Beste politicus aller-Balkenende-tijden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GC heeft ruimte voor gastloggers. Vandaag onze maandelijkse gast, P.J. Cokema, die de beste politicus van het Balkenende-tijdperk wist te vinden.

Nou, in grote eenstemmigheid mag Alexander Pechtold zich politicus van het jaar noemen. Zowel het publiekspanel van EenVandaag, als de parlementaire pers waren het roerend eens. Enige dwarsligger was de Tweede Kamer, die om een of andere onduidelijke reden Mark Rutte alle lof toezwaaide.

Balkenende heeft nog krap anderhalf jaar te gaan en daarom leek het me wel aardig eens te kijken wie de beste en slechtste politicus van het Balkenende-tijdperk is. Om dat te bepalen heb ik een uiterst simpele methode gebruikt. Alle uitslagen van EenVandaag, Tweede Kamer en de parlementaire pers verzameld, voor zover dat te vinden was. Alleen het jaar 2002, de aftrap van het Balkenende epoche, ontbrak. Maar van 2003 tot nu was het wel te vinden (Bronnen: EenVandaag, NOS, Wikipedia).

De drie beste en de drie slechtste op een rij gezet. Vervolgens elke nummer één 3 punten toegekend, de nummers twee uiteraard 2 punten en de nummers drie kregen 1 punt. De parlementaire pers is in 2005 gestopt met het benoemen van een slechtste politicus. Geeft niet, want dat zou de uitslag vooral in positieve zin beïnvloeden. Tja, en toen maar alles opgeteld. Tot slot de punten die politici verdienden met de waardering ‘slechtste’ afgetrokken van hun ‘beste’ score.

Er rolde een lijst met 25 politici uit. Elf daarvan scoorde louter in de categorie ‘beste’. Zes anderen haalden alleen punten in de categorie ‘slechtste’. De overige 8 wisten punten te verkrijgen voor beide eretitels. Een methode van niks, natuurlijk. Maar ja, uw gast heeft amper de mavo gehaald, dus geniale statistiek behoort niet tot zijn intellectuele bagage. Als u iets beters weet: ga uw gang met de hier verzamelde gegevens (excelsheet).

Ondertussen benoem ik de hoogst scorende tot de beste politicus aller-Balkenende-tijden. Hier de uitslag.

De Beste:
1.Pechtold. Jazeker. Zowel als minister in Balkenende II, als Kamerlid is hij nooit tot slechtste politicus gekozen. De laatste drie jaar scoort hij wel goed als beste politicus.
2. Marijnissen. Hoewel hij al weer een tijdje uit de Kamer is heeft hij van 2004 tot en met 2006 genoeg punten gehaald om nog steeds tot de beste politici te kunnen worden gerekend.
3. Rouvoet. Vooral de Tweede Kamer en de parlementaire pers had de man tot 2006 hoog zitten en daar profiteert hij nu nog van.

De Slechtste:
1. Verdonk. In haar VVD-tijd wist ze bij het EenVandaag-publiek nog wel eens hoog te scoren, toen ze TON ging was het afgelopen.
2. Lazrak. De dwarse SP’er die de partij moest verlaten.
3. De LPF’er Varela deelt de plaats met Vogelaar en Wilders. Dat zullen deze twee geen van beide leuk vinden.

Tot slot: De kandidaten zijn natuurlijk partijgebonden. Bij sommige partijen voelen in het verleden ook namen van politici die geen minpunten kregen. Als we de diverse namen groeperen naar hun partij, wat is dan de uitslag? Hier de ranking voor de beste en slechtste politiek partij aller-Balkenende-tijden.

Beste partij:
1. D66.
2. Een gedeelde plaats voor de huidige coalitiepartijen, CDA, PvdA en CU.
3. De VVD.

Slechtste partij:
1. TON.
2. Gedeeld door LPF en PVV.
3. Partij voor de Dieren.

En de godvader hemzelve? Waar staat hij na 7 jaren leiderschap? Hij deelt de 4e plaats met Wouter Bos. Balkenende zal vast blij zijn dat hij over een tijdje Bos achter zich kan laten.

Reacties (16)

#1 Michael

2. Marijnissen. Hoewel hij al weer een tijdje uit de Kamer is heeft hij van 2004 tot en met 2006 genoeg punten gehaald om nog steeds tot de beste politici te kunnen worden gerekend.

