BETRAPT BIJ HET KOPEN VAN WEEKEND!

Vrouw die zojuist een Weekend gekocht heeftVanmiddag heb ik in de buurt van Utrecht een vrouw betrapt op het kopen van het blad Weekend en in het geniep net buiten de winkel gefotografeerd. Om niet gelijk op het niveau van Weekend zelf te komen, hebben we de identiteit van de vrouw verhuld.
Deze mevrouw behoort tot de grote groep mensen die zelf een volstrekt nietszeggend leventje leidt. Om dit een beetje te compenseren leest ze graag over en kijkt ze graag naar foto’s van mensen die in onze samenleving wel iets betekenen. Het is een pathetische gewoonte die gevoed wordt door een industrie die daar graag misbruik van maakt. Alles wat maar een beetje bekende Nederlander is, wordt op de voet gevolgd en alle acties worden op de gevoelige plaat vastgelegd. Iedere actie die maar enigszins afwijkt van het kleinburgerlijke leven van de lezers zelf wordt breeduit in de eerstkomende publicatie gegooid.

Ik vind dit verwerpelijk. Ik vind het zielig. Ik heb sterk de neiging om mensen die bijvoorbeeld een abonnement hebben op Weekend met een spuitje uit hun lijden te verlossen.
Maar ik heb me er bij neergelegd dat een deel van de maatschappij nu eenmaal ziek is en dat een ander deel van de maatschappij daar graag van profiteert. Ik heb me er bij neergelegd dat het begrip fatsoen snel begraven werd toen duidelijk was dat er geld te verdienen viel. Dat neemt niet weg dat ik zowel de lezers als de redacties van bladen als Weekend stuitend vind.

Maar met het zonder toestemming publiceren van de foto’s van de kinderen van Wouter Bos werd het me toch even te gortig.
[Gecensureerd stuk] Waar denken die ……. van een ….. wel niet dat mee bezig zijn? Kan het ze dan geen …. schelen dat het leven van mensen die daar niet om gevraagd hebben volledig ……. wordt? Zijn ze dan zo …… achterlijk dat ze niet begrijpen dat dit niet allen het leven die die mensen schaadt, maar ook de ….. samenleving als geheel? Dat er straks niemand meer zo ….. gek is om een publieke functie op te nemen omdat ze weten dat een …… bende van …… geldwolven op iedere ….. van de dag ieder ….. detail van hun leven en dat van hun naaste omgeving vastleggen?
Hebben ze dan helemaal geen ….. moraal in hun …… donder dat ze het heel normaal vinden om het leven van andere mensen te exploiteren? Om nog maar niet te spreken over die ….. kopers van het blad. [/Gecensureerd stuk]

Het volgen van mensen die een publieke rol hebben, prima. Maar dan alleen als die in functie zijn, niet in hun privé leven. Tenzij de mensen expliciet, éénmalig, toestemming geven om mee te kijken in dat deel van hun leven, en dat van hun naasten, buiten hun werk. Dit alles los van wat er wettelijk “mag”. Dat interesseert me geen reet. Het gaat om een klein beetje fatsoen, heel eenvoudig.

Mijn tirade zal waarschijnlijk weinig veranderen aan deze zieke kant van de maatschappij. Dus misschien wordt het eens tijd om het “oog-om-oog” principe tevoorschijn te halen. Eerst maar eens een paar van die verderfelijke koopsters van Weekend met hun volledige gezicht publiceren. Daar geven ze met hun gedrag immers toestemming voor.
Daarna de redactieleden van Weekend. En als ik dan toch bezig ben, ga ik ze maar eens naar huis volgen en zal ik hun familieleden fotograferen en breeduit publiceren. Misschien ook eens graven in hun verleden om te zien of er nog wat slippertjes in zitten die nu heel pijnlijk kunnen zijn voor de bestaande verhoudingen.
Morgen maar eens bij de hoofdredactrice Petra Boots posten. Of zal ik beginnen bij Carel Bikkers, de voorzitter van de Hoofddirectie van Audax, eigenaar van Weekend.

* Poetst zijn 800mm lens *

 1. 2

  De kinderen van de hoofdredactrice volgen en met 200 bloggers voor de deur van mevrouw Boots posten, dat lijkt me wel wat. Iemand een camera te leen?

 2. 3

  Dat moest dus zijn: je hebt gelijk maar of je het gaat krijgen is nog de vraag. In het riool van de christelijke beschaving ga je niet tegen de stroom in.

  Ik ben benieuwd naar je reportage :)

  (klote AZERTY toetsenborden)

 3. 4

  Leuk experiment. Denk dat je met behulp van andere websites wel een leger nieuwe “journalisten” op de been kan brengen. Zou een leuke protestactie zijn.

  Een groep focust op de redactie, de rest op de lezers van de bladen.

  Maak dan ook gelijk met een infiltreer actie een update van het meesterwerk van Guenter Wallraf!!

