Bloemkolen van Groenland

groenlandgroente.jpgDit jaar verkoopt een supermarkt op Groenland voor het eerst bloemkool en brocolli van eigen bodem. De klimaatverandering zet blijkbaar zo goed door dat de bewoners van deze autonome provincie van Denemarken voor hun groenvoer vanaf nu niet meer volledig zijn aangewezen op import. Niet alleen in de landbouw melden Groenlanders veranderingen ook de bosbouw lijkt (weer) op te leven. In 1893 plantte de botanist Rosenvinge vier grove dennen (Pinus sylvestris) in de Groenlandse bosplantage (soort van) Qanasiassat. Na een decennialange ‘winterslaap’ zijn de bomen nu opeens gaan uitlopen. “They’re growing again!” roepen de locals verrukt uit. Er zijn momenteel 51 boerderijen op Groenland waarvan alle op één na allemaal schapen houden, die ene probeert ook (22) koeien te houden. Kenneth Hoeg, de regionale landbouw adviseur voorziet dat het zuiden van Groenland op den duur vol zal staan met boerenbedrijven en productiebossen. If it gets a little warmer, you could talk about a productive forest with enough wood for log,” Mr. Hoeg said. (NYT)

 1. 1

  For instance, there are fresh vegetables grown in geothermally heated hothouses, including a fair selection of tropical produce. One hothouse operator seriously informed me that he had the largest banana plantation in Europe – he possessed two trees, while no one else had more than one.

  bron

 2. 3

  Overigens verwacht geen goedkope producten van Groenland. Het zit immers niet in de EU!

  Daarnaast wordt Groenland continentaal gezien gewoonlijk bij amerika ingedeeld, dus neem die bananenplantage maar met een korreltje zout.

 3. 4

  IJsland is inderdaad Europa’s grootste bananenproducent door de geothermische warmte. het gaat echter wel om erg kleine hoeveelheden, in het land der blinden…

 4. 5

  Waar is de VOCmentaliteit op IJsland dan gebleven @Carlos? Allemaal in de vruchtbare meisjes daar ? Voetbalvelden met kiwikassen wil ik zien !

 5. 7

  Haha… mescaline de In-uit mentaliteit!!
  Dank u, bloggen heeft degelijk zin, vanochtend opweg naar het werk dacht ik even van niet, maar u geeft het leven weer zin, dank u !! In-uit… ik ga alvast broeden op een mooi midwinternachtpotsje!

 6. 13

  @11: nee, de text van het topic is nogal misleidend hierin (Groenland een autonome provincie van Denemarken). In de praktijk is Groenland (met eigen parlement en premier) alleen afhankelijk van Denemarken wat betreft Defensie en een deel van de buitenlandse zaken. Echter, ze hebben ook op dat gebied de nodige autonomie en daar hebben ze gebruik van gemaakt om uit de EU te stappen.

 7. 15

  @13: Net als de (in het nederlands belachelijk gespelde) Faeröer trouwens. Een hele hoop vissers daar die zich weinig hoeven aan te trekken van Europesche visquota…

 8. 16

  Waarmee meteen is aangetoond dat onze regering ons voorloog toen ze beweerden dat je de EU niet kon uitstappen, zoalng die grondwet er niet was.