Binnenkort gratis ticket naar de Verenigde Staten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

En geld voor de terugreis heb je ook niet nodig, terugkomen is er namelijk dan niet meer bij.
Maar goed, hoe komt u straks aan zo’n gratis enkeltje richting de VS? De meest eenvoudige weg is straks waarschijnlijk het mailen van een paar radicale jihad videoclips naar een vriend in Groningen. Daarbij beschrijf je ook nog even hoe graag je zoiets ziet gebeuren in bijvoorbeeld Washington. Een aantal overheidsdienaren met zonnebrillen uit de VS zullen u dan direct komen ophalen of via justitie vragen of u zo snel mogelijk uitgeleverd kan worden.

Gisteren is in de VS de stemming over de aanpassingen op de FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) 1978 niet doorgegaan. Met een “cloture” is de stemming 30 uur uitgesteld.
Nu vraagt u zich natuurlijk af waarom een Amerikaanse afluisterwet nou voor ons relevant is. Een te makkelijk antwoord is, lees de voorgestelde aanpassingen maar en huiver. Maar gezien het feit dat zelfs de meeste Amerikanen niet meer begrijpen wat er allemaal precies met die wet gaat veranderen, wil ik u dat besparen. Daarom hier in het kort de meest relevante aanpassing van de wet vanuit ons perspectief.
Onder de oude FISA regels mochten de Amerikaanse inlichtingendiensten al het telefoonverkeer van landen buiten de VS afluisteren, mits het via een centrale in de VS liep en mits er een reden was om specifieke personen af te luisteren en mits er een gerechtelijk bevel voor was. De juristen geven overigens aan dat dit ook al geldt voor e-mail verkeer.
In de nieuwe FISA regels zijn echter de laatste twee “mitsen” geschrapt en is de eerste mits opgerekt naar al het elektronische verkeer dat door de VS heen loopt.
Dit komt er dus op neer dat de Amerikanen al het berichtenverkeer dat via Amerikaans grondgebied gaat van andere landen kan scannen op “verdachte” zaken en vervolgens het materiaal mag gebruiken voor vervolging.
En mocht u denken daar geen last van te hebben, is het misschien verstandig om te weten dat veel van het internetverkeer momenteel nog steeds via de VS gaat, zelfs wanneer u uw buurman mailt.
De taps zijn er al een tijdje, maar straks zijn ze dus helemaal legaal.

Verder is het in deze context ook wel aardig om er nog eens aan te herinneren dat de Amerikanen er niet voor schuwen om buiten de officiële kanalen om mensen uit andere landen op te halen. Niet dat het relevant is, want de diverse terrorisme-akkoorden die we met de VS gesloten hebben verplichten ons toch al iedereen zo snel mogelijk op hun verzoek op het vliegtuig te zetten.

In Amerika zelf is er beperkt verzet tegen de wet, maar die richt zich vooral op het effect op de Amerikanen. Er lijkt echter een meerderheid te zijn voor de aanpassingen. Zelfs Obama is voor, wat hem wel veel kritiek oplevert.

En om dit verhaal nog wat extra smaak te geven een verwijzing naar wat deze week in Engeland publiek gemaakt werd. Daar is een twaalf-jarige, blonde, jongen in een anti-terrorisme-heropvoedingsprogramma gestopt omdat hij jihad-clipjes via zijn mobiel uitwisselde met vriendjes. Nu is dat natuurlijk ziek, maar niet veel zieker dan het spelen van Halo 5. Het geeft vooral aan hoe ver men doorslaat in het streven de “terrorist” te bestrijden. Geen middel wordt geschuwd en alles wat er maar enigszins naar ruikt, moet er aan geloven.
Dus na dit weekend niet meer praten over moord, doodslag, aanslagen, jihad, revolutie en wapens via internet. Doe het maar één op één op een bankje in het park. En zelfs daar…..