 4. 6

  @Chinaman: Vrees dat het spitten in de tuin de laatste restjes van mijn negatieve energie alweer weggenomen heeft. En dan vind ik het stukje van Geenstijl alweer te ver gaan. Mijn fatsoen weerhoudt me.

  Spitten is nog beter voor het kwijtraken van frustraties dan bloggen ;-)

 5. 7

  Ah, u heeft uw tuin toch ontdaan van een groot gedeelte van de CO2 absorbanten? Tssjk, links lullen, rechts spitten…
  Ach, als je wel eens een artikeltje hebt gelezen van het slachtoffer, dan kun je misschien de humor van het Geenstijl verhaaltje wel inzien. In mijn tijd dat ik bij een tankstation werkte heb ik ook wel eens een Weekend verkocht. Mij is bijvoorbeeld bijgebleven een keer aan een artiest die graag van het reilen en zeilen van zijn collegae op de hoogte bleef…

  Maar goed, spitten is een mooie bliksemafleider. Het is alleen wel erg rustig op Sargasso, is iedereen aan het spitten?

 6. 8

  @Chinaman: Het is hier 15 graden en zonnig. Kortom, de lente is nu echt begonnen. Begrijpelijk dat veel mensen even niet achter hun computer kruipen. Ik doe het ook alleen maar tussen door.

  Oh, en het spitten was vanwege het weghalen van een oude, dode conifeer. Daar komt dus nieuwe CO2 absorberende aanplant voor in de plaats ;-)

 7. 9

  haha ;)

  Ergens is het wel zielig dat mensen zich zo verlekkeren aan andermans scheidingen, afvaldrama’s en carrierebeslommeringen.

  Echt een probleem vind ik het niet. Vele ‘sterren’ in die bladen zoeken het zelf op. Al vind ik wel raar dat ze ook hun kinderen fotograferen.

  Zielige, maar ongevaarlijke hobby

 8. 11

  Vele ‘sterren’ in die bladen zoeken het zelf op.

  Denk je? Er zijn er waarschijnlijk wel nogal wat die besluiten om maar vriendjes te blijven met die bladen, om erger te voorkomen.

 9. 12

  @Jimmy: Vraagje. Stel je bent iemand die graag zijn/haar steentje bijdraagt aan de samenleving. In dit geval langs politieke weg. Er komt een dag dat je gevraagd wordt minister te worden. Zou je dat doen als je zeker wist dat je kinderen en je partner gedurende die vier jaar dag en nacht gevolgd werden? Dat ieder aspect uit je prive leven in no time op straat ligt?
  Ik niet, ik heb een kwetsbaar privé leven.
  En zo kan je dus eigenlijk wel stellen dat iets als weekend staatsgevaarlijk is. Zeg maar gerust een terroristische organisatie.

 10. 14

  Steeph doet hier zo ongeveer waar hij de Weekend van beschuldigt?
  Trouwens, ik vermoed dat deze vrouw geen abbo heeft, anders koopt ze ‘m niet in de winkel he?

 11. 18

  “Deze mevrouw behoort tot de grote groep mensen die zelf een volstrekt nietszeggend leventje leidt. ” Was het soms Merelroze daar op die foto? ;-)
  Ik herinner me dat toen ik in een groot gelegaliseerd kraakpand in Groningen woonde, eind jaren 80, er gecontroleerd werd op wie er aan de overkant van de weg een snack bij de (natuurlijk foute want bij het grootkapitaal horende) pas geopende Febo ging halen. Je kwam dan met naam en toenaam in het wekelijks onder je deur geschoven krantje.

 12. 19

  @Steeph

  “En zo kan je dus eigenlijk wel stellen dat iets als weekend staatsgevaarlijk is. Zeg maar gerust een terroristische organisatie.”

  Nou, nou, nou…

  Natuurlijk zijn zulke bladen onethisch, maar dat zijn ze naar mijn weten altijd geweest. Mensen die kwaad willen, doen toch wel kwaad. Volkert van der G. zal – naar mijn idee – niet op basis van Weekend reportages Fortuyn hebben geschaduwd.

  Weekend verbieden zal daar toch weinig aan veranderen. Natuurlijk moeten die paparazzi uit de buurt van kinderen van politici – of welke BN’er dan ook – blijven. Met Bos zelf heb ik niet zo’n medelijden.

  Ik zou me als ik hem was meer druk maken over z’n muitende achterban. Die loopt of over naar de SP, bediscussieert zijn leiderschap bij Nova, schrijft boeken over z’n falende beleid en valt hem aan in de media. Wat te denken van jullie eigen Rottenberg. (Natuurlijk is kritiek goed, maar Bos heeft echt niet in z’n eentje de campagne gevoerd en het programma geschreven.)

  En ja, als ik een voornaam politicus was, zou ik er wel rekening mee houden dat mensen me hinderlijk en langdurig in de gaten houden. Al keur ik dat niet goed.

