1. 4

  Ze wilde altijd meeregeren. Nu dat niet lukt is er geen eer voor haar te behalen. Raar, want GroenLinks en meeregeren is nooit een waarschijnlijke optie geweest. Je zou kunnen zeggen dat de coupe van gematigd links is mislukt.

 2. 5

  Goeie beslissing, zo hebben ze ruim de tijd een nieuwe lijsttrekker neer te zetten voor de verkiezingen. Gaat Jolanda Sap dat ook worden denken jullie?

 3. 6

  Jammer dat ze vertrekt. Ze zei meestal verstandige dingen en was niet te beroerd om hard tegen populistisch blatende collega’s in te gaan.
  Wel vreemd dat ze eerst om een extra termijn vraagt en vervolgens al weer vrij snel vertrekt. we horen om 13:30 vast meer.

 4. 7

  Ik vind het jammer, en hoop dat ze tenminste in het openbaar haar analyse & mening blijft geven. Ik bedoel, wat moeten we zonder Femke. Dat kan echt niet.

  Anoniem: waarschijnlijk wel ja.

 5. 11

  Jammer, ik ben het meestal niet met haar eens, maar ze was wel 1 van de weinige stabiele en betrouwbare geluiden op links. Dat ze niet meeregeert is haar weinig aan te rekenen, dat was meer een onderling gevecht tussen VVD en PvdA. Hoogst waarschijnlijk waren D66 en GL er uiteindelijk wel uitgekomen met de VVD.

 6. 15

  Ze heeft natuurlijk in die 8 jaar nooit het volk aan kunnen spreken, groenlinks nooit boven de traditionele basis van intelligentsia uit kunnen laten stijgen, wat dat betreft is haar fractievoorzitterschap niet echt geslaagd te noemen. Al werd ze door haar achterban wel op handen gedragen.

 7. 17

  Rutte verliest een links vriendinnetje hoor ik op de radio. Benieuwd welke koers Jolande Sap gaat varen, en of ze daadwerkelijk de opvolger zal worden.

 8. 19

  Zo snel al :(

  Je zou zeggen dat het populair worden van groene thema’s als energiebesparing, duurzaamheid en klimaatverandering een partij als GL geen windeieren zou hebben moeten leggen. Wellicht dat Jolande Sap daar beter op kan kapitaliseren?

 9. 21

  Nou dat (Sap) had ik hier al voorspeld. Dat was ook niet zo moeilijk.

  Verder hoop ik dat Femster in de publieke arena blijft acteren. Mits ze geen acties a la Rozenvuller gaat doen. En hopenlijk wacht ze niet tot haar 67ste met haar memoires te publiceren. Met Sap ben ik erg blij. Slimme keuze van de partij. Maak Sap fractievoorzitter en consolideer 11 tot 15 zetels.

 10. 23

  @13

  Dus nu is Rutte ook al een facist? Met dit soort polaristie komen we er wel in Nederland. Halsema zocht in ieder geval de dialoog en hield zich gelukkig verre van de Godwin laster van Cohen en co. Te hopen is dat Sap de verstandige koers van Halsema doorzet en het moddergooien aan PvdA en PVV overlaat.

 11. 25

  Halsema heeft haar kinderen van de zwarte school gehaald. Ze wilde haar eigen persoonlijke telgjes niet opofferen aan een sociaal experiment waaraan zij wel het Nederlandse volk dwaas, achteloos, meedogenloos heeft opgeofferd.

  En er zijn nog meer tekens dat zij het Licht begint te zien, w.o. haar huidig aftreden. Maar het is te laat. Als ze eenmaal werkelijk totaal inziet wat zij heeft aangericht, zal een afgelegen Klooster in woest en somber gebied nog haar beste refugium zijn.
  Met veel penitenties.

