Enkele uren nadat de Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore haar beursgang bekend maakte waren alle aandelen onderschreven. Glencore is een van de grootste handelaren in mijnbouw- en agrarische producten ter wereld. Aluminium, koper, ijzer, kobalt, steenkool, aardolie, maar ook graan, suiker en plantaardige olie wordt door dit bedrijf verhandeld. Het heeft een kwart van de wereldmarkt van gerst, zonnebloem en koolzaad in handen. Maar Glencore is ook actief betrokken bij de productie van deze goederen via belangen in mijnbouwbedrijven. Klik eens rond op deze wereldkaart of lees deze factsheet.pdf en laat de grootte van dit bedrijf tot u doordringen. De macht van een dergelijke partij is groot: het kan als een van de weinige de marktprijs zelf bepalen. Critici beweren dat de recente stijging in voedselprijzen voornamelijk wordt veroorzaakt door speculatie. Dit geeft Glencore een grote verantwoordelijkheid in het voorkomen van honger in de wereld. Over twee weken gaat het bedrijf naar de beurs en hoopt het minstens 11 miljard dollar op te halen. Wellicht een mooi gebaar als het dat zou investeren in duurzame productie van grondstoffen en een betrouwbare voedselvoorziening?
Reacties (11)
This study demonstrates how the futures market for agricultural products, in particular, has changed and is being disrupted by new speculators, growing index funds and commodities funds. This can have an influence on food prices, which can rise as a result,
Twee keer “can”. Ik zeg een keer “tsja”.
@1: Ja want theoretisch zouden speculanten de voedselprijs natuurlijk ook kunnen verlagen. De eerste can mag wat mij betreft weg, speculanten hebben per definitie invloed op de prijs van de goederen waarin ze speculeren.
Hangt een beetje af van de hoeveelheid speculanten in de markt. Anyway, er zitten wel meer pareltjes in
The increasing demand up to mid 2008, which
was much higher than the supply of futures contracts, has
contributed to the prices rises of the futures contracts.
Moreover, the more the prices of futures increase, the more
the commodity indexes increase, the more the commodity
and financial markets are attractive for investors, the more
is being invested in commodity derivatives and index
instruments, thus creating a price bubble in commodities.
Maar dit is complete onzin, aangezien onder deze redenering elke markt continue prijsinstabiliteit zou kennen (zie Steeph, hier komt een klassieke economie-opleiding toch wel van pas). Als de prijs van een instrument omhoog gaat remt dat over het algemeen de aanschaf er af: het rendement voor de nieuwe koper gaat namelijk omlaag.
Alleen maar omdat de prijs nu stijgt ga je er niet kopen (eerder het omgekeerde).
Self-induced bubbles bestaan helemaal niet.
Een beetje speculant blijft alleen door kopen bij een stijgende prijs als hij verwacht dat de prijs nog meer zal stijgen in de toekomst. Dat kan door A. een toenemende vraag in de toekomst of B. meer sukkels in de toekomst. Dat laatste kan van toepassing zijn op de Nederlandse huizenmarkt of 17e eeuwse tulpenbollen, maar op alle commodities (van olie tot soja)? Lijkt me sterk.
JSK, dat geldt inderdaad voor speculanten (dat ze op den duur stoppen als ze verwachten dat de prijs niet mer zal stijgen). Maar met deze commodities die in feite de eerste levensbehoeften van landen zijn zal het altijd worden afgenomen hoe hoog de prijs ook wordt.
@4: Anders gezegd heeft voedsel een extreem lage prijselasticiteit. Gevolg is dat het opkopen van voedsel zonder het te consumeren de prijs al meteen omhoog helpt schieten, tenzij er forse voedseloverschotten zijn. Als het ook nog eens om Giffengoederen gaat (ik zie de potentiële Giffengoederen graan, plantaardige olie en steenkool in de tekst staan), werkt dat verhaal ook nog eens zelfversterkend. Dat is potentieel heel interessant voor speculanten.
Helaas gaat het niet over het opkopen en van de markt halen van voedsel @Bismarck. Jij lijkt een mening klaar te hebben en verzint een logisch klinkende redenering die er toe leidt.
@6: nou nou, dat zijn weer harde beschuldigingen hoor. Misschien begrijp ik de term speculant verkeerd, maar bij mijn weten koopt een speculant goederen niet met het doel ze consumeren (waar voedsel bij uitstek toch voor is bedoeld), maar juist om ze (tijdelijk) onbeschikbaar te maken voor de markt. Dat leidt mijns inziens onherroepelijk tot beïnvloeding van de marktprijs.
Ja sorry, maar dit is financiële speculatie als in het opkopen van leveringscontracten. Kan leiden tot oplopende voorraden van voedsel, maar dat blijkt niet het geval te zijn geweest. Kan de link even niet vinden, maar ik ga opzoek..
Tsja, we zijn zo stom geweest om onszelf afhankelijk te maken van grondstoffen uit verre buitenlanden.
Dat is ook mijn schuld. Ik had de afgelopen 40 jaar gewoon wat beter mijn best moeten doen.
Nu zijn we afhankelijk en dat zullen we blijven… want we kunnen toch niet terug naar de Middeleeuwen ??!!
Een bedrijf dat verwachr 11 miljard op te halen maar actief is op markten die een veeeeeeeeel grotere omvang hebben…. dat klinkt niet als een tent die echt de prijs kan beinvloeden….
Dan over spikende prijzen; dat heeft in het algemeen te maken met markten waarin productiecapaciteit niet makkelijk incrementeel toeneemt. Een kleine toename van de vraag boven het maximale aanbod leidt dan tot grote prijsstijgingen. Voor metalen kan ik me dat voorstellen; je hebt niet direct een nieuwe mijn.
Hoe kun je grondstoffen duurzaam uit de bodem halen?