Bitterballen, Bløf en Bruna in Institut Neerlandais

COLUMN - Het Institut Neerlandais in Parijs sluit eind dit jaar haar deuren. Op het forum Nederlanders.fr spreekt een aantal landgenoten schande, een paar artikeltjes in de Franse pers, et voilà, einde van het oproer.

Ik kom er nooit. Niet alleen omdat ik Nederlandse ben, en het instituut zich primair op de verspreiding van de Nederlandse cultuur onder de Fransen richt. Maar ook omdat ik getraumatiseerd achterbleef na een telefoontje met de afdeling Taalonderwijs. Ik waagde het eens om te bellen over de mogelijkheden tot het volgen van Nederlandse les door mijn kinderen, en werd dusdanig arrogant te woord gestaan dat ik weer aan de pillen moest tegen mijn telefobie.

De drempel van het schitterende pand aan Rue de Lille is voor mij te hoog. Ook veel bevriende Nederlanders in Parijs zetten er moeilijk een stap naar binnen. Hun mening: op z’n best een elitair clubje, op z’n slechtst een subsidie-slurpende instelling. In die zin past het Institut Neerlandais uitstekend in Parijs, waar cultuur een eerste levensbehoefte is, die zwaar gesubsidieerd door het leven mag gaan. In een dergelijke sfeer van ‘ons-kent-ons’ cultuurliefhebbers, is iedereen best tevreden met zichzelf. Dan komt zo’n sluiting extra hard aan.

Ik denk dat er sinds de dagen van de hoofdredacteur van NRC Handelsblad, Peter Vandermeersch, in Parijs niet zo heel veel veranderd is.

Nu l’Institut dicht gaat zal de Nederlandse ambassade naar verwachting enkele taken van haar overnemen. Ik geef al vast een voorzetje voor het nieuwe seizoen: een gezellig (gezelligheid is tenslotte hét Nederlands cultuurelement dat beleefd moet worden) bruin café in de kelder, met optredens van Nick et Simon, Anny Schilder et Jan Keizer (wie herinnert zich niet de Franse chansons van BZN?). Maar beter nog… Bløf . Bløf mag niet ontbreken in het nieuwe Nederlandse cultuurtempeltje. Rijmelarij op muziek, niemand die er iets van begrijpt of je nou Nederlands spreekt of niet. Dat verbroedert volkeren.

In de zomervakantie wordt voor de hele familie een Dick Bruna tentoonstelling geprogrammeerd.  Tout le monde houdt van Nijntje! En terwijl de wereld zich laaft aan de bekende Nederlandse cultuur en een bitterbal door de mosterd haalt, wordt er zo nu en dan tussendoor ook nog wat experimenteel en vernieuwend materiaal naar binnen geschoven. Niet te veel, net genoeg om het voor iedereen gezellig te houden.

Reacties (6)

#1 A. de Man

Dit instituut is natuurlijk verre van de inverse van de Alliance Francaise. De Fransen hebben een duidelijk doel met de AF, de Nederlanders met dit instituut niet. Onderbrengen als taak op de ambassade lijkt me een goede stap.

  • Volgende discussie
#2 HansR

Ik begrijp dus dat we niet rouwig hoeven te zijn om het verdwijnen van dit instituut. Hetgeen ik al dacht. Want verspreiding van een niet bestaande cultuur is behoorlijk lastig.

Maar de overschietende bitterballen kunnen ze naar mij sturen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 vander F

Beetje boel overdreven, m’n Franse vriendin volgt du moment een taalcursus Nederlands aan rue de Lille, ik ben nog meegegaan toen ze zich wilde aanmelden, gewoon een afspraak gemaakt, naar binnen gelopen, vriendelijk ontvangen, zij mocht even een testje doen op welk niveau ze kon beginnen.
Ik heb toen even kunnen babbelen met een Nederlandse medewerker aldaar, die niet begreep hoe de Nederlandse regering al die door de jaren vergaarde kennis en contacten in Frankrijk zomaar bij het grofvuil wil zetten.
Gewoon een ordinaire totaal gedachteloze bezuiniging zoals we van deze (en ook de vorige) regering kennen.
Volstrekte cultuurbarbaren, platte ‘rekenmeesters’ * kuch *

Daar kunnen we dus flink rouwig over zijn, geen enkele vertegenwoordiging van onze cultuur en taal meer in notabene Parijs waar zelfs Mongolie nog z’;n best doet zich te presenteren.
Nederlandse ambassades zijn al helemaal pure handelsposten, daar hoef je als burger in nood niet aan te kloppen (spreek uit ervaring)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 vander F

@mezelf,
ze volgt die cursus Nederlands bij het instituut omdat het notabene de enige (!) mogelijkheid is in Parijs om onze taal te leren buiten de Uni om en haar klas zit stampvol met Fransozen die vanwege werkmogelijkheden, culturele interesse en de Liefde op onze taal studeren.
En nu gaat de Ambassade zeker cursussen Nederlands verzorgen voor de in ons land geïnteresseerde Fransozen?
Laat me niet lachen, een handelspost die cultuur, taal en interesse kweekt, liefdevol begeleidt voor oprecht geïnteresseerde ‘gewone’ Franse burgers?
En dan is dit nog Parijs, zelfs hier in Deventer zit een Alliance Française betaalbare cursussen Frans te geven etc. ik zie dat nog niet in Limoges of Nîmes gebeuren, dat hoeft van mij ook niet direkt maar Parijs….c’mon, please. (me excusez ces mots)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 mulato

@3: kun je gratis mongools leren dan? Het lijkt me dat Nederland al genoeg representatie heeft in Parijs met een flinke ambassade. Waarom moet iemand op de centen van hardwerkende Nederlanders nederlands leren. Als het echte liefde is, dan betaal je toch graag iets meer (of ga je in de leer bij je partner).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Kalief

Waarom moet iemand op de centen van hardwerkende Nederlanders nederlands leren.

Dat zullen dan in ieder geval niet jouw centen zijn, domme druiloor. Leer eerst eens zelf een foutloze reactie te schrijven. En lees daarna nog eens terug of je kunt vinden dat ergens staat dat die cursussen gratis zijn.

  • Vorige discussie