 13. 20

  Staan soms toch best geinige dingetjes in. In de weekend Zoals hoe Jan Smit na escapadelessen van ex geil SBS- klusbeest Ellemieke Vermolen thans danig de blommen buiten zet. Geloof ook iets met knijneoogje Marianne Thiemer over foute hondenbezitters maar daar wil ik vanaf wezen. Ja…las ik bij de kapper hoor…dus dan mag het.

  Weekend zat natuurlijk al langer te azen op foto’s/ reportage van Bos en kinderen. En hij zal niet hebben willen meewerken. Het ‘’beste’’ lijkt me dan toch gewoon negeren…of 1 grote reportage toezeggen onder voorbehoud hem dan verder met rust te laten. Hoef je maar 1 keer door het stof. Anders blijft het dweilen met de kraan open met die parasieten. En als het alleen foto’s betreft …en geen uit de duim gezogen verhalen haalt een kort geding niks uit. Vrijheid van meningsuiting? Tja. Pff…maar je zal die verlopen klapsigaar met dat vette haar c.q. drankhoofd de hele dag achter je aan hebben…kom hoe heet ie…die zich in afvalbakken verstopt…zou je hem toch een doodschop geven. Met de groeten Brenzev vetklep!

  Maar niet op/ in je tuin botvieren Steeph. Maaien, trimmen…dat moet met beleid. Wordt anders een drama. Zit je maanden naar een woestenij te kijken. Probeer dit anders eens een half uurtje.

  En je bent weer als nieuw……100% gegarandeerd…ik zweer het…

 14. 21

  @Jimmy: De vraag is niet of je er rekening mee zou houden, de vraag is of het je zou weerhouden van een bepaalde functie.
  En natuurlijk is het dan extreem om te zeggen dat het staatsgevaarlijk is. Maar indirect is het dat wel. Je belemmert namelijk het fatsoenlijk kunnen functioneren van een democratie wanneer als direct gevolg van jouw handelen alleen nog maar publieksgeile of familieloze mensen een belangrijk ambt willen bekleden.
  (Het heeft dus helemaal niets met een Volkert vd G te maken)

  En nee, ik wil het niet verbieden. Ik doe een appèl aan het fatsoen van die mensen. Niet dat er iets is in de hoofden die mensen die kunnen begrijpen wat er van ze gevraagd wordt natuurlijk.

  En nee, ze zijn er niet “altijd al geweest”. Ze zijn er pas sinds de jaren zestig. Naar mijn weten. En iedere keer schuift de grens op van wat men toch nog “fatsoenlijk” acht.

 15. 22

  Heee, ik zat me gisteren nog af te vragen waar YP eigenlijk gebleven was. En nu is hij er weer en begint hij meteen reclame te maken voor Weekend. Valt toch een beetje tegen…

 16. 26

  Geen reclame Oplawaai…wat ik al zei..verveeld wachtend bij de kapper, tandarts kan je geheel vrijblijvend kiezen uit de story of privé. Maar als je in de limelight staat is het gedoe met roddelpers een repeterend geweer en doe je weinig of niets tegen. Als je echt niet wilt meewerken heb je en probleem. Maar e.e.a. valt in Nederland nog wel mee. GB!..Dui (Bild e.d.)…goeiendag.

  Je was zelf overigens ook een tijdje waaien Oplawaai….en ik wil proberen, als de rug het houdt, de RvVl te rijden of anders een kleiner koersje…vandaar.. weinig tijd enzo..

  Boycotten die handel steeph!

 17. 27

  @ YP: Ik was inderdaad ook twee weken een soort Ronde aan het doen. Maar dan ietsje verder weg.

  Maar als ik het goed begrijp zou ik je één dezer dagen zomaar voorbij kunnen zien flitsen, volop in training. Dé Ronde, is die niet volgend weekend al? Succes!

 18. 28

  Gaat ik es in de keleren vamme vrou de Wiekent kope, omdaddik niet door de hele buurt herkent wil worde als de ranzige buurman, staat ik opeens op de foto van een of ander webloggie. Sargassie! Een simpel mens is nerruguns feilig meer.
  Entergste is nog wel daddik geld voor niks heb uitgegeve. In plaats van lekkere artieste, staan er ineens van die politisie in. Saaie mense. Mijn wiekent is dus goet naar de balle……..

 19. 33

  De metafoor “penetrante spruitjeslucht” voor deze pots is een misverstaan begrip door een zielig schrijvertje die [sic] denkt dat ie beter is dan de rest.

 20. 34

  Hoe zo misverstaan begrip? We hebben het hier wel over een stuk dat uitstekend past binnen een verzuilde (jaren 50) samenleving waarin het voor wouldbe intellectuelen kennelijk bonton is om af te geven op mensen die de weekend te lezen. Laat zo’n schrijvertje iets zinvollers gaan doen met zijn leventje. Ongetwijfeld zijn er originelere onderwerpen.

