Brief aan Gerdi Verbeet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Geachte mevrouw Verbeet,

Na deze week begint voor het parlement het zomerreces. Ik vind het wel prima, twee maanden lang even wat minder politiek. Ook voor u als voorzitter van de Tweede Kamer lijkt het me lekker. Schoenen uit, benen op tafel, wijntje erbij en vooral even geen gedoe over bezuinigingen en de economie. Even geen politieagente spelen tussen een stel bekvechtende betweters. Wordt u daar nooit moe van?

Ik wel. Ik ben er eerlijk gezegd wel even klaar mee. Dat Lenteakkoord kan me gestolen worden. We doen alsof dat de toekomst van Nederland gaat bepalen, maar dat is niet zo. Het akkoord is er voor de bühne. Voor Europa en de financiële markten. Dáárvoor was het nuttig. Verder was de totstandkoming van het akkoord vooral een partijpolitiek steekspel waarbij de posities voor de verkiezingen zijn bepaald. Dat proces was erg interessant; het uiteindelijke akkoord totaal niet. Op 12 september gaat alles op de schop. Dat is niet erg, maar laten we dan nu niet doen alsof dat akkoord iets voorstelt.

Alle reacties waren zo voorspelbaar dat je eigenlijk niet snapt waarom de politici nog de moeite nemen om ze steeds weer uit te spreken, en waarom de journalisten nog zin hebben om het op te schrijven. Je kunt het allemaal zó uittekenen: Rutte & co zeggen dat het voor iedereen pijn doet, maar dat bezuinigingen nu eenmaal nodig zijn. Ze prijzen zichzelf de hemel in om het feit dat ze verantwoordelijkheid nemen. Samsom en Roemer vinden het akkoord veel te rechts, zeggen dat ´het socialer moet´ en roepen nog iets lelijks over banken en mensen met veel geld. Wilders vindt akkoorden per definitie linkse, door Europa opgelegde hobby’s.

Het allerergste is dat gelul – door álle partijen – over de hardwerkende Nederlander, die blijkbaar erg zielig is. Om te beginnen: zo hard werkt de gemiddelde Nederlander niet. Feit. Met een gemiddelde van iets meer dat 30 uur per week behoren we zelfs tot de minst hardwerkende landen van Europa – en daarmee ongetwijfeld van de wereld. Dat we ondanks die korte werkweek wel behoren tot de meest welvarende landen ter wereld, maakt dat de gemiddelde Nederlander verre van zielig is. We hebben zat geld en nog tijd om het uit te geven ook. Los daarvan lijkt het me overigens vrij logisch dat de (hard)werkende bevolking de zwaarste last moet dragen. Wie anders?

Maar nu is het dus bijna reces. Politiek uit, voetbal aan. Nog heel even, en dan gaat het een maand lang alleen maar over opkomende backs, onterecht gegeven kaarten, over het paard getilde vedetten en goals in blessuretijd. Elke avond onbezorgd en onbeschaamd over voetbal ouwehoeren. Heerlijk! Niet bezuinigen, maar aanvallen. Niet Mark als belangrijkste man van Nederland, maar Bert. Niet Geert en Emile die de flanken bezetten, maar Arjen en Ibrahim. Geen compromissen, maar oorlog! Kijkt u daar niet ontzettend naar uit? Ik wel!

Groeten,

Boudewijn.

Reacties (10)

#1 DrBanner

yeah!

  • Volgende discussie
#2 Cindy

Het duurt nog wel een maandje voordat de Kamer met reces gaat: http://www.tweedekamer.nl/contact/veel_gestelde_vragen/index.jsp#TitleLink16

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 muse

je kunt, tussen het voetballen en/of andere sportevenementen door, nog zes hele weken genieten van ons prachtige parlement, en zeven zelfs als je de eerste kamer ook volgt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Maarten

Geen zomervakantie voor de politiek dit jaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

Zucht voetbal… hier in de straat hangen de oranje vlaggetjes al uit. Dat wordt al hel genoeg zonder dat sargasso er over begint.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Arnoud

Boudewijn, voordat je zo stellig je mening geeft zou je je artikelen helemaal moeten lezen. De 30 uur per waar jij het over hebt komt voort uit het feit dat een groot deel van de vrouwen in Nederland partime werkt. Deze dames vergroten de noemer onder het totaal van de arbeidsuren van Nederland. In werkelijkheid behoren de Nederlanders tot de top als het gaat om arbeidsproductiviteit. Baseer je mening dus niet op een krantenkop en lees eens verder.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Kok

Als je al in de eerste zin een vrij grote -en vermijdbare- fout tegenkomt, dan is de rest ook niet echt meer serieus te nemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Dus

Wat een gelul. Ik werk me een slag in de rondte om de boel te kunnen betalen en moet straks dus nog meer gaan werken. Vind ik niet erg, maar kom dan niet aan met dit soort onzin. Overigens houd ik niet van voetbal, maar terwijl jij op je luie r**t zit te kijken kan ik nog wat meer werken. Dan betaal ik jouw portie ook. Graag gedaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 EB

Toch snijden de alinea’s 2 en 3 hout. Probeer tussen al die voorspelbare oneliners nog maar eens iets origineels en inhoudelijks te vinden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Wouter ter Heide.

Tijdgeest.

Was het maar waar Boudewijn dat 12 september alles op de schop gaat. De verkiezingen laten de kern van het probleem, ons bestel, namelijk ongemoeid. Wat dan ook de uitslag van de verkiezingen zal zijn, enig perspectief op het oplossen van de problemen is daarvan niet te verwachten.
Daarvoor zullen we oog moeten krijgen voor de geest van onze tijd, die doortrokken is van de mensenrechten. In de context daarvan dienen de problemen geplaatst te worden, om de kloof tussen ideaal (de verwerkelijking van de mensenrechten) en werkelijkheid (de modderige politiek van alledag) te overbruggen.
Voor die overbrugging zal ons gedateerde partijpolitieke bestel op de helling gezet moeten worden, ten behoeve van de creatie van een heldere mensenrechten- of vredeskoers die de alomvattende tijdgeest eer aandoet, dus niet langer gedwarsboomd wordt door allerhande partijpolitieke egotrippers.
Hoe zo bij de tijd, dames en heren partijpolitici.

  • Vorige discussie