Bierdrinkende beesten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het is nu bewezen dat er zoogdieren zijn die net als de mens zich ladderzat lijken te ‘zuipen’ dankzij de nectar van de bertam boom. Duitse wetenschappers van Bayreuth Universiteit hebben de maleisische spitsmuis jaren bestudeerd, en ze kwamen erachter dat ze elke avond een nectar drinken met 3.8% alcohol erin. Soms wel tot aan een ‘negen biertjes nectar equivalent’. De spitsmuizen worden er alleen niet dronken van, het alcoholische effect duurt bij de beestjes maar enkele seconden. Wat is dan nog het nut zou je zeggen? Nou evolutionair logisch claimt onderzoeker Wiens. De alcohol zorgt namelijk voor een maximalisatie aan voedsel zonder bij-effecten. Want bij een hoog alcohol percentage is de energie-inhoud van voedsel op haar maximum.

Dat zou dan ook meteen de verklaring zijn dat de mens zo alcohol-lievend is. Vroeger maximaliseerden wij ook onze voedsel inname doordat we ons ‘geadapteerd’ hadden op een beetje alcohol. Dank u, evolutie, voor onze alcoholgenotszintuigen!

Reacties (3)

#1 arieT @ A Clear Blue Sky

Ik heb ooit een documentaire gezien, waarin apen die te lui waren om in een boom te klimmen voor het fruit, gewoon wachtten tot het rottend op de grond viel. U raad het al, fermentatie proces, alcohol, dronken apen. Hilarisch. Maar dat het evolutionair zinnig was, dat waag ik te betwijfelen.

  • Volgende discussie
#2 arieT @ A Clear Blue Sky

Met link. Het zijn ook andere beesten, trouwens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 esgigt

Ha! : Geniet, maar drinkt met vaten!

Gelukkig is het warm en dat helpt met de inname!

  • Vorige discussie