 21. 35

  @steeph, misschien was het de zus van wouter bos die de schade aan haar nichten wilde inspecteren? Met dat balkje kunnen we dat nu niet meer verifieren natuurlijk…

 22. 37

  @34 ik herlas net de post nog even. Zou jij misschien ook moeten doen voor wat betreft het stukje over gestalkte kinderen van BN. Je reactie waard.

 23. 39

  @Badman #32: Beetje vreemd als je iemand zowel van spruitjeslucht (typisch Nederlands) als van beter dan de rest willen zijn (niet typisch Nederlands) beschuldigd.

  Verder snap ik niet wat de verzuiling met dit onderwerp te maken heeft. Bovendien pak ik zowel de lezers als de redactie aan in dit artikel.
  Het vreemde argument dat zoiets in de jaren 50 gebeurde (weet ik niets van af) en dat je het dan nu niet meer kunt doen, slaat natuurlijk nergens op.

  Heb je ook nog inhoudelijke argumenten voor of tegen het stukje? Of mag ik concluderen dat jij een groot voorstander bent van commerciele exploitatie van privelevens van mensen die ons land dienen?

  @dr Banner: Niks mis met pulp. Maar met grenzen.

 24. 40

  Oh ja, kan iemand mij uitleggen waarom lezers van Weekend, Prive, etc… het nou zo fijn vinden de meest vage onzin te lezen/kijken uit andermans prive leven?

 25. 41

  Nou @Steeph, het is geen vage onzin over een stel vago mensen. Het is een klein scala aan onderwerpen in de privésfeer van BN’ers waarover impliciet jouw mening wordt gevraagd. Dat werkt leuk uit voor jou, want het is 1. fijn gluren en 2. jij wordt meteen rechter/raadgever van een BN’er. Ietsje beter dus.

 26. 45

  Steeph is dus een stalker en een fascist die een ander wil vermoorden omdat deze persoon een tijdschrift koopt dat hem niet aanstaat.
  Het gelijk van politiek correct links volk.
  Uit welke hoek kwam ook alweer de kogel en uit welke hoek komen de moordaanslagen? Juist uit de hoek van links, van de Steephs en ander smerig volk.

 27. 47

  Voor één keer @Peter. Want het is voornamelijk stront wat je rondstrooit. En ik ben er niet zo blij mee. Ga maar naar sites waar ze dat wel waarderen.

  Gedag.

 28. 48

  Heerlijk weer om de tuin eens om te spitten. Bij gebrek aan tuin (bovenwoning):

  Ik kan eigenlijk niet zo gek veel informatie over mevrouw Boots vinden. Laat ze in Amsterdam wonen (want iedereen die denkt belangrijk te zijn denkt in Amsterdam te moeten gaan wonen). De telefoongids kent 2 personen onder de naam P. Boots in Amsterdam…
  [img]http://www.adformatie.nl/images/16905.jpg[/img]

  Verder weten we natuurlijk dat ze een hele goede band met haar Oma had, meerdere overleden katten met witte vlekjes, een opa Frans en een tante Lien en een ome Jaap, een goede relatie met haar dochter, en ook nog darmklachten had.

 29. 50

  @Steeph: Je laatste alinea (Mijn tirade…) beweert anders het tegenovergestelde…

  Bovendien, het recht op een priveleven heeft mevrouw B wat mij betreft verspeeld.

 30. 51

  @Pepijn: Er zit nogal een verschil tussen het maken van een punt en het daadwerkelijk publiceren.
  Als bovenstaande geïnterpreteerd wordt als aanzetten daartoe, dan mist men het punt (en moet ik nog eens naar de tekst kijken).

 31. 54

  Niet alleen een groot deel van nederland is beneden NAP maar de toenemende tsunamie van reacties op dit log ook.

  “baalt”

  (ter zijde vermoed ik dat anonymouse knabbelt aan het nivo alhier)

 32. 58

  @larie: Op de achtergrond heeft dit probleem onze volle aandacht. En stappen zijn ook al genomen.
  We worden vanaf wat dubieuze fora gelinkt. Dat levert wat minder aangenaam bezoek op.

  Maar tot een registratie overgaan willen we liever nog niet. Dat verhoogt de drempel voor de incidentele deelnemers aan een discussie.

  Dit is een kwestie van geduld. Consequent handelen en uiteindelijk normaliseert het weer.
  Niet de eerste keer dat het voorkomt.

 33. 59

  Ik vind van wel..momenteel is het voor mij het zwaard van Damokles… Is er een leuke discussie en dan hoppa weg.

  Bij geachte @ Reet bijvoorbeeld heeft registratie zeker gewerkt, om een voorbeeld te geven.