Hij is nog gewoon fractielid bij de SP ;)

 • Volgende discussie
#2 P.J. Cokema

@1: Oeps, foutje…
Maar hij is daar wel erg stil, vind je niet? Hij wil Kant niet in de weg zitten, neem ik aan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Inje

Zonder twijfel: Gerrit Zalm

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Jonas

Over Vogelaar wil ik wel even wat zeggen. Zij is afgeknapt op de media, Maar als ik hoe heet die man van 67, VVD-er, een pleidooi voor haar doen. Het had sneller gemogen, dat was zijn kritiek. Zij kwam uit een ongelukkige startpositie, maar wel het hart op de juiste plaats. Jammer, dat zij als politicus zo is afgebroken, niet op beleid, maar op haar uitstraling. Ik geloof in daadkracht, en oplossingen, met de mensen praten, en niet in de media.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 sander_1583

haal de parlementaire pers maar weg want die stemmen altijd voor de pvda en d66 en groenlinks.

Paul Tang dit jaar derde? die had niet eens meer in de kamer mogen zitten. Ja volgens Femke wel maar die meet altijd met 2 maten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

@5: Noem je wel een goede kandidaat, Femke. Ben benieuwd naar je tweematenverhaal, maar ik vind haar juist erg rechtlijnig en bijzonder vaak ter zake (waar veel andere politici alleen maar punten lopen te scoren met wat ze denken dat de kijker wil horen als de camera’s draaien).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 sander_1583

Bismarck;
in het geval van Femke doel ik naar een leuk interview op BNR waar Peter r de Vries ook bij zat.

Hier zei ze dat ze het best voor kon stellen dat Boekestijn wordt weggestuurd door de VVD fractie en Paul Tang kon blijven zitten. Zelfs nadat R.deVries zei; Paul Tang schendt een contract wat hij is aangegaan en Boekestijn een gentlemens agreement.

2 maten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

@7: Ah, maar daar is het niet Femke die met twee maten meet, maar die constateert dat de PvdA en de VVD ieder andere maten hanteren, dat er sprake is van twee totaal niet vergelijkbare situaties en dat zij zich dat kan voorstellen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 sander_1583

En dat zij het zich kan voorstellen dat ze dat ook zo zou doen.
Dat klinkt net even anders.

Het is ook maar één voorbeeld. Het gaat bijvoorbeeld ook over haar klimaatonnozelaars die ze categorisch weg zet wat ze bijvoorbeeld Wilders altijd verwijt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

@9: “Het gaat bijvoorbeeld ook over haar klimaatonnozelaars die ze categorisch weg zet wat ze bijvoorbeeld Wilders altijd verwijt.”

Ook daar is geen sprake van twee maten. Ze zegt dat ze echte argumenten van de VVD verwacht en geen onzin-argumenten, zoals de PVV ze aan de lopende band produceert (wat ze inderdaad, terecht, de PVV verwijt).

NB. Je zou misschien even linkjes kunnen geven van wat je oplepelt, want ik heb het vermoeden dat je Femke’s uitspraken nogal vervormd weergeeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 sander_1583

Dat vermoeden heb ik ook. Ga dat echter niet doen om de discussie niet lam te leggen die eigenlijk bij Paul Tang had moeten liggen waar ik in een zijstraat Femke ‘schoffeer’.

Paul Tang de slechtste.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Jonas

Sander je zegt eigenlijk niets. Allemaal aannames, heeft een keer wat gehoord, en huppekee zo zit de vork in de steel. Je meet zelf met twee maten. De discussie is al eerder gevoerd, dus je doet niets anders dan ouwe koeien uit de sloot halen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Henk van S tot S

Dat de 2e kamer Rutte als politicus van het jaar kiest zegt meer over hoe gemiddelde politicus over politiek denkt da over Rutte.
Kennelijk heeft een groot aantal van hen geen of geen reëel contact met de achterban ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 P.J. Cokema

@Henk van S tot S: Aha! Die “een of andere onduidelijke reden” is hiermee verklaard.

@sander_1583 en @Bismarck: Ik moet nog kwijt dat ik het Halsema graag in de overzichten terug had gezien, omdat ze in Balkenende’s tijdsgewricht tcoh ook heel aardig deed/doet. Helaas. Pers, publiek en collega’s gunnen haar geen plaats bij de beste drie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 sander_1583

Helaas heeft Rutte (te) weinig uitstraling om een groot publiek aan te spreken zonder iets te zeggen. Zeg maar charisma. Áls hij dan iets zegt is het goed voorbereid en vaak inhoudelijk. Vandaar dat zijn 2de kamer collegas daar respect voor hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Jonas

@15. Duhhh, die andere kamerleden hebben het niet goed voorbereid en vaak niet inhoudelijk. Daarom hebben ze niet zoveel respect voor die andere kamerleden.

Wat onderscheid hem werkelijk van de anderen? Hij is de leider van een grote oppositiepartij. Hij heeft in een kabinet gezeten, zodat hij de sores weet, zijn partij voelt het meest de hete adem van de PVV, dus heeft hij zich getransformeerd tot een meer rechtsere politicus en hij dient een motie van wantrouwen in, om zijn onmacht te tonen.

 • Vorige discussie