Breaking The Da Vinci Code

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De invloed van religie op en in de Amerikaanse maatschappij is tradie getrouw hetzij enorm onderschat, hetzij verkeerd geinterpreteerd in met name Europa. Lange tijd, bestond er de illusie dat Amerika een soort van VVD-achtig Europa was. Maar terwijl in Nederland vooral over buitenlanders, asielzoekers en kutmarokkanen gepraat wordt, gaat het Amerikaanse publieke debat over de Zoon van God.

Dan Brown is de auteur van de bestseller in de VS ‘The Da Vinci Code’, het boek dat sinds midden Februari ook in Nederlandse vertaling verkrijgbaar is. Het is enigszins opmerkelijk dat dit boek in de VS zo lang als best verkochte boek gold, gezien de Christelijke ideologie die 99% van de Amerikanen aanhangt en gezien hetfeit dat 75% in wonderen gelooft. De essentie van de Da Vinci Code is in het kort dat Jezus geen zoon van God was, maar een ordinaire timmermanszoon die getrouwd was met Maria Magdalena, en dat het de Christelijke kerk was die met list en bedrog een complot gecreeerd heeft, die ons moet doen geloven dat Jezus de Heiland was, die de Kerk als erfgenaam aangewezen heeft.

De structuur van het boek vertoont een opmerkelijke gelijkenis met Umberto Eco’s ‘Foucault’s Pendulum’, maar dat mag de pret niet drukken. Het geheim van deze Christelijke samenzwering tegen de historische werkelijkheid zou verscholen liggen in Da Vinci’s schilderskunst. Nu regisseur Ron Howard aan een verfilming van het boek werkt, zo kort na de mediakraker ‘The Passion of Christ’ van relidioot Mel Gibson, verzamelen de Christelijke samenzweerders hun krachten om op het tij van de religieuze invloed in de Amerikaanse politiek en samenleving, de code van Da Vinci te ontmaskeren en de eeuwige Waarheid van het Woord van God te bevestigen. Het artikel in de NYTimes gaat dieper in op dit ’toekomstige’ fenomeen.

Vanaf 2005 in de bioscoop: The Da Vinci Code (Ron Howard)!

Links:
NYTimes – Defenders of Christianity rebut The Da Vinci Code [login: sargasso1/sargasso1] Dan Brown, author of ‘The Da Vinci Code’
ArtCyclopedia Da Vinci’s Page
Breaking the Da Vinci Code
Foucault’s Pendulum
School of Physics – Foucault’s Pendulum
IMDB – The Da Vinci Code
Opus Dei – Official Homepage
Opus Dei – Unofficial Homepage
Our Sunday Visitor – Publishing
Evangelical Lutheran Church in America – Publishing

FreeRecordShop – Da Vinci Code 19Euro
Bol.com – Da Vinci Code 19Euro
Bruna.nl – Da Vinci Code 19Euro
Amazon.com – in originele taal slechts $10.74
(Hoezo prijsafspraken?)

0

Reacties (6)

#1 richard

Leuk boek. Ik heb inmiddels ook Angels & Demons gelezen, het vorige boek met dezelfde hoofdpersoon. Daar draait het om een bom die is verstopt in Vaticaanstad, naar het zich laat aanzien door het eeuwenoude geheime genootschap de Illuminatie.

Bovenstaand bericht verwoord aardig wat ik van de Da Vinci Code vind. Onderstaand bericht schreef ik toen ik het boek zelf nog niet had, maar al wel wat links had opgezocht. Misschien ook wel aardig om te lezen..

http://www.vanbilsen.net/309/archives/00000263.php

  • Volgende discussie
#2 Sik

Ron Howard!? Ik heb er niet zo veel vertrouwen in dan. Overigens gisteren gelezen dat de Mona Lisa krom begint te staan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Boenders

Ik heb het boek niet gelezen, dus echt erover oordelen kan ik niet. Wel wil ik kwijt dat het jammer is dat de anti-religieuze tendenzen weer zo toenemen, zoals ook weer blijkt uit deze log entry.
Uit een van de links van Richard (christian-bible.com) komt het simpele weerwoord: “All views of Jesus are interpretations. It is misleading, therefore, ….. The debate about Jesus Christ in the church has always included varied claims and perspectives, and this debate continues today.” Meer is er niet aan. De Blijde Boodschap is niet veranderd door eventuele manipulaties in de begintijd van het Christendom, en verandert niet door speculatieve kreten nu.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 caprio

@Boenders: het betreft hier literatuur, fictie, mijn commentaar is een commentaar op fictie, overigens is de fictie in dit geval wel gebaseerd op feiten, de documenten en historische vermeldingen zijn niet fictief. De wederhoor is ook te volgen in de links. Persoonlijk geloof ik dat het concilie van Nicea inderdaad een enorme schifting in Dichtung und Wirklichkeit heeft teweeggebracht, en dus een enorme propaganda stunt genoemd mag worden, wellicht een van de meest succesvolle in de laatste 2000 jaar.
Om als atheist anti-religieus genoemd te worden verbaasd me opzich niet, maar om a-religieus af te doen als iets kwaads, is weer zooooo religieus!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Boenders

@Caprio: religious and proud of it, man. Natuurlijk is atheïstisch niet hetzelfde als antireligieus, maar woordjes als ‘relidioot’ en ‘christelijke samenzweerders’ wekken de schijn. Blij dat u ziet dat het boek in de categorie fictie hoort.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 caprio

Mel gibson is zonder meer een fanaticus voor het geval u dat nog niet had opgemerkt een idioot in de religieuze zin, er zullen toch ook wel religieuze idioten zijn zeker, of alleen maar religieus neutrale idioten? Volgens mij kun je op elk gebied een idioot zijn, zo heb je kernfysicus-idioten, neuropsychioten, voetbalidioten, enfin, we bedoelen er de goeien niet mee natuurlijk.
Christelijke samenzwering is de essentie van het boek, daar kan ik verder niets aan doen.
ik bid u om vergeving.

  • Vorige discussie