 34. 60

  Wellicht @Steeph, jouw geduld grens aan het oneindige denk ik soms. Poets je elke dag je rug :)

  Wat bij ook meespeelt is de totale indruk op deze plek, je noemt drempels bij nieuwe langs/bezoekers. Als ze de comments lezen waarop ik doel zijn ze foetsie.

 35. 61

  @larie: Dat laatste is zeker een risico. Maar dit verschijnsel treedt maar twee drie keer per jaar op. En in de tussentijd zouden we veel meer mensen afhouden van wel reageren.

  En juist makkelijk kunnen starten met incidenteel reageren zonder te hoeven registreren, maakt het mogelijk dat nieuwe reaguurders in de groep kunnen “groeien” zeg maar. Een drempel zou vernieuwing/verversing vertragen.

  Neemt niet weg dat het een optie blijft voor als we het echt teveel vinden worden.
  En geduld heb ik, dat is zeker. Maar ook grenzen hoor.

 36. 64

  Ik hoor mij hier ook niet mee te bemoeien, ksuus. Ik kook, ben altijd wat heftiger dan vermoed ik. Kan het scherm ternauwernood zien in die verblindende prachtige zon.

 37. 65

  OK, ik heb niets tegen Weekend/pulp/tv..ik lees het niet (op bezoeken bij schoonmoeder na dan, die heeft ook een soort royaltieblad) en kijk geen tv, op het journaal na.

  Zelf vind ik wat ik vind niet boven de weekendlezer staan, die vinden wellicht ook iets of niets..mij om het even. Van belang zijn dingen die geen relatie hebben met opleiding.

  Het lezen is vederlicht en betekend niets. Ik gun het, weekend, “ze” van harte.

 38. 66

  Een beetje weblogger die voor fascist uitgescholden wordt staat daar boven…. Daar weten ze hier bij sargasso alles van. Mij mochten ze maandenlang voor fascist uitschelden en daar moest ik boven staan. Dus ik vind het niet meer dan normaal dat de anderen ook voor fascist uitgescholden worden. Ik zou zeggen; tref geen maatregelen. Je moet er juist boven staan. Hoog in je ivoren elitaire toren. De enigen die mogen bepalen of iemand een nationaal-socialist/fascist of holocaustontkenner is zijn immers jullie. Of niet soms ?

 39. 73

  S’z, U gaat toch niet verslappen manneke;), ik mis de deeplink achter de nick.

  @Steeph..ik ben niet zo belezen, na een hoofdstuk leg ik het meeste naast me neer.. maar kafka is iets geheel anders, een gewicht. Mocht je uitgespit zijn en erin geslaagd je witte ikeastoel:) opgezet te hebben, de zon gaat bijna onder, de maag gevuld, een goede sigaar, glas wijn..de geest open..dan is de tijd rijp voor deze meneer om kennis mee te maken.

 40. 74

  @steeph, #70, oh beslist, je leven wordt zoveel beter als je er een paar uur voor uittrekt. De Nederlandse vertaling is zo aardig, dat je je er echt niet voor in het Duits hoeft te worstelen. Die omnibus ligt in elke Slegte. :)

 41. 75

  In het Duits lezen gaat mij ook niet slecht af hoor.
  Maar goed, het is eerder een kwestie van teveel willen. En de stapel ongelezen (aanwezig in mijn huis) is nu al 13 boeken hoog.
  Snel weer een lange vakantie nodig om die achterstand in te halen.

  Ik zal hem toch maar even opzoeken en erbij leggen.

 42. 76

  @#73.1 kweetet, sorry, efkes geen tijd !

  #73.2 bis : qua Kafka zijn ideale vertrekpunten bv. de kortverhalen “Onderzoekingen van een hond” en “Het hol”, of zelfs der Franz z’n “Brief aan de vader”. [Verdiep je dan pas nadien in de biografische achtergronden van die brief of van “Het hol”.] Of nog simpeler : begin gewoon bij “The trial” van Orson Welles…

  Jammer dat de Ooievaarpockets met kortverhalenniet meer in print zijn, overigens. Of de dagboeken en correspondentie. Ongelooflijk ook wat de wereld zou zijn misgelopen als Max Brod gehoor had gegeven aan het testament van Kafka en de overvloed aan fantastisch onuitgegeven werk had verbrand.

 43. 77

  Imho, Kafka = van het strafste dat ooit is geschreven, misschien niet qua plot maar wel qua introspectie transformeren naar literatuur. Pure champagne voor de geest … met ’n flinke snuif judeochristelijkmiddeneuropees neurose-lijden ;-).

 44. 78

  Volledig akkorrd met S’z, zoals vaak. Kafka is champagna.
  Maar, straffer nog, als u de hand kunt leggen op Alfred Kubin’s ‘Aan Gene Zijde’, gebeuren er twee dingen.
  a) u vind het het beste boek wat ooit geschreven is (samen met Kafka overigens)
  of b) u vind het rommel en stuurt het op naar Crachàt in ruil voor een tekening.
  Want, hoewel ik twee exemplaren bezit: dié opeenstapeling woorden is om nooit genoeg van te krijgen.

