Bijspijkercursus geschiedenis voor chinese studenten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

tamsquare.jpgWaar was u 17 jaar geleden, toen op 4 juni 1989 het Chinese leger middenin de nacht het Plein van de Hemelse Vrede met grof geweld ontruimde? Ikzelf herinner mij dat het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen na twaalven tenminste nog 1 uur extra doorging met een live-verslag vanuit Peking. Als 16-jarige jongen luisterde ik gespannen naar het geluid van langsrollende tanks en het geweervuur dat live uit mijn wekkerradiootje tetterde. Ik weet niet meer of het radioprogramma die nacht ook afsloot met het gebruikelijke “Gute Nacht Freunde…”? Omdat tegenwoordig veel Chinese studenten niet weten wat er destijds bij het neerslaan van de studentenprotesten is gebeurd (foto’s) verzamelt de Deense beeldhouwer/activist Jens Galschiot documenten van de gebeurtenissen op het plein. Mede ook omdat er 17 jaar later nog steeds activisten van toen vastzitten in chinese gevangenissen. ‘Duizenden Chinese studenten studeren aan universiteiten en andere onderwijsinstellingen in het Westen. De meesten van hen kennen hun eigen geschiedenis niet’, stel Galschiot (Oneworld). Galschiot roept op om het adres van de website te verspreiden: www.aidoh.dk/4june89

Reacties (8)

#1 Spuyt12

Ik luisterde die dag met mijn ouders in de auto naar de radio. We waren op weg naar de bruiloft van mijn basisschoollerares. Het maakte inderdaad nogal veel indruk. Ik was te jong om ook nog “met het oog op morgen” te luisteren.

 • Volgende discussie
#2 Chinaman

@Carlos

Ik weet niet meer waar ik was, maar ik kan hiervandaan inderdaad de link naar cnd.org niet openen….

Toch lijkt het 12 tot 1 verhaal van de live radiouitzending wat ver gezocht. China leeft 7 of, en in dit geval zeker, 6 uur later dan Nederland, dus dat zou dan vroeg in de ochtend zijn geweest.

Adres van de website verpreiden heeft niet zo heel veel zin. Probeer dan liever de foto’s en verhalen te verspreiden op szoveel mogelijk verschillende adressen. Dan omzeil je censuur een beetje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

Chinaman, ik kon op de radio natuurlijk niet zien of in China de zon al op was. Het live verslag herinner ik mij nog heel goed, het was een telefoonverbinding met een correspondent die zich in een huis langs de route naar het plein bevond. Je hoorde de tanks passeren en op een bepaald moment zei hij dat ze op de grond gingen liggen omdat er van dichtbij geschoten werd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 CiNNeR

Zelf heb ik geen flauw idee meer Maar het lijkt me ook geheel niet interessant waar ik was of wat ik deed op dat moment. Het project lijkt me dan weer wel zinnig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Spuyt12

Nou ja, het is voor mij één van die momenten waarvan ik weet waar ik was toen het gebeurde. Net als 9-11. Dat zegt toch wel wat over de impact die zo’n event heeft gehad op een deel van de Nederlandse bevolking.

Het grote probleem met de link is dat het zelf een verzameling van links is. De Chinese overheid hooft alleen maar al deze links te blokkeren en het maakt daarna niet meer uit of de pagina wordt gekopieerd, gemirrored of wat dan ook. Daarnaast moet de link wel gekoppeld zijn aan een zinvolle tekst (denk aan de googlebombs in het verleden) wil het vindbaar zijn in google.

Beter zou zijn een zipbestand met alle nformatie te maken en deze als kettingbrief de wereld over te laten gaan en hem overal neer te zetten, op zoveel mogelijk homepages en (grote) sites. Veel zullen er worden geblocked, maar alles zal dan onmogelijk worden.

Iemand zin om zo’n bestand samen te stellen? :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

Misschien richt Jens zich niet op de Chinezen in China, maar op alle studenten die in het buitenland studeren (zoals het artikel suggereert).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Spuyt12

@Bismarck: Ik had het begeleidende artikel niet gelezen… Wel een relatief kleine markt. Eigenlijk zou het beter zijn iets te bedenken dat altijd bereikbaar blijft, behalve als ze het complete Internet buiten China afsluiten :-)

Een torrent die op verschillende plekken 24/7 beschikbaar blijft?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 CiNNeR

@Spuyt12: tja, mijn geheugen laat wat te wensen over, wellicht is dat het. Want de gebeurtenis maakte wel indruk en de tv beelden herinner ik me zeker. Maar wat ik op dat moment zelf deed heb ik echt geen enkel benul van.

 • Vorige discussie