Botsing der Beschavingen

Ver weg van cybercartoonrellen en de gebaande loopgraven van opgedrongen christenjudeomoslimhumanistische confrontaties vindt een andere Botsing der Beschavingen plaats: die van het pre-Neolithicum met de moderne Aziatische beschaving. De bewoners op het eilandje Noord-Sentinel naast de Andamanen in de Indische Oceaan zijn de laatste stam op aarde die nog volledig afgezonderd van de moderne tijd in het stenen tijdperk leven. Ze overleefden de tsunami in 2004 en toen er eind januari een bootje met dronken vissers op hun strand aanspoelden maakten ze die resoluut een kopje kleiner. Een kustwacht helicopter werd vervolgens getrakteerd op een pijlenregen. “Right now, there will be casualties on both sides,” he said from Port Blair. “The tribesmen are out in large numbers. We shall let things cool down and once these tribals move to the island’s other end we will sneak in and bring back the bodies.”(TheTelegraph)

 1. 6

  Dat zouden de oospronkelijke bewoners van Zuidoost-Azie zijn. In Maleisie en de Filipijnen bestaan er ook nog stammen van zogenaamde Orang Asliof Negrito’s worden genoemd. Hun DNA schijnt aan te tonen dat ze verwant zijn aan Papoea’s (geen verrassing) en Bosjesmannen (wel een verrassing), maar totaal niet verwant aan de bantoes. Je zou daaruit kunnen afleiden dat er (minimaal) twee zwarte mensenrassen zijn.

  Overigens is er nog een stam in de Amazone, die door de Brazilianen de “Fleicheros” worden genoemd die ook nog volledig zonder contact met de beschaving zijn geweest.

 2. 8

  Na de tsunami kwamen ze ook kijken met een reddingshelikopter of ze nog leefden. De regen van pijlen en kogels naar de helikopter bevestigde dat ze er nog waren. :D

 3. 11

  Pelayo: Een beetje vreemd om te spreken van rassen. Als je daarmee genetische diversiteit wil aangeven, zou je namelijk wel een behoorlijk gedetailleerde indeling moeten maken voordat je de “blanken” als ras kan onderscheiden. De genetische verschillen tussen negers onderling zijn namelijk groter dan die tussen negers en blanken. verder stammen alle mensen af van de bosjesmannen (of hun directe aanverwanten), alleen sommigen blijkbaar wat directer dan anderen.

  Spuyt12: Waarom moeten ze er trouwens aan? Gewoon op dat eiland laten zitten en zelf ervan af blijven. Moet toch niet zo moeilijk zijn op deze grote planeet om gewoon van dat ene kleine eilandje weg te blijven?

 4. 13

  Wierd, net alsof iemand met een photoshop copy/paste het eiland heeft dicht-getextured.
  Misschien is het een uit de hand gelopen experiment waar Sjors en co met de schaal borrelnootjes in de hand naar zitten te kijken?

 5. 17

  Ik denk dat het eiland relatief weinig last heeft gehad van de tsunami, want terplaatse kwam die uit het oosten en daar ligt precies nog een eiland voor om de golf te breken.

  Daarnaast is dit vermoedelijk het beruchte eiland waar de inwoners vooraf “voelden” dat de tsunami kwam en zich dus terugtrokken in de binnenlanden.

 6. 18

  De googlemap is trouwens pre-tsunami! Daarna is het eiland wat gegroeid (de bodem is wat omhoog gekomen).

  Overigens lijkt het erop dat mijn vermoeden klopt als je het verhaaltje erbij leest. De richting van de tsunami heb ik dan weer mis, die zal voornamelijk zuidelijk zijn geweest, dus minder bescherming.

 7. 20

  Ik zou eerder zeggen dat wij het onderscheid tussen Jona Golds en Elstars belangrijker vinden dan het onderscheid tussen appels en peren.

  Even voor de duidelijkheid, negers zijn zowel appels als peren en blanken zijn ook appels.

 8. 22

  @Hiram: Beetje kort door de bocht om deze cultuur zo te beschrijven. Zo te zien aan de bewegende beelden lijkt het me dat ze meer dan één lettergreep beheersen ;-)