 45. 79

  Oorspr. titel “Die andere Seite”. Tip : zoek de UK pocket “The other side” (Penguin Modern Classics, met zeegrijze ruggetjes), want daar staat z’n autobio ook in. (Die staat wellicht ook in sommige Duitstalige edities.) Overigens was Kubin zuerst een graficus – klikmelinklinklink…

 46. 80

  Nog meer middeneuropese champagne van gekwelde geesten : Robert Walser, waar Kafka trouwens een ‘fan’ van was. Check vooral “Jakob von Gunten – een dagboek” en “Fritz Kocher z’n opstellen”, allebei vertaald door Jeroen Brouwers. [Naar verluidt heeft JB meer RW vertaald dan er in het Nederlands gepubliceerd is.] Btw, “Jakob von Gunten” werd ook verfilmd als “Institute Benjamenta, or This Dream People Call Human Life” door the Quay brothers (’95), maar die film is irritant slecht en heeft nauwelijks met het boek te maken, laat staan ‘de geest van de auteur’ (zie ook Soderberghs terribele “Kafka” in this respect).

 47. 81

  Hoho bingo, dan koop ik dat boek (voor de tweede maal btw) en ruil ik het in voor nog een schets..een win win situatie voor mij ..bedankt Crachàt!

  Let me c..welke muur zal ik vrijmaken voor een waar tijdsbeeld gestuurd door uw potlood/penseel.

  Daar (78) krijg je spijt van ;)

 48. 83

  Surreal time – bij maanlicht te meten op uit de mosselpot druipende horloges ;-) But seriously : ’t gaat hier over auteurs die ik ca. 10 jaar geleden las. Voorbije jaren vnl. Hrabal en vanallesennogwasso.

  Ivm 78+81 : die Kubin is nog redelijk vlot te vinden. Witte reeks Kafka lijkt opnieuw gemakkelijker ; Broch, Schulz & Walser daarentegen moeilijker dan in de nineties…

 49. 85

  Wàt, #84, dus der Larie is de vader van de horlogerie ?!?

  [img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/d/d9/The_Hour-Glass_Sanatorium.jpeg/200px-The_Hour-Glass_Sanatorium.jpeg[/img]

 50. 86

  Pardon reeds..kakkerlakken(sklepy heb ik ooit eens van mijn vader gekregen, die zat eens in een kamp daar en wist ervan..rip)

  Just like life..op een nacht werd ik ergens wakker door geluid. het waren kakkerlakken die de zolen van mijn gimpies aan het opeten waren onder zoemende het geluid van zo’n draaiding aan het plafond.

  Ik stond gelijk op en kreeg een klap van dat ding..sjit…en op dat moment werden de kakkerlakken massaal aangevallen door een soort van grote mier menigte. Enkele kakkerlakken werden zo besprongen dat ze niet weg konden.

  In levende lijve werden ze in stukken gehakt door die enorme mieren die de nog bewegende delen in lange rijen afvoerden…ik werd er onpasselijk van.

 51. 89

  Bij volle maan is slapen in kelders heel rustgevend @zazkia.

  De pijnappelklier ( achter je voorhoofdsbeen) is lichtgevoelig en ook nog producent van je serotonine.

  Nou je weet wel, half nederland slikt prozac om die uptake van dat ding te beteugelen.

  In de middeleeuwen wist men de perfecte remedie voor gasten die bij volle maan een beetje vreemd deden ( de luna tiks), gewoon opsluiten in de kerkers..nergens last van, ze waren heel kalm op die plek.

  Later bleek die lichtgevoelige klier (pineal gland, pijnappelklier) bij verstoring, zoals specifieke reflectie van zonnenlicht of later in de geschiedenis lange vliegreizen de dynamic state (evenwicht tussen de enkele hormoonafscheidende organen, de klieren) ernstig te verstoren..de jetlag.

  Kelders..ik neuzel maar wat met associatieve sprongetjes…

 52. 90

  Rustgevend ja, slapen in kelders. Maar dan moet je wel tegen kakkerlakken kunnen, nou hebben we hier geen kelders, wegens zure! zandgrond, maar ik zou wakker liggen van die nachtmerriebeesten …
  [img]http://www.fantasyflies.com/pics/portfolio/Roach_tn.jpg[/img]

 53. 91

  in aanvulling op #80, qua surrealistisch ander europa, ik mis Hašeks soldaat Švejk en van alles en nog wat van Hrabal en Vačulik aan Tsjechische zijde maar ook Hongaarse nummer 1, Danilo Kiš

 54. 96

  Max Roach ! Heb in elk geval geen fragment van L Vačulik gevonden op het net, en nauwelijks info, tenzij bio of gelinkt aan CZ politieke of literatuurgeschiedenis / samizdat.

