Brief aan Prins Willem-Alexander

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Hoogheid,

Een paar weken geleden was Europa in rep en roer. Nou zijn we dat sinds de crisis van 2008 wel vaker, maar nu was het écht erg. Joelia Timosjenko, de oud-premier van Oekraïne die onder het huidige regime in de gevangenis zit, verscheen met een paar blauwe plekken in de media. Zo’n grove schending van de mensenrechten hadden we sinds Sieneke op het songfestival niet meer meegemaakt, dus dat schreeuwde om een boycot. Van tevoren vond ik het onbegrijpelijke onzin, maar bij nader inzien was het zo gek niet!

In een brief aan minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal schreef ik destijds al wat ik vond van de heisa rond de boycot. Waanzin. Vond Joelia Timosjenko zelf overigens ook. Ze merkte fijntjes op dat iedereen vier jaar geleden ook gewoon naar de Spelen in China is gegaan. Grappig hè? Dat is alsof legbatterijkippen ons erop wijzen dat het gedoe over scharrelen overrated is en dat ze het eigenlijk wel knus vinden om zo dicht op elkaar te zitten.

Het mocht allemaal niet baten. Rutte ging niet. U ging niet. Balen, kan ik me zo voorstellen, want het had een leuk familie-uitje kunnen zijn. Bovendien had heel Nederland er natuurlijk voor getekend om vicewereldkampioen Oranje aan het werk te zien, laat staan een gepassioneerd supporter als u. Maar dat was dus van tevoren. Want als je ziet hoe ze voetbalden dit toernooi, is het geen ramp om er niet bij geweest te zijn. Ik zou bijna denken dat u voorkennis had.

Het was wel lef van Van Marwijk om zo’n aanvallende ploeg op te stellen hè? Het waren niet mijn ideale elf, maar de intentie was goed. We kunnen moeilijk zeggen dat hij er niet alsnog alles aan heeft gedaan. Jammer dat hij nu door iedereen afgeserveerd gaat worden als een koekenbakker die er niets van kan. Onder zijn leiding hebben we voor het eerst in de geschiedenis de FIFA ranking aangevoerd en hij heeft een record aantal zeges op zijn naam staan. Dat zijn geen prijzen, dat snap ik, maar dan kun je dus wel iets. Als ik me niet vergis heeft uw moeder hem twee jaar geleden zelfs nog geridderd!

Maar het is dus voorbij. U heeft maar drie potjes hoeven missen. Nog even de Tour uitzitten en u kunt richting de Spelen. Die zijn gewoon lekker veilig in Londen, dus de kans dat we onze morele superioriteit ten toon zullen moeten spreiden met een boycot, is minimaal. Weet u bij wie u zeker even moet kijken? Zeiler Rutger van Schaardenburg. Ik heb uit betrouwbare bron begrepen dat die van plan is hoge ogen te gooien. Veel plezier daar in ieder geval. Ik hoop dat het in Engeland lekkerder loopt dan in Oekraïne.

Groeten,

Boudewijn.

PS. Galgenhumor op De Speld: ‘Nederland meest constante ploeg van EK 2012.’ Moeten we om kunnen lachen toch?

Reacties (4)

#1 basszje

Onvoorstelbaar slecht stuk. Kennelijk wil auteur eigen morele superioriteit benadrukken door de andere morelen aan te vallen met infantiel taalgebruik. Goed hoor.

Las toevallig in de VN over de advocate van Timosjenko – http://www.vn.nl/Archief/Buitenland/Artikel-Buitenland/De-advocate-van-Timosjenko.htm . Verdient meer aandacht.

  • Volgende discussie
#2 Jo

Oh oh oh wat is het weer makkelijk om je morele gelijk te halen over een land waar wij gewoon geen reet van weten of snappen.
Die Timosjenko, was dat niet dezelfde die een paar jaar geleden de huidige president heeft laten vergiftigen met dioxines?
De man was toen bijna dood. Blijkbaar is iedereen dat weer vergeten.
Ik weet er ook niks van, maar ik heb dan ook geen mening over dat land.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 lapis - Reactie op #2

Die Timosjenko, was dat niet dezelfde die een paar jaar geleden de huidige president heeft laten vergiftigen met dioxines?

Erm, nee? Joesjenko is degene die is vergiftigd, en Janoekovytsj is nu president. Die laatste is trouwens net zo erg een likely suspect als opdrachtgever voor die vergiftiging als Timosjenko – waarschijnlijk zelfs meer aangezien hij een bondgenoot van de Russen was/is en die hebben een handje van het vergiftigen van opponenten (zie ook Litvinenko en het radioactieve polonium-210 in zijn spaghetti).

#3 Jan de Boer

@Boudewijn, is het wel eens bij je opgekomen dat Willem-Alexander nooit naar het EK zou gaan en dat die boycot actie hem in de schoenen is geschoven? Hij zat de laatste anderhalve week in Panama, Italië en Zuid-Korea dus zo’n fan is hij helemaal niet. Waarschijnlijk alleen als het uitkomt!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie