Bodemerosie 10x sneller door de mens

Menselijke activiteit op aarde zorgt voor een gemiddeld 10 maal hogere bodemerosie dan onder ‘natuurlijke’ omstandigheden zou optreden. Een geoloog aan de University of Michigan komt met een benadering voor natuurlijke bodemerosie uit op: 18 meter per 1 miljoen jaar. Op een aarde met veel menselijke activiteit als landbouw en motorcross-events is dit echter meer dan 457 meter per 1 miljoen jaar.

Wilkinson’s results mean that humans are stripping soil from the surface of the Earth far faster than nature can replace it. (Science Blog)

Het zal u een biet zijn, waarschijnlijk... Uiteraard is dit een vrij botte conclusie die gelijk genuanceerd kan worden met allerlei uitzonderingen. Maar het algehele beeld is verontrustend. Nu al in China gaan jaarlijks duizenden hectaren landbouwgrond verloren aan winderosie veroorzaakt door slechte landbouwmethoden. En wie denkt dat wij in ons vlakke Nederland geen bodemerosie hebben moet zich maar eens realiseren hoeveel klei er met de bietenoogst mee de Noordoostpolder uitgereden wordt. Aan iedere biet kleeft een aanzienlijke hoeveelheid bodemmateriaal en zo wordt de polder steeds holler en dieper…

 1. 3

  Bedankt voor de opheldering. Ik was druk bezig met een aantal andere pagina’s op internet, waar bewegende beelden van ongerepte natuur aan ten grondslag liggen. Hier was ook sprake van erosiegeulen en natte afzettingen. Het zat er dus niet in om het gehele fragment te lezen

  Wanneer gaan we weer naar de Vulkaan?

 2. 4

  Drinklokaal de Vulkaan! Jazeker binnenkort, vandaag ben ik druk, maar volgende week zou kunnen. Dan kunnen we praten over de Cumafzettingen van Navarrone, de Formatie van Koos P. en wat cumslumping voor de morfologie van West-Europa heeft betekent.

 3. 5

  Goed plan. Niet te vergeten hoe cumshots de evolutie van vrouwengezichten en zaadvragende ogen hebben beinvloed. Hoe laat gaan we wat op drinken?

 4. 7

  Leuk trouwens zo’n vak-inhoudelijke discussie!
  Kijkt u ook eens in de linkerkolom, het Vunzige Venster bezoekt de ENCI in Maastricht (Horse, de ENCI is ook voor jou geen onbekende toch?)