  (Terzijde : klikmelink voor het fragment waarmee ik Hrabal heb ontdekt…)

 55. 98

  @#97 : zzz-zzz, Z, en forceer’d’uzelf niet, zal er anders gewoon ’s tweedehands op letten, onder de V van vertaald … maar immer benieuwd !

 56. 99

  les extremes se touchent

  Het doet mij denken aan de PSP’ers die mij vervloekten omdat ik, als dienstweigeraar, niet op hullie club stemde.
  Van der Lek, Van der Spek , brrrrr

 57. 105

  Hemelslief ik heb me suf gescrolld om dit terug te vinden omdat belofte schuld maakt en zo:

  In Praag wonen meer dan een miljoen mensen die ik hier maar niet een voor een zal opnoemen. Ons gezin komt uit de provincie. Ons gezin bestaat uit mijzelf, mijn vrouw en twee niet onaardige jongens. De oudste, van dertien, heet Vašek, heeft bijziende bruine ogen en interesseert zich het meest voor bouwwerken, in het bijzonder voor onvoltooide, verder voor vervoersmiddelen, in het bijzonder voor het railvervoer, maar ook voor het stedelijk ondergrondse rioleringsnet met zijn gas -en waterleiding, verwarmingsbuizen, met zijn electriciteits- en telecommunicatiekabels, enzovoort. Onze Vašek komt gewoonlijk laat van school thuis omdat hij altijd bij een of ander graafwerk op straat blijft staan en daar langer naar kijkt dan ons lief is. Daarom houdt hij van werkdagen. De jongste van de twee, de negenjarige Pavel, heeft bijziende bruine ogen en interesseert zich voor alles, hoofdzakelijk voor wat Vašek aan het doen is, verder voor bouwwerken, in het bijzonder voor onvoltooide, en voor vervoersmiddelen, speciaal voor het railvervoer.

  Nu ja met een dergelijk lang betoog worden dan de kinderen geintroduceerd, een eindje verderop komt vrouwlief aan de beurt, een heel stuk bondiger:

  En mijn vrouw, die door de jongens om natuurlijke redenen graag mama genoemd wordt, heet Eva. Zij is schooljuffrouw, maar dat geeft niet.

  Om vervolgens het betoog te herhalen met dezelde zin als die al eerder kwam:

  Ons gezin komt dus uit de provincie

  Nu ja de reden waarom het dus zo een tof boek is, is dat het zo’n warrig betoog afsteekt, met voortdurende herhalingen, vervallen in erg amusante anekdotes en dan weer terugvallen in de hoofdlijn die je net al vergeten was. En dat het dat ook doet met openlijke erkenningen van deze afdwalingen:

  Laten we het echter niet over de bank hebben, kinderen, maar over diertjes, een heel wat mooier onderwerp, en rustiger.

  Nu en dan steekt er een enkele huiselijke alinea over de aanschaf van een guinees biggetje, die na drie alinea’s weer vervalt in een warrig maar interessant betoog over ons tegenwoordig bestaan dat zo actief is en de nut van het observeren in het algemeen. Om dan ineens weer aan te komen met.

  Laten we het echter ook niet over God hebben, kinderen, maar over diertjes, een heel wat nietiger en helderder onderwerp.

  En waarom is dit nou zo mooi, nou ach. Zo praat ik nou zelf ook. :) Maar daarnaast is het ook nog een mooi verhaal.

 58. 107

  Dìkuju Zazkia 105 voor fragment Vačulik ! Was de boeken nog niet tegengekomen.

  Alleszins meer interpunctie dan Hrabal. Valt me stilistisch wat tegen (kan ook aan vertaling liggen, u las ‘m wellicht in ’t Tsjechisch ?), maar lijkt me inhoudelijk zeer aantrekkelijk ! Nogmaals dank, ‘k ga die twee vertaalde titels (of waren er meer bij Meulenhoff of elders) zeker nog zien te vinden…

  Ivm #106 : wat wel opvalt, ook op PF, is dat Kafka vooral bekend is van “Verwandlung” en “Proces”, terwijl z’n champagne volgens mij vooral elders parelt (cf. mijn #76).

  Na shledanou !

 59. 108

  Není zač, S’z, ale je to “děkuju”, aneb “dík”; ale dobrý.

  Integendeel, de stijl van Vaculík (dat was even een behoorlijke spelfout van mij, hypercorrectie en schaamrood en kaken en zo) is zeker interessant, weliswaar niet qua interpunctie maar qua verhaallijn en zinsbouw. Het is trouwens erg goed vertaald, door mijn leraar nog ook en ik ben een luie donder die alleen fragmenten in het tsjechisch heeft gelezen.