Intussen ga ik kijken welke partij namens mij kamervragen wil stellen. Ik zou wel van de regering willen weten wanneer we “ons” internet gaan loskoppelen van die van de Amerikanen. En hoe de regering denkt over deze wetgeving in relatie tot haar taak haar burgers te beschermen tegen slechte invloeden van buitenaf.

Update (22:00 uur): Stemming senaat uitgesteld tot na juli i.v.m. impasse.

Reacties (33)

#1 S’z

Ook taggen met “privacy” ?

 • Volgende discussie
#2 Steeph

Yep, goed gezien. Was ik vergeten. Gooi hem ook in het privacy dossier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 prometeus

Verdorie, en dat in de week dat de OV-chipkaart krakers vanuit “maatschappelijk belang” het zwijgen wordt opgelegd en ik van Grote Broer NS het bericht krijg dat ze mn reisgegevens gaan loggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Wabri

ik ga vanavond maar oefenen met het maken van rooksignalen…

on topic: is het mogelijk om het internet verkeer van europa binnen europa te houden, en verkeer naar andere continenten buiten de vs om te leiden? we hebben toch niet voor niets “Het knooppunt” de Amsterdam Internet Exchange….

of hebben de amerikanen al zoveel macht dat je er niets meer tegen kan doen? https://sargasso.nl/archief/2008/02/20/sabotage-nog-steeds-optie-in-onderzoek-doorsnijden-internetkabels-naar-midden-oosten/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Lord Flasheart

Als we nou allemaal in plaats van een normale signature gewoon standaard een jihad filmpje embedden in een mailtje zien ze op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer.

Wat meer literair verantwoord is wellicht het toevogen van Jules Deelder’s “The Change of the Century” waarin herhaaldelijk wordt opgeroepen tot het vernietigen van George Bush. Dat was weliswaar papa Bush maar dat maakt niet.

Overigens ben ik van mening dat de Noord-Amerikaanse heilstaat grondig vermorzeld dient te worden.

It is my opinion that the North-American state should be destroyed in the most definitive manner.

Zo, eindelijk iemand die mijn reacties leest ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Steeph

(mocht je toevallig op nujij zitten, geef hier dan ff een stem. belangrijk genoeg om meer aandacht te krijgen:
http://www.nujij.nl/amerikanen-luisteren-binnenkort-al-het.2897667.lynkx
)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Pepijn

@4: Internet verkeer hoeft helemaal niet via een ander land te lopen, en in veel gevallen gebeurt dat ook niet. Dat artikel wat Steeph linkt is uit 1999. Dat verhaal lijkt me zelfs voor ’99 nogal overdreven, maar het gaat nu zeker niet meer op. Je kan dat met een traceroute programma zelf controleren. (Onder Windozen heet dat tracert)
Als je Gmail, Yahoo, Hotmail of andere Amerikaanse web-mail gebruikt kan je er donder op zeggen dat het verkeer door het Amerikaanse filter gaat.
Verder zijn jaren degelijke versleutel-technieken voor email. Het probleem is, dat gebuikers daar helemaal geen zin in hebben of ze vinden het te moeilijk. Dat hoort volgens mij bij een groter modern probleem: dat niemand meer bereid is een handleiding te lezen.
Ik denk dat je je terdege zorgen maakt, Steeph. Maar de gemiddelde Nederlander vind privacy leuk zolang hij er niets extra’s voor hoeft te doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Steeph

@Pepijn: Er worden twee linkjes gegeven. De tweede is uit oktober 2007:
http://www.wired.com/politics/security/news/2007/10/domestic_taps

En ja, er kan van alles. En je kan de gebruiker daar op aankijken. Maar eigenlijk zeg je zoveel als dat mensen hun brieven (papier) zelf moeten versleutelen en achter de postbode moeten aanrennen om te zien of hij niet via een omweg in de juiste brievenbus terecht komt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 larie

