De Flexitariër gelooft dat je met groenten, granen, kruiden, vruchten, bloemen, wieren, noten en zaden heel fijne maaltijden kunt samenstallen. Smaakt een gerecht echter beter met wat bouillon, vis of een eitje erbij dan doet de Flexitariër daar niet moeilijk over. De Flexitariër houdt niet van dogma’s in het eten. De Flexitariër is een samenwerking tussen fotograaf Andrei Tchernikov en receptontwikkelaar Fiona Ivanov.
Boletensoep
hoofdgerecht, 4 personen
3 el boter
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
300 g wortel,fijngesneden
200 g bleekselderij, fijngesneden
300 g pastinaak, fijngesneden
100 g geweekte zwarte bonen
100 g geweekte boleten (of 300 g vers)
100 ml crème fraîche
1 liter runderbouillon (evt.blokje)
enkele jeneverbessen
enkele blaadjes laurier
bosje dille, fijngesneden
Verhit de boter in een soeppan. Fruit de ui en daarna de knoflook hierin goudbruin, voeg de wortel, bleekselderij en pastinaak toe en bak al omscheppende enkele minuten mee. Schenk het weekwater van de bonen af, maar bewaar het weekwater van de boleten. Doe de bonen, paddenstoelen en weekwater , de helft van de crème fraîche,jeneverbessen en laurier bij het uimengsel, schenk de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Laat de soep op laag vuur minimaal 1 uur, met de deksel schuin op de pan, koken. Breng op smaak met versgemalen peper. Serveer de soep met een schep crème fraîche en verse dille.
(Copyright foto en recept Andrei Tchernikov en Fiona Ivanov)
Reacties (20)
ik neem aan dat de boleet Eekhoorntjesbrood (funghi porcini secci) en niet de boleet Satansboleet wordt bedoelt, de eerste is echt lekker, de tweede is toch echt dodelijk
ik ga em dit weekend proberen met een mix van eekhorntjesbrood en kastanjeboleet (mits we die kunnen vinden in het bos!) en zal me melden met het resultaat. klinkt in elk geval heerlijk!
En welke wijn wordt er bij aanbevolen?
De boleet hierboven afgebeeld is geen eekhoorntjesbrood, helaas. Bijna alle boleten zijn eetbaar, behalve de satansboleet, de heksenboleet en de bitterboleet. De eerste twee zijn giftig, maar door hun uiterlijk zo bedreigend dat je ze niet snel mee zal nemen. Met de bitterboleet kun je je vergissen. Slechts eenmaal in mijn paddenstoelenleven ben ik op een bitterboleet gestuit, en dat was niet eens in Nederland. Ik ben bang dat de tijd van boleten alweer voorbij is, ik zie niet veel meer.
Verstand van wijn heb ik niet, sowieso denk ik niet aan wijn bij soep. Intuitief zou ik zeggen dat een medoc er lekker bij zal smaken, maar waarom niet een paar gedoseerde glazen wodka?
Wodka is niet om te drinken, alleen maar om dronken te worden.
Ik weet niet wat voor wodka jij drinkt….?
Ik drink geen wodka, om voornoemde reden.
Fiona heeft gelijk, bij soep drink je geen wijn. Als je het toch per se wilt, doe dan een scheut droge witte wijn in de soep. Of drink een glas bubbels vooraf.
tijd van boleten is echt nog niet voorbij, dit is een foto van vorige week:
http://img408.imageshack.us/img408/2666/funghii.jpg
altijd lekker door de risotto of met polenta :o))
Oh wauw, ik ben jaloers!
eten jullie dat zelfgeplukte spul zomaar op? in Frankrijk kan je met je mandje zelfgeplukte paddestoelen naar iedere pharmacie waar een (waarschijnlijk hiervoor opgeleide) medewerker je oogst keurt op eetbaar of giftig. wel zo vertrouwd.
eekhoorntjesbrood is vrij veilig, is maar één soort die daarop lijkt en die giftig is, kan je controleren door een klein stukje uit de paddenstoel te halen, blijft die mooi wit dan heb je de goede, kleurt die gifblauw dan is die giftig
Bestaat er niet een goede paddenstoelenplukgids op het wilde web, waar dit soort tips ook bij wordt gegeven?
geen idee, mijn zwager is italiaan en die haalt van alles uit de bergen, eet daar wel eens een soort zwammen die net zo smaken en klaar gemaakt worden als biefstuk, echt lekker
die kennis wordt daar van vader op zoon overgedragen, mijn neefje van 12 weet ook al precies wat hij kan plukken en wat niet
wij hebben het contact met de natuur al heel lang verloren
Ik pluk elk jaar paddestoelen, en eet ze regelmatig. Ik denk dat ik elk jaar zo’n 15 tot 20 verschillende soorten naar binnen werk en dan laat ik er vele, vele anderen waarvan ik weet dat ze ook eetbaar zijn, lekker staan. Natuurlijk ken ik ook de giftige soorten. Alles geleerd in Finland. De boleet die op eekhoorntjesbrood lijkt en giftig is ken ik echter niet. Waarschijnlijk komt die niet voor in Finland. Ik ken er wel één die er op lijkt, maar die is gewoon onsmakelijk. Die test ik door er een stukje van te proeven.
Ik vraag mij af of het toegestaan is om in NL grote hoeveelheden paddestoelen in het wild te pukken. Ik herinner me dat enkele jaren geleden de boswachters het plukken een halt wilden toeroepen, omdat er anders voor de wandelende recreant niets herfstigs in het bos te zien zou zijn.
Wie in Nederland kent nu de eetbare soorten? Dat zal een handvol zijn. Die angst is echt onterecht. Ik geloof dat de mycologische vereniging wel iets hierover zegt, maar niet in relatie tot eetbare soorten. Ik kan me nu ook geen massale pluk tbv determinatie voorstellen, dus is de angst van een bos zonder paddestoelen naar mijn mening gebaseerd op niks.
Vorige maand nog paddenstoelen geplukt (cantharel) in de Ardèche en verwerkt in een romige saus voor over, ik biecht ’t maar eerlijk op, het vlees. Leuk en lekker!
Die bolvormige paddo’s waar mijn kinderen op trappen en die vervolgens een mosterdgroen poeder verspreiden. Kan ik die ook eten?
Ja, maar alleen als het binnenste nog helemaal wit is. Zodra het donker verkleurt is het oneetbaar geworden. Niet giftig, gewoon niet lekker. De stuifzwammen zijn in het algemeen niet zo bijzonder smakelijk. Leuk om te proberen, dat wel.