1. 2

  Schermutselingen in Tunesië a.g.v. wereldwijde schaarste i.c. structureel hoge voedselprijzen. Ik zeg het begin van een olievlek. Er is voorshands echter geen enkele reden om thans ongerust te zijn…

  Want na Avondklok komt Noodtoestand.

 2. 6

  Wat YP zegt. Alhoewel ben toch een beetje ongerust, immers een gat in die regio wordt snel gevuld vanuit de relihoek.

  Als je in Tunesie op een koffie/thee buiten-cafe zit en je je verwonderd over de adoratie van de machts’hebberts’..alsmede die norse stilte als er weer op tv witte zwaluwen over moskeeen vliegen (gebedstijden) verbaasd me de woede van nu op de straten.

  Generatieverschillen wellicht…hope 4 the best.

  Om met de tweede taal van de oudere generatie te spreken”Ti auguro molto riposo e molta pace”

 3. 8

  Tunesie..ergens tussen 19:00 en 19:30 mogen bier en wijn flessen en plein publique worden geopend. Stel U voor..achter muren van hotel, meestal, komt de ober..lokale genieters tafels vol met fraaie drank (cuvee du president veelal) ..alle doppen/kurken in snel tempo eraf. Zo ook de consumptie..rond half 9 is Bacchus tevreden”hik”

  Mooi land..leuke bewoners.

  @keest je loopt achter de GS info aan.

 4. 12

  Ach ’t zal best wel meevallen met de voedselrellen. De wereld zal echt niet in een keer omvallen. Maar als het echt gaat om voedselproblematiek en die zou wereldwijd zijn – wat waarschijnlijk zo zal zijn – dan heeft YP in #1 met z’n olievlek wel gelijk hoor. Berg je dan maar en de westerse wereld is dan niet gevrijwaard.

 5. 13

  Ook in Haïti (oke, de giro 911 gelden willen maar niet doordruppelen), Pakistan, Egypte, Ivoorkust en de Filippijnen gaan mensen de straat op om te protesteren tegen de stijgende voedselprijzen @keest + @qwerty. A) het miezert een beetje met het weer: graanembargo Rusland a.g.v. droogte, verschroeide oogsten in Kazachstan maar ook EU, overstromingen in Canada, Australie en China (erosie/ modderstromen in Brazilië) enz…

  En B) Er zal en moet toch gegeten worden, (en weet niet of de tunesische regering in die mate corrupt was) wat doe je dan? Nou, b.v dit:

  Since the food crisis of 2008, nations and private investors have been lining up to buy or lease millions of hectares of land from poor countries, mostly concentrated in Africa, to produce food crops for shipment to their home countries. Most of these deals are made with corrupt government officials. Often the poor farmers are evicted from their lands to make room for huge factory farms. Some deals allow the new owner or tenant to use enormous amounts of water at little cost or free while the poor are left with nothing. China is leading the race at the moment. And the farm lands these nations are buying up, mostly in Africa, are being used to grow food for their own citizens. The food will be protected from the poor by armed forces. And nations borders will be closed to exports. It happened in 2008, it’s happening now, and it will certainly happen big time when the beast is finally at the door….

 6. 15

  @YP
  Ja, het twittert al een tijdje rond hoor die stijgende voedselprijzen. Maar zo snel gaat dat niet. De kritische grens is blijkbaar nog niet doorbroken. Al moet ik zeggen: ’t kan morgen, ’t kan ook nog vandaag.

  Om kort te gaan: ja, je hebt gelijk maar je krijgt het pas als het zover is. Anders gezegd: je bent een roepende in de woestijn en die rellen met hun doden helpen de bevolking te reduceren en daarmee de voedselprijzen te doen dalen. De prijsdynamiek is niet zo moeilijk: hoeveelheid en hoeveelheid gram per persoon. Als de gradiënt van de laatste over de wereld te groot wordt ontstaan er spanningen en rellen. Bingo.

  We wachten op de volgende berichten.

 7. 16

  @ 14 dus er stond ook iets over op geenstijl, so what? Ik lees dat ding niet, kan niet alles volgen, zoals je kon zien had ik het van de belg (http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20110114_115) is ook niet heel belangrijk behalve dat het aantoont dat de NOS het gebeuren in Tunesie, dat al bijna een maand gaande was, niet belangrijk genoeg vond om er een cameraploeg of correspondent heen te sturen (en toen maar is gaan faken dat ze er wel waren)

 8. 21

  Ja ohof, iemand moet op het ideetje komen er meteen 1 a 2 miljard uit te roeien (een atoombom van een vrachtwagen gevallen of of, afijn, we verzinnen tegen die tijd wel wat)…dan kom je tenminste ergens.

  Anders blijf je maar aankutten met die 7 miljard…

 9. 25

  Atoombom @YP? Als de boeren dood zijn, zijn de gewassen ook niet meer te redden ed.
  eigenlijk moet ik niet ingaan op uwe grap.. Kan het niet laten.
  Het beeld dat je schetst klinkt eng, klinkt als kolonisatie. En dan blijken de EU-subsiedies voor boeren ineens wel sense te maken. Fout fouter foutst, gelijkheid geldt niet verder dan de eigen grenzen.

  Hm ik begin als larie te klinken, ga gauw slapen. *hik*
  Truste

 10. 27

  #26
  Maar het gevaar is dat al die islamisten nu terugkomen. Vrije verkiezingen leveren geen banen op, en als mensen onrustig blijven worden ze makkelijk prooi voor populistische ‘spread the wealth’ imams.

 11. 28

  @27 Ja dat is zo, maar dat ‘komt er nu van’ zou je haast zeggen. Tot nu toe volstrekt onderbelicht is gebleven hoezeer het regime van Ben Ali ondersteund werd door de EU en Frankrijk, in ruil voor het stoppen van migranten richting Europa, onder andere. Dat weten veel mensen in Tunesie natuurlijk heel goed. Wat me gisternacht ook te binnen schoot toen we overal uit het land beelden van feestende menigtes konden zien die straatbeelden ven Ben Ali vernielden, was dat dat precies de beelden zijn die de VS had gehoopt te zien bij de ‘bevrijding’ van Irak maar dit terzijde.

 12. 29

  @27: Gast. Het protest is begonnen met een werkloze die zichzelf in brand stak. Blijkbaar levert een zakenvriendelijke dictatuur ook geen banen op!

 13. 31

  Ik denk niet dat de Amerikaanse internationale strategen zitten te wachten op een domino. Er ontstaat een machtsvacuum van jawelste. En zoals Irak willen ze zeker niet. Of dat zoals Iran moslim-fundis er inspringen.

  Stabiliteit en liberalisering van de economie, en kleinere overheid (bijv. Jordanië onderwijs grotendeels geprivatiseerd door eisen IMF en Wereldbank).