Kan ff de link niet vinden, ik kook. Maar het gegeven is daar dat in Nederland aanzienlijk meer wordt afgeluisterd dan in dat Grote land. Richt u pijlen elders vind ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

Waarom is het uitwisselen van Jihad-filmpjes ziek?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Steeph

@larie: Dat was een waanlink hier, een week of wat geleden:
https://sargasso.nl/archief/2008/05/29/nederland-luistert-net-zoveel-telefoons-af-als-de-vs/

Dus ja, daar richt ik mijn pijlen ook op. Maar nee, daarmee ga ik niet andere dingen laten liggen.
Altijd al een vreemde redenering gevonden. Kom je met een relevant punt zegt er iemand dat er elders nog iets ergers is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Steeph

@Bismarck: Er zitten nogal wat onthoofdingen in, of het verbranden van amerikaanse beveiligers in Irak, of het opblazen van auto’s of….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 larie=iemand

Gipsland is niet elders @Steeph.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 larie=iemand

Soms, ben een beetje los zeg maar, denk ik dat weinigen zich bewust zijn van de verschillende lagen waaruit “onze” Nederlandse maatschappij is opgebouwd. Mondiaal gegeven.

Moet me niet verbazen want hier kan alles stieken. Daarintegen in het hier zovaak vervloekte Amerika mag bijna niks stiekem..je weet wie wat en waar stemt bv (!!)…enige bescheidenheid is hier bij deze topic gepast.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Bismarck

@12: Tja is dat dan zieker dan filmpjes rondsturen van allerlei kwetsuren die mensen oplopen bij dagelijkse bezigheden, of geweld op school/straat, die doorgaan voor humor? Want dat is naar mijn observatie de dagelijkse bezigheid van de gemiddelde vmbo-scholier (en helaas ook van veel mensen die voor volwassen door moeten gaan).

Ontploffende dingen zijn gewoon leuk, zo vinden de nodige mensen. Brainiac is niet voor niets het populairste programma op Discovery.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 marbel

Gaan we nu eindelijk de producers van ‘de leukste thuis’ vervolgen voor kindermishandeling dan? Al die arme vallende pleuters daar. Ook maar naar een opvoedingskampje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 marbel

(ik ben het wel met Steeph eens trouwens, dat we ons meer zorgen zouden moeten maken. Veel mensen weten ook niet dat je met de nieuwe regels een ticket naar de US met een creditcard kan betalen – waarbij je de USA gelijk toestemming geeft om je financien door te lichten enzo).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 larie=iemand

In Nederland @marbel..zijn alle data’s al lang gekoppeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Hugo

Het is toch niet zo dat je zondermeer door Nederland aan de Amerikanen wordt uitgeleverd als die een vage verdenking hebben?
Daar moet eerst een Nederlanse rechter oordelen. Bij het uitleveringsverzoek moeten de Amerikanen dan gegrond bewijsmeteriaal overhandigen. Of waren dit soort regels van voor de terrorisme-paranoia?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Grobbo

Privacy schendingen: Coming to an iPod near you. Interessant artikel van Bruce Schneier: I’ve Seen the Future, and It Has a Kill Switch

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 zwartwit

@ 7 Pepijn

Als we dan technisch gaan, laten we het dan goed doen:

Elk verzoek dat je doet, of elk antwoord dat je krijgt, in client server communicatie, wordt opgesplitst in IP pakketjes, elk afzonderlijk pakketje kan in theorie een andere route volgen. Dus kan een deel van bijvoorbeeld je email via een router in Canada lopen en een ander deel van je email via een router in de VS.

Daarnaast wordt opgemerkt dat “als je hotmail, yahoo of gmail gebruikt, je zeker gebruikmaakt van Amerikaanse routers.

