Ruim 2,7 miljoen mensen zagen gisteravond de eerste aflevering van het derde seizoen Boer Zoekt Vrouw. Yvon Jaspers versloeg daarmee Linda De Mol met dubbele kijkercijfers (haar Miljoenen Jacht trok 1,3 miljoen kijkers op RTL-4). Een prestatie die staat als een huis: veel succesnummers scoren op herhaling beduidend minder.
Goed, Boer Zoekt Vrouw is nog geen voetbalwedstrijd. Een gemiddelde wedstrijd van Oranje trekt meer kijkers, en de verloren wedstrijd tegen Portugal op het WK zelfs 11,5 miljoen. Maar zetten we het dating-programma tegenover de finale van Op Zoek Naar Evita (2,4 miljoen kijkers) of de eerste aflevering van het 4e Idols seizoen (1,4 miljoen kijkers) dan is het duidelijk dat de KRO ook dit seizoen weer op rozen zit.
De vraag is natuurlijk: waar ligt dat aan?
Misschien valt dat het best uit te leggen aan de hand van het eerder genoemde Idols. Deze wedstrijd tussen zangtalenten trok alleen in het eerste seizoen, in 2003, gigantische kijkcijfers, gemiddeld 2 tot 2,5 miljoen kijkers. Nog altijd minder dan Boer Zoekt Vrouw. Van de finale zagen zeker 3,5 miljoen kijkers een stukje, leert kijk- en luisteronderzoek. Jamai won het van Jim.
Het tweede seizoen stortte het aantal kijkers dramatisch in: Idols haalde met moeite een miljoen kijkers per uitzending, en moest het in de finale (Boris versloeg Maud) stellen met een schamele 1,5 miljoen kijkers. Ook editie 3 (gemiddeld 1 miljoen kijkers) en de huidige editie vielen in het niet bij die allereerste serie. Nederland lijdt aan spreekwoordelijke Idols-moeheid: ieder jaar weer dezelfde harde noten van de jury, dezelfde emoties bij ouders en aanhang, en de voortdurende oproep tot sms?en maakt dat de kijkers bij herhaling afhaken.
Bij Boer Zoekt Vrouw is de grafiek andersom. Het eerste seizoen trok Boer Zoekt Vrouw bij aanvang 1,8 miljoen kijkers (finale: 3,2 miljoen kijkers). Het tweede seizoen keken er bij de eerste aflevering 2 miljoen kijkers (en bij de finale ruim 3 miljoen kijkers). En gisteren kwamen er voor het derde seizoen nog eens 700.000 kijkers bij tijdens de eerste uitzending.
Boer Zoekt Vrouw doet het dan ook zonder een oproep om te sms?en. De boeren moeten immers zelf de liefde van hun leven zien te kiezen. Ook lijkt het ene seizoen minder op het andere seizoen: de goed uitgewerkte karakters van boeren en vrouwelijke fans verschillen ieder jaar wezenlijk van elkaar. Okay, de moeder aan tafel is een terugkerend ritueel, evenals de stuursheid van sommige boeren. Maar het programma zoekt en biedt verdieping.
Andere mogelijke verklaring: Boer Zoekt Vrouw appelleert aan onze culturele identiteit. Wat is er Hollandser dan boeren in de polder? Nu eens geen excuusnegers of troetelmarokkanen, maar gewone, Hollandse soms zelfs homofobe kerels in de klei die op zoek zijn naar een vrouw. Met dit seizoen als grote surprise: een vrouw. Zij kreeg, bleek gisteren, een recordaantal van 883 brieven voor haar kiezen, waaruit zij die ene man van haar dromen moet zien te vinden. Een op voorhand geslaagde move om ‘Boerenmoeheid’ te vermijden.
Kijkt u ook?
Reacties (8)
Het is niet mijn soort TV (sterker nog, ik heb het nog nooit gezien), maar ik denk dat de feel-good factor ook heel belangrijk is. Mensen willen gewoon weer eens wat leuks, wat onschuldigs op TV zien. Heel veel programma’s draaien om angst, geweld, misère. We worden best wel vaak bang gemaakt. En iets als Boer zoekt vrouw is gewoon lekker prettig vermaak. Geen leed vermaak, geen angst, geen geweld. Ik had een tijdje terug ook begrepen dat shows als Sterren dansen op IJs, heel holland helpt, etc. allemaal relatief nu goed scoren. Feel good TV.
Als dat trouwens echt een van de redenen is vind ik het een positief signaal op een bepaalde manier. Het geeft toch wel aan dat mensen de stortvloed van negativiteit zat zijn. Aan de andere kant zou je ook kunnen zeggen dat het een stukje escapism is?
Zelf zou ik het niet weten eigenlijk. Ik kijk dus bijna geen TV meer behalve doc’s en actualiteiten programma’s. En dat nog meestal -sssttt- gedownload ook (= tv aangesloten op computer).
Misschien speelt de tijd en dag ook mee. Wie zit er niet op zondag 20:00 uur op de bank achter de tv? En als je dan niet van sport houdt, kan je eigenlijk geen kant op.
Daar komt bij dat Boer zoekt vrouw inderdaad gewoon relaxte tv is. Geen gedoe en gezeur, maar gewoon simpelweg vermaak.
Het is geen topprogramma, maar wat helpt is dat wat je ziet, je ook krijgt. Het percentage geslaagde boeren is erg hoog bij het programma. Dus er ontstaat ook blijkbaar echte liefde (in tegenstelling tot bijvoorbeeld het eerdere “bachelor”).
Ik blijf er zeker niet voor thuis, maar als ik dan toch dom achter het kastje wil kruipen, vind ik het nog helemaal zo slecht niet.
Alsof ik mijn vriendin hoor :-)
Overigens ken ik een van de meisjes die vorig jaar ‘won’. Ze is inmiddels alweer terug bij haar ex…
Realityromantiek scoort natuurlijk ook (van alle realityprogrogramma’s vind ik Temptation Island stiekem het leukste, al zal ik dat natuurlijk in alle toonaarden ontkennen en dat is dan nog romantiek met mogelijk negatieve associaties, als de koppels toch niet zo standvastig blijken).
Die ‘reality’-shows, ik kan ze allemaal niet kijken, vanwege:
1.) Het slappe psychologiserende geouwehoer van de deelnemers (“Ik had zoiets van een gevoel dat het klikte. Ja heel raar, soms heb je dat. Dan voel je gewoon dat het goed is. Of zo.” Hoewel ik ook een hekel heb aan mensen die tegen de tv praten, roep ik dan wel eens heel hard “GA DOOD!”)
2.) De montage die altijd zo overduidelijk manipulatief is, dat je je onderdeel gaat voelen van een of ander experiment over de effectiviteit van propaganda.
Ik denk werkelijk dat de omroep die besluit op zondag vanaf 15:00 kwaliteits tv uit te zenden binnen is.
Helaas, dat is misschien te groot gedacht.
-Abhorsen,
Mee eens. ‘T is ook niet mijn programma (er eens een heel klein item over gezien), maar de hoeveelheid programma’s waarbij de angst, geweld, misere de voornaamste kijkersdrang dient is eveneens niet aan mij besteed.
-Eelke, eerste twee zinnen.
Gemiddeld persoon kijkt een uur of 2 per dag tv ? Afgezien van de nieuwsgaring mis je niet heel veel. Dus ook op zondag om 20.00 uur kun je wat anders doen. Eventueel natuurlijk wat op documentaires op het net bekijken.
Relaxte tv, geen reclame tussendoor, gewone mensen, geen reclame tussendoor, geen jury met totaal overbodig commentaar van onbekende ´bekende´ Nederlanders op toekomstige onbekende ´bekende´ Nederlanders, geen reclame tussendoor, het verlangen naar rust en vrijheid, geen reclame tussendoor, het ontbreken van de hype en grootschalige van tevoren geplande reclamecampagnes (waardoor je al doodziek van het programma bent voordat er nog maar één minuut uit is gezonden), enz. Ik kijk er niet erg bewust naar, maar zap ook niet zo snel door als bij ´die andere´ gespeelde ´reality´ programma´s.