 12. 27

  @23, je moet niet zo schijnheilig janken, de polarisatie komt van de fascisten zelf en van de fascisten gedogers, ik heb het niet over een links blok maar over een anti-fascistisch blok, ook bij de vvd en het cda moeten fatsoenlijke mensen te vinden zijn waarbij de wereld wat groter is dan hun eigen portemonnee

 13. 28

  Even iets anders. Ik heb net naar de persconferentie gekeken. Wat me weer opviel is het geklooi met microfoons van diverse journalisten. En desondanks waren de vragen uit de zaal nauwelijks te verstaan. Dat is altijd zo met persconferenties in Nieuwspoort, dat moet toch technisch op te lossen zijn?

 14. 31

  Weer een stap in de Verlimburgisering van Nederland, na PVV, SP (ok, net niet, maar dan ook NET niet) en CDA wordt nu ook Groenlinks door een Limubrger geleid…

  maar ok, ff serieus,
  ik zal Femke missen.
  In een politieke wereld waar alles maar populistischer, egoistischer, stompziggiger, xenofobischer en behoudender wordt was Femke altijd een baken van idealen, progressie en intelligentie.
  Haar enig nadeel bleef dat, vooral door haar stem, ze niet van haar kouwe-kak-imago afkwam, maarja dat kun je d’r moeilijk kwalijk nemen.

 15. 34

  Ik schrok behoorlijk toen ik het hoorde. Femke was geweldig. Ik hoop dat Jolande ook die algemene kennis heeft van Femke. De keren dat ik haar zag spreken was ik wel onder de indruk.

  @28 Je weet toch dat de pers er voor zichzelf is en niet voor jou.

 16. 35

  Mooi zo, was het nooit eens met Halsema, maar vandaag zeker wel. Ze verdiend een een eredoctoraat voor haar inzicht en prestaties op economisch gebied. Haha, ha

 17. 36

  @30 Denk het niet.
  Twitter:
  NielsvdBerge
  Ik kreeg vandaag al veel vragen over mijn eigen toekomst. Ik word na het Kerstreces Tweede Kamerlid voor GL. Daar heb ik heel veel zin in.

 18. 37

  HPax | 17 December 2010 | 14:14
  de school waar ze haar kinderen naar toe stuurde was even zwart als de vorige.

  Klets niet zo uit je nek.

 19. 39

  Zat al tegen de max in vorige kabinet, al haar pijlen verschoten: 7 zetels. Dan heeft het weinig zin meer om NOG 4 jaar tegen die PVV aan te moeten harken…

  Wens haar alle goeds, plus inderdaad weerbarst: 1 keertje gesofisticeerd bloot als madam op een tijgervel met zwarte jarretels. Zodat die dijpartij een keertje wordt uitgelicht…

 20. 41

  @ 37
  AD 17-12-2010:
  ‘Femke Halsema heeft haar kinderen van de zwarte school afgehaald in de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost. De tweeling zat op school met een groot aantal islamitische kinderen. [ ]
  De kinderen gaan nu naar een kunstmagneetschool, waar veel aandacht is voor creativiteit en politiek. In een reactie laat de politica weten dat het ook hier een ‘gemengde school’ betreft. (AHA).’
  Let op “ ‘gemengde school’ “.

  @ 32
  Penitenties: mijn verbastering van paenitentia = berouw hebben, hier in de zin van boetedoeningen. O.m. (auto)flagellaties.

  @26 DJ ‘ja, pax, links was aan de macht de afgelopen decennia en GroenLinks al helemaal, we snappen het … over boetedoening gesproken …’

  Je critiek heeft wel iets, maar is bij nadere beschouwing toch incorrect.
  GL hier en elders in Europa vertegenwoordigt een ideologie waarvan kernelementen zich ook in andere politieke stromingen hebben genesteld, en zelfs in onze hele cultuur. Dit in detail aan te tonen vergt hier teveel ruimte, en volsta ik nu met 2 illustratieve voorbeelden:

