BN’ers in de bak

Foto: mooste (cc)

COLUMN - Omdat iedere lezer van de krant van wakker Nederland weet dat de Nederlandse gevangenissen vakantieparadijzen zijn én reality-soaps gebaseerd op vakantielanden (Oh Oh Cherso) en/of Bekende Nederlanders heel populair zijn bij dezen een bescheiden voorstel voor een nieuwe reality-serie: BN’ers in de bak.

Het concept is eenvoudig: we laten een aantal Bekende Nederlanders op individuele wijze een tijdje in een gevangenis zitten. De enige regel is dat ze afgezien van de extra camera-aandacht onder exact hetzelfde regime leven als de overige gevangenen. Dus inclusief de visitatie bij aankomst. Geer en Goor die zelf hun billen uit elkaar moeten houden bij de inspectie of zij geen contrabande in hun achterste binnensmokkelen. Geen mobiele telefoons, geen internet. Televisie kijken kan alleen op een televisie die gehuurd kan worden van geld dat verdiend wordt met het werken in de gevangenis voor iets van een Euro per uur. En niet meer dan één BN’er per afdeling, zodat het enige contact met echte gevangenen is. Nick en Simon die van elkaar gescheiden theezakjes om zitten te pakken. Patty Brard die haarspeldjes op kartonnetjes prikt.

Dat werken is uiteraard net zo verplicht als voor de medegevangenen. Bij weigering wordt dat alleen op de cel zitten met alleen bibliotheekboeken tot vertier. Britt Dekker die Tolstoj leest. Jan Smit met Max Havelaar. Of gewoon iets van Fred Emmer, dat kan natuurlijk ook.

Om het geheel extra winstgevend te maken kan de kijker wekelijks per SMS stemmen voor een verlichting of verzwaring van het regime. Of zelfs vrijlating. Dus van halfopen inrichting tot de isoleercel in Vught. Met permanente camerabewaking in het laatste geval. Uiteraard wordt er met een mannen- en vrouwenploeg gewerkt, waarbij laatstgenoemde groep in een vrouwengevangenis zit, wat gezien het succes van Vrouwenvleugel indertijd alleen maar goed kan zijn voor de kijkcijfers.

De medewerking van het Ministerie van Justitie zou geen probleem mogen zijn, een grotere bekendheid met het gevangeniswezen in al haar facetten scheelt wellicht Kamervragen in de toekomst. En het moreel van de troepen bij de Dienst Justitiële Inrichtingen kan wellicht een oppepper gebruiken na de pogingen van Teeven om meerdere gevangenissen te sluiten.

Het enige waar ik over twijfel is of er ook een TBS-kliniek onderdeel van het concept zou moeten uitmaken. Anderzijds is de zucht naar media-aandacht van sommige BN’ers dusdanig pathologisch dat ook daar wel een medische noodzaak voor beargumenteerd kan worden. Hoe dan ook, ik hoop dat de lieve mensen van Endemol dit lezen en er mee aan de slag gaan. Mochten ze bang zijn voor discussies over royalties: hierbij plaats ik dit artikel, en daarmee het ‘format’ in het publieke domein. Of onder een CC0-licentie, voor de juridische scherpslijpers.

Reacties (11)

#1 Olav

Leuk opstel voor de studentenkrant.

 • Volgende discussie
#2 hansje ter horst

Een geweldig idee, en dan niet een weekje of zo, want dan lijkt het op een apart soort vakantietje, maar gewoon met de wetenschap dat je daar jaren zit zonder contact met de buitenwereld, zonder enige bewegingsvrijheid en vanaf 18.00 achter de deur (met jeparkiet en TV( maar zonder internet).
Bezoek uitsluitend na voorspraak van je advocaat, en één tegelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 felix

Ik stel voor om ook een aantal afleveringen te maken met BN’ers opgesloten op Schiphol tussen de mensen die daar in vreemdelingenbewaring zitten.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vreemdelingenbewaring
https://nl.wikipedia.org/wiki/Schipholbrand

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Vilseledd

@2: Wat een haat jegens succesvolle mensen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Hansje ter horst

@4: who the fuck is hier succesvol??

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Vilseledd

@5: Ben je al kwijt, waar het artikel over gaat, dan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Mangler

Dries Roelvink voor de TBS-kliniek. Die man is zo pathologisch verslaafd aan aandacht dat het wel medisch moet zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 su

@6: Sinds het ontstaan van realietieteevee is het begrip BN’er flink aan waardedaling onderhevig. Je porum in een plas met kots na een hevige avond stappen uitgemolken op de treurbuis noem ik nou niet bepaald successvol.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 pedro

Wie zijn die bekende Nederlanders toch?

Na zo een programma vol met onbekende bekende Nederlanders zijn het ineens bekende bekende Nederlanders. Volgens mij worden die programma’s met dat doel gemaakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Andy Cap

@2: “niet een weekje of zo, (…) maar gewoon met de wetenschap dat je daar jaren zit zonder contact met de buitenwereld.”

Nee joh, de kijkers laten beslissen wanneer ze weer vrij komen.
Met 2/3 van de stemmen, wel te verstaan.

Gordon mag eerst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 hansje ter horst

@6:

Oh, ik constateer dat je bij jou al wel heel snel succesvol bent. Tjongejonge.

De tokkies van OhOhCherso en meer van die soort?

Je bent nogal gauw tevreden…..één keer met je kop op TV en je bent een BN-er…….LOL.

Jij bent in elk geval elke notie van het begrip BN-er kwijt.
Ook vergeten?
Of nooit geweten?

 • Vorige discussie