  Ik zit me net te bedenken dat hmm qua stijl niet zo interessant maar qua verhaallijn toch zekers Čapek (nu wel echt met haakje) genoemd moet worden, vooral voor politiek nihilisten en liefhebbers van 1984 leuk. Pa-rel-tje! Maar in het geheel niet in het Nederlands vertaald. Maar juist ook voor Nederlanders leuk, in het bijzonder war with the newts, ahoewel hij met R.U.R. eigenlijk hetzelfde al goed gezegd had en daar tevens als eerste ter wereld met het woord robot op de proppen kwam voor androide wezens.

  Uhhh in mijn slechtonderbouwde Tsjechie top tien komt Vaculik er nog bekaaid af met een niet nader gedefinieerde top tien plek. Čapek staat zeker op een. En Hrabal is tweedes.

 60. 110

  PFMAG>ORG = “dat neonazistische white supremacy siteje, nee daar kijk ik met mijn rss altijd maar ik reageer er nooit. Misschien later…”

  Aldus zazkia. Iedereen goed begrepen ?

 61. 111

  Ahum, als Čapek niet vertaald is, dan wordt het moeilijk, není zač nog an toe ! Bovendien, sci fi … bv. Zamjatin en de Stroegatski’s vielen me eerder tegen. Hoewel, anderzijds, op z’n Borges…

  Kortom, die eerste plaats boven Hrabal verrast & benieuwt me tegelijk.

  Als uw pleidooi pro Čapek me nog wat afschrikt, dan is het omdat ik vrees voor een boek met te veel inhoud en te weinig vertellen, somehow. Au fond is het me vooral om het klaterende te doen, de champagne van de geest, met de champagne als deeltjesversneller van enerzijds de fantasie en anderzijds een diep doorvoeld komisch humanisme, of iets van die strekking. Diep blij worden staat voorop, en dan vooral diep blij worden van een volstrekt uniek universum, vandaar favorieten als Hrabal, Kafka, Kubin, Schulz, Walser, Borges, Filloy, Auster, Queneau & co … Heel dubbel, telkens : lekker lichtvoetig meanderen over diepe kwesties, ’t liefst gedreven en tegelijk relativerend. Je ware kunststukjes. Maar ’n degelijke gedegen schrijver à la Broch mag ook altijd. (Met veel dank aan Señor Crachàt om me de weg naar Kubin & Schulz te wijzen, overigens.)

  Ach.

 62. 112

  Overigens qua Midden-Europa, check Claudio “Donau” Magris zeker ‘s, if not already. De verzamelbundel “Langs grenzen” werd vorig jaar flink goedkoop weggeramsjt in DS en is ’n perfecte primer, met ook fragmenten uit “Donau” (“Danubio”). (Of ook : klikmelink…)

  Als u nà het hele PF gebeuren nog tijd & energie hebt he ;-)

  Ceterum begreep ik uit ’n langgeleden mailconversatie met Kees Mercks (lente 2005 ergens) dat er een nieuwe Hrabalvertaling in de maak was. (Hoera, pannekoeken! Champagne!) In afwachting heb ik hier “Total fears” nog klaarliggen, maar ik lees ‘m toch liever in het Nederlands – ‘k vind het Engels wat te ver verwijderd aanvoelen, en bovendien heb ik de indruk dat Mr. Mercks excellent vertaalt, oder ?

 63. 113

  Hmm volgens mij is het lastige dat het etiket sci=fi op elke dystopische roman wordt geplakt, Leuk voor de jeugdige Amerikaanse lezer geinteresseerd te krijgen in wereldliteratuur maar wel afschrikwekkend voor de serieus te nemen lezer.
  Wat kan ik anders zeggen dan trek je er niks van aan!

  Capek is echt een hoogtepunt geweest in de wereldliteratuur en reuze invloedrijk, met name ook in Engeland en Amerika. Diep blij worden van dat de wereld vergaat, ja dat kan heel goed, vooral als je kan lachen om cynisme en dat moet wel als je Hrabal om te lachen vindt, hoe kun je anders lachen om boeken van Hrabal.

  ik zie zelf trouwens nooit in waarom iemand dat zou doen maar je kan zowel Rur als War with the Newts gratis downloaden. Driewerf hoera en een applausje voor de moderne tijd.
  http://etext.library.adelaide.edu.au/c/capek/karel/

  En print t toch maar uit en lees t toch, het is een goed besteed paar uurtjes en zo ontzettend goed. Vergeet die hele vaculik. Lees Capek!

  :D

 64. 114

  Of laat ik de vraag anders stellen : waar op de lijn Hrabal en Topor ligt Čapek ?

  (Overigens is hier zopas een post van mij over Magris in de spamfilter verdwenen. Duikt nog wel op, hopelik.)

 65. 119

  Topor, Roland.

  Tja, die twee berichten zitten immer & immer in de spamfilter (cf. 114 §2). En wint die Italiaan toch op de streep zeker !

 66. 120

  Hoe een post over het ultime niet-literaire Weekend toch nog omgevormd wordt tot een onnavolgbaar literair draadje.
  De wonderen zijn de wereld nog niet uit.