Dat laatste vraag ik mij dus af, zowel google als yahoo als hotmail hebben hun diensten netjes gebalanceerd, verzoekjes uit Nederland worden gerouteerd naar een server in Nederland of tenminste in de buurt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 zwartwit

En wie zich zorgen maakt over privacy, gebruikt VoIP over SSL of gewoon Skype, Skype is (vooralsnog) simpelweg niet te tappen.

En daar ontstaat dus een probleem voor al die nieuwe wetjes, steeds meer spraakverkeer gaat volledig over het internet, dat kan je dus netjes versleutelen, willekeurig afluisteren wordt dan in mijn beleving onmogelijk, elke versleuteling is te hersleutelen, maar je moet wel een verdomd goede rede hebben om die moeite te nemen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 BINGONERO

Ik zou wel van de regering willen weten wanneer we “ons” internet gaan loskoppelen van die van de Amerikanen.

Ik denk dat er ?zat europese lobbyisten zijn die dit wel zien zitten Steeph. Niet alleen om geld te verdienen maar ook om het niet kwijt te raken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 larie

Skype? Ichat met een fileVault-encrypting..nog never gekraakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Steeph

@zwartwit: misschien niet te decrypten (hoewel je niet weet hoeveel er binnen DOD al kan) is nog wel te herleiden wie met wie praat. Is ook belastend.

@Hugo: Er zijn volgens mij voldoende voorbeelden (bv in drugszaken) te geven waar het al wel gebeurd is. En het zou me niet verbazen als er speciale regelingen zijn als het om zogenaamde terroristen gaat.

@Marbel: Over die andere schendingen hebben we het hier in de loop van de laatste drie jaar ook gehad. Helaas….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Steeph

Update: Stemming over de wet is uitgesteld tot na juli.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Wabri

@26 jammer, ik was net ver met mooie rook kringen maken met mijn kampvuurtje, alleen de betekenis daarvan zal ik dan toch eerst moeten mailen….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 marbel

/@Steeph: als trouw lurker weet ik dat wel, maar ik maak me nog steeds zorgen ;). Moeten mijn kids dan toch V worden ipv de rode pimpernel?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Pepijn

@Steeph #8:
Van mij hoef je niet achter de postbode aan te hollen, maar je moet er wel rekening mee houden dat iemand de post kan onderscheppen. Al in de tijd van Caesar was dat bekend.

@zwartwit #21:
Het feit dat pakketjes verschillende routes kunnen afleggen naar dezelfde bestemming houdt nog niet in dat die route via de VS moet lopen. Sterker nog, dit werkt in je voordeel aangezien het aanzienlijk moeilijker wordt om een hele boodschap af te luisteren.

En hotmail.nl staat in de VS, yahoo.nl in het VK, en ook Google heeft z’n servers voorlopig nog niet in Groningen staan.

En Skype lijkt me zonder veel moeite af te luisteren. Sterker nog: onder druk van de overheid zouden de makers van Skype vrij eenvoudig de rest van jouw dataverkeer kunnen aftappen.

The Onion Router biedt overigens wel een aantal oplossingen tegen deze problemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 esgigt

Niet alleen schending van de privacy, maar ook van de vrijheid van meningsuiting, lijkt mij.

De Nederlandse overheid zal hiertegen niets, ook maar proberen, te doen omdat het zooitje wat er nu zit het liefst ook de vrijheid van meningsuiting in de prullenbak lazert. Van figuren als Hirsch-Ballin hoef je qua burgerrechten niets te verwachten.

#staat de CIA of AIVD al voor de deur? Zo, ja, kan ik nog fijn een paar lijken maken alvorens dit aardse definitief te verlaten.#

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Steeph

@Pepijn: Er is een weinig subtiel verschil tussen de kans dat je post onderschept wordt en het scannen van al het verkeer dat voorbij komt met moderne techniek.
Het eerste doe je pas als je vermoedt dat iemand iets “kwaads” in de zin heeft. Het tweede doe je om te zien wie je allemaal als “kwaad” kunt bestempelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie