Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

vissenNee! Doe het niet! Dat onzalige plan om de visstand te bevorderen door fosfaat in zee te dumpen.

Het gaat natuurlijk wel gebeuren, want vissers geloven niet in biologen. Als jullie zo door gaan, zeiden de biologen, dan raakt de vis op. Men luisterde niet, en nu zijn er ineens Canadese vissers die zeehondjes moeten doodknuppelen om aan hun brood te komen. Buiten het zeehondenseizoen reist er af en toe eentje naar Nederland om te vertellen dat er misschien toch wel wat inzit, zo’n vangstbeperking. In Nieuw-Zeeland zijn ze inmiddels overgestapt op diepzeevissen, omdat de gewone vissen op zijn.

Ook nu moeten we niet minder vangen; we moeten meer vervuilen! Onder klimatologen leefde dat idee ook een tijdje: we gooien mest in de zee, en daar groeien algen van en die halen zo CO2 uit de lucht. De vondst van de eeuw, op één nadeel na: het werkt voor geen reet. Op de ene plek werkt het een beetje, op de andere plek krijg je juist meer CO2 in de lucht, en op de derde plek krijg je een kwallenplaag.

De natuur is simpelweg geen biertap die je naar believen aan en uit kan gooien. Je krijgt onvoorziene gevolgen, dingen die je nooit had verwacht ? en die je bijna altijd ook niet had gewild. De enige zinnige conclusie die uit die test kan komen, is dat de test onvoldoende is, en dat er nog vele jaren op allerlei plekken soortgelijk onderzoek gedaan moet worden.

Maar eigenlijk moeten de vissers eens naar de wensen van de biologen luisteren, in plaats van andersom.

Reacties (6)

#1 knut

Ik geloof dat ze het ook al eens met ijzeroxiden (oid) hebben aangetoont dat je veel extra plankton of algen kreeg. Maar daarbij was t doel alleen co2 reductie.

Visserij is bovendien gewoon roofbouw, had decennia geleden al aan banden gelegd moeten worden. Op land weten we het al jaren en is iedereen overtuigd omdat we het goed kunnen zien. In t water blijft t lekker vaag en kan je lang struisvogelpolitiek bedrijven (wel je adem inhouden).

  • Volgende discussie
#2 micha

Fosfaat is goed voor vis?! Sinds wanneer? Pak een aqaurium, doe er leidingwater in, een goudvis en een schep fosfaat en het beestje drijft op zijn rug.

Of willen we de algengroei bevorderen zodat er meer eten is. Dat werkt als er voldoende kleine vis is om het plankton op te eten. Oh, dat was er niet, tja dan slaat het evenwicht door en krijg je te veel kwallen, krabben en giftige/rottende algen die de visstand negatief beinvloeden.

Kweek (inclusief fok)vissen en laat de vissen in de zee een paar decenia met rust.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 knut

Misschien moeten we een smaakontwikkeling doorgaan en voortaan kwallen en andere zeeweekdieren gaan eten. Ook goed voor t bestaande ecosysteem.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 micha

Kwallensoep of haaievinnensoep…Waarschijnlijk weinig verschil.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 knut

Jawel haaien worden al overbejaagd. Zij moeten leven van steeds minder en kleinere visjes, tis gewoon zielig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 micha

Minder haaien, minder vis. Ik zeg status qou handhaving.

(Anders moeten die haaien ook eens kwallen gaan eten)

  • Vorige discussie