  Illustratie 1:
  Jaren geleden hield een Duits parlementariër DP in de Duitse Bondsdag een reden waarin hij de nazi ellende memoreerde. Terwijl hij aan het oreren was, verliet een aantal of alle Groene volksvertegenwoordigers – uit verveling en/of omdat ze geen concurrent konden velen – de zaal. Andere, niet-Groene Duitse parlementariërs observeerden dit vertrek en zagen er een protest in. DP, ‘begrepen’ ze, sloeg nazi taal uit, was een nazist en daarom vertrokken de Groenen. En nu moesten zij redde wie zich redden kon ook weg, Groen of niet. Blijven was te riskant. Je zou ervan kunnen worden beschuldigd vrijwillig en zonder protest een nazist te hebben aangehoord. En wat was je dan zelf? Een maatschappelijk dodelijke beschuldiging, een wapen in ik weet niet waarom exclusief Groene handen. DP werd uit het parlement ver-bannen. Of het hem geholpen heeft toen de waarheid van zijn onschuld uitkwam, ik ben bang. Het is wel een leerzame geschiedenis die mijn centrale plaatsgeving van de PGB* in de hui-dige Westerse politieke cultuur rechtvaardigt.

  Illustratie 2:
  In het raam van een nationale verkiezingsronde lanceerde de PGB* de idee dat Nederland meer buitenlanders zou moeten opnemen. En ten aan¬zien van slachtoffers van oorlog, onder-druk¬king en seksueel geweld beval zij de regering aan zelfs een uitnodigend beleid te voeren.
  En met een te verwezenlijken doel op haar programma dat een storing van de menselijke geest teweeg kan brengen, behaalde ze geen nul (0) zetels. In het demografische Bangla Desh van het Westen de immigratie bevorderen! Dat is pas idealisme.

  Nagenoeg alle politieke partijen van NL hebben inzake de Nederlandse Massa Immigratie (NMI) gefaald, maar Groen-Links (Halsema c.s.) lijkt de onderhoudende motor van dat makroéchec = de desintegratie van NL. Wij mogen dan ook gerust haar = Pars pro toto de makroschuld ervan geven. We hebben nu eenmaal een zondebok nodig. Laat het de goede zijn.
  *PGB = Partij van de Goede Bedoelingen = grotendeels G/GL.

 21. 43

  @42 inderdaad, verbazingwekkend triest helemaal die laatste alinea. Ik ben nog steeds op zoek naar een spoor van ironie in #41 maar het lijkt echt serieus bedoeld :-|

 22. 45

  HPax | 17 December 2010 | 19:06
  Dit is de website van die school http://cms.qlictonline.nl/users/kraal_20zh/?pid=91 Ik citeer:

  “De school telt 250 leerlingen, ingedeeld in dertien groepen van gemiddeld twintig kinderen. Onze school telt: dertien verschillende nationaliteiten. 45 % is van Marokkaanse afkomst, 25 % is Turks, 11 % is van Nederlandse en 9 % van Surinaamse afkomst. De overige 10 % bestaat uit kinderen van Spaanse, Colombiaanse, Italiaanse, Braziliaanse, Ertirese, Afghaanse, Pakistaanse, Iraanse en Nepalese afkomst.”

  Hoe “zwart” wou je het hebben?

 23. 46

  @HPax; Het was de tijdgeest. Nietwaar ? Al die arme rechtse politici die, keer op keer aan de macht, geen donder van hun eigen programma voor elkaar kregen omdat de tijdgeest hen zo verdomde tegenzat. Arme, arme, machteloze rechtse politici.

 24. 47

  Je critiek heeft wel iets, maar is bij nadere beschouwing toch incorrect.
  Je nadere beschouwing is maar een matig argument als je aanneemt dat je PVV een Partij van de Goede Bedoelingen is. Zit je niet gewoon een beetje vast in je boek? (The hyphenation gives it away…)

 25. 48

  @ 45 en de rest
  Femke Halsema heeft haar spruitjes van de zwarte school (ZwS) afgehaald. Zó blijven de publiciteitsmedia (PUM) over FH’s aparte, handeling berichten: ‘zwarte school’, term ook door FH onweersproken. Van PUM-zijde erbij geleverde info is vaak dat het de Islamitische leerlingen op ZwS zijn die FH tot haar politiek drastische stap heeft gebracht. Politieke démarche! Want heeft FM eerst fanatiek met haar fatale immigratie-standpunt het land met onvermijdelijke zwarte scholen opgezadeld, om er persoonlijk afstand van te nemen. Dat vloekt en is haar schande. Zij wil niet co-lijden met het volk dat zij dat inferieure, schofterige onderwijs heeft opgedrongen en waaraan ze haar eigen kroost zo onbeschaamd weet te onttrekken.* Geld zat.

  Wat intussen is het zwarte van ZwS? Voor FM, begrijpen we, is dat niet de zwartheid van kinderen daar op, maar onverteerbare Islam-cultuur. Cultuur dus.

  Of een school zwart is of niet, bepaalt zich dus cultureel. Wordt er op behoorlijk Westers niveau les gegeven, dan is zij wit, anders zwart.
  Richard’s definitie van zwarte school is behoorlijk racistisch. Zo zwart – om zijn bewoording te parafraseren – wil ik het hebben.
  * Het is toch niet aannemelijk dat FH haar kinderen van de ene zwarte A-school naar de andere zwarte B-school school liet verkassen. Van dat ze in een andere buurt ging wonen, heb ik niet gelezen. Of is A zwarter dan B? Maar dan is B toch witter, i.e. wit.

 26. 54

  Voor wie echt iets echts van FM wil weten:
  Columns Fox ‘nog-n-keer-genaaid-door-femke.html’ dd17.12.2010, 23.00u door Driek Oplopers.

  Een verhelderende of ook wel wat verpletterende column.

 27. 56

  HPax leeft in zijn eigen HPax-werkelijkheid (HPW). In de HPW is een school met 11% autochtone leerlingen niet geen ZwS, ze geven immers kunstzinnig onderwijs. Maar zijn in de HPW de ‘zwarte’ kindertjes ook ‘wit’?

  De column van Driek Oplopers (DO) vindt in de HPW ook goedkeuring. Ik vraag me wel af of DO ook penintenties moet hebben in de HPW voor de grove onwaarheid (go) die hij verkondigt? Femke Halsema (FH) heeft geen recht op wachtgeld tot haar 65e. Zij is immers nog geen vijftig. Bovendien geef ik het Driek op een briefje: FH gaat haar eigen geld verdienen.*

  * Weg uit de HPW en terug naar de onze.

 28. 57

  @56 Kan je je voorstellen dat die vent een boek heeft geschreven. Zijn stukjes hier zijn al onleesbaar. Het zal wel een therapeutische verhandeling zijn geweest in het kader van zijn behandeling.

 29. 58

  “don’t feed the troll”, ik weet het. Maar ik kan het niet laten. Excuses aan de rest van het forum.

  Hpax, je was het zelf die het begrip “zwarte school” introduceerde in dit draadje. (zie #25) Die haakjes stonden er niet voor niks. ik vraag me dan ook af wat er racistisch is aan mijn post.

  Femke zou haar kinderen niet meer willen “blootstellen” aan het “sociaal experiment waar ze het Nederlandse volk [..] aan heeft opgeoffered.”

  Daar zul je dan wel de immigratie van moslims mee bedoelen, dacht ik zo, en dat blijkt ook correct. Nog afgezien van de vraag wiens “schuld” de immigratie van moslim-minderheden is, gelooft links dat de immigratie van moslims helemaal niet nadelig uit hoeft te pakken. Links zegt dat met de juiste aanpak, er prima is samen te leven met die moslims. Ben jij het niet mee eens, en daar kun je prima over discussieren.

  Maar wat je niet kan doen is het feit dat Femke Halsema haar kinderen stuurt naar een school met een behoorlijke meerderheid van moslim-kinderen, die er in slaagt “op behoorlijk westers niveau” onderwijs te geven, aan te dragen als het einde van het geloof in de multiculturele samenleving. Die school laat juist zien dat de multiculturele samenleving werken kan.

 30. 59

  @56: ‘FH gaat haar eigen geld verdienen?’
  O ja? Sedert wanneer?

  Een politica verdient haar geld niet. Zoiets doet een tegelzetter, een postbode, een bakker.

  Politici zijn hun geld waard, of niet. FH niet.