1. 1

  Wat ik wel typisch vind: het is al tijden hartstikke stoer om tegen overheidsbanen te zijn, want dat is ‘gecreerd werk’. De dotcom-bubble en de huizenbubble waren ook ‘gecreerde banen’, maar dan op basis van ‘geld uit de toekomst’. Geld wat er niet was, dus. Geld wat uitgeleend en bijgeprint werd op basis van overspannen verwachtingen, die wel *moesten* klappen, maar na het cashen de zondvloed, niet?

  Het idiote: diezelfde banken en kredietwaardigheidsbeoordelaars gaan nu, nu ze hun schulden hebben afgeschoven naar nationale overheden, opeens roepen dat er bezuinigd moet worden, ‘omdat de overheidsfinancieen onhoudbaar zijn’.

  Yeah, right. Het verbaast me dat er nog nergens panden van banken en verzekeraars in de fik zijn gezet.

 2. 3

  @Lord Flash: Ja, dat verbaasde mezelf ook. Maar kennelijk was de term toen al passend voor wat komen ging. (De eerste signalen waren er immers al).

  En heus, dit stukje is van die datum. Kwam hem tegen bij het zoeken naar stukken over de verkiezingen en het CDA in ons eigen archief.

 3. 4

  Hoezo een jaar voor die begon? De kredietcrisis was toen al keihard bezig, google maar eens. Begon in 2006 in de USA met hypotheekcrisis en waaide in 2007 over naar de rest van de financiele wereld. Eind aug 2007, waarin jouw stukje geschreven werd, was het al volop kredietcrisis.

 4. 5

  Leuk bijvoorbeeld Sikbock:

  Wat mij altijd opvalt in dit soort discussies is alsof mensen doen of het hier om publiek geld gaat en iedereen daarover mag meebeslissen.
  Dat is dus niet het geval. Het gaat hier om geld van particulieren waar u en ik NIETS over te zeggen hebben.

  en

  het enige dat die particulieren moeten doen is zich aan de wet houden

 5. 7

  @Gronk

  Ik kan mij meer vinden in de opmerkingen van Michiel dan een piek in zoektermen op Google, al waaide de crisis naar mijn idee pas in 2008 over naar de rest van de wereld.

  Als we de kredietcrisis wijten aan de Amerikaanse hypothekenmarkt dan begon de crisis inderdaad in 2006. Na juli 2006 zakte de gemiddelde verkoopprijs van een huis in de VS voor het eerst, waarna deze tot op heden is blijven dalen. In augustus 2007 waren de verliezen op subprime zo groot geworden (40-60%) dat de interbancaire markt op slot ging en banken geld gingen hamsteren (tussen 4 en 20 augustus schoot de premie bovenop staatsobligaties die banken elkaar rekenen omhoog van 0.44 naar 2.4, geld lenen werd dus even 500% duurder in zo’n twee weken tijd). Doordat banken stopten met uitlenen zakte na dit moment de op krediet gebaseerde verkopen in de VS ook in (zoals auto’s, e.d.) en eind 2007 wordt dan over het algemeen ook gezien als het begin van de recessie in de VS (al begon die technisch gezien later door een positief tweede kwartaal cijfer in de VS)

  Bovenstaande komt uit een zeer interessant artikel van Gjerstad & Smith: MONETARY POLICY, CREDIT EXTENSION, AND HOUSING BUBBLES:2008 AND 1929 (Critical Review 2009)

 6. 8

  Niet mee eens. In 2006 sprak Bush nog over een ‘zachte landing’. De toename van het aantal defaults in de subprime werd terecht een hypotheekcrisis genoemd, kredietcrisis is toch weer iets anders.

  En
  In augustus 2007 waren de verliezen op subprime zo groot geworden (40-60%) dat de interbancaire markt op slot ging en banken geld gingen hamsteren (tussen 4 en 20 augustus schoot de premie bovenop staatsobligaties die banken elkaar rekenen omhoog van 0.44 naar 2.4, geld lenen werd dus even 500% duurder in zo’n twee weken tijd).

  Goed maar in oktober 2008 ging de TED spread van 1.5 naar 4 procent in een paar dagen tijd, volgend op de problemen van AIG. bron: http://en.wikipedia.org/wiki/File:TED_Spread_Chart_-_Data_to_9_26_08.png

  Ik moet Steeph hierin gelijk geven: er is pas sprake van een kredietcrisis (neem het woord krediet letterlijk) als niemand wil lenen tegen *elke* prijs. En in die zin heeft de kredietcrisis weinig met de hypotheekcrisis te maken perse: die deed vooral de hypotheekrente stijgen. Enkel door de securitisatie betekende problemen op de subprime markt een probleem voor kredietverstrekking in het algemeen.

 7. 9

  @JSK

  Op zich wel met je eens, maar om toch wat te muggenziften ;)

  ik vind oktober 2008 wel weer erg laat om als begin aan te merken. Dan zie je de val van Lehman als het begin en naar mijn mening zitten we dan al lang in de kredietcrisis. De ‘val’ van Bear Stearns in maart 2008 zie ik als een duidelijk teken dat de kredietcrisis toen al zeer hevig was (inderdaad de geldmarkt zat nog niet helemaal op slot, maar daar is dan ook wel alles mee gezegd). De vele SIVs die begin 2008 als bosjes omvielen, en Bear ten val brachten, is volgens mij toch duidelijk een teken dat er een kredietcrisis was en niet meer enkel een hypotheek verhaal.

  Tenslotte is de keuze voor het aanduiden van het startmoment inderdaad afhankelijk van welke definitie je neemt. De hypotheekmarkt is een deelmarkt van de totale kredietmarkt, maar de interbancaire markt is natuurlijk wel een van de belangrijkste.

 8. 10

  Tenslotte is de keuze voor het aanduiden van het startmoment inderdaad afhankelijk van welke definitie je neemt. De hypotheekmarkt is een deelmarkt van de totale kredietmarkt,

  Goed, maar in veel landen heeft het leeglopen van de huizenbel niet tot het omvallen van banken geleid. Zie Spanje. Dus een hypotheekcrisis hoeft niet perse over te slaan naar de kredietverlening in het algemeen. Daar komen jouw SIV’s bij kijken idd.