlijk wel hebben (ook al werken ze gemiddeld langer dan 48 uur), maar om nou te zeggen dat verpleegkundigen de hele dag bij de koffieautomaat staan, of aan het vergaderen zijn, gaat te ver.

  Ik neem aan dat deze slip of the tongue veroorzaakt werd door uw, begrijpelijke, woede over die lafhartige pseudopremier, die het land onderdompelt in een grouwsluier van normen en waarden.

  Vriendelijke groet, Roy

  p.s. U had dit natuurlijk al veel eerder kunnen zien aankomen

 2. 3

  Misschien is wel de conclusie van 5 jaar Fortuynisme: iedereen heeft een lijntje met Pim. Ik zag net het programma van Felix Rottenberg. Van Herben tot Leers (CDA) en van Pechtold tot Spekman (PvdA): allemaal claimen ze het gedachtegoed van Pim.
  (Als winnaar uit het debat kwam overigens Gert Leers, met zijn pleidooien voor visionair leiderschap en betrokkenheid… Maar dat terzijde.)

 3. 4

  @Leendert: Ik vond het wel een mooie uitzending, Gerd Leers was trouwens weer heel helder inderdaad.

  Wat vijf jaar na Fortuyn ook hetzelfde is, is dat de mensen die ooit met Fortuyn hebben samengewerkt altijd wel een reden vinden om met elkaar ruzie te gaan maken. Bij Rottenberg was het weer Westbroek en Herben. Prachtig!

 4. 5

  Geachte heer Pim,
  Ik ben nooit een fan van u geweest, maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat we meer last van J.P. hebben dan van u ;-)