1. 1

  Kijk, dit is nou eens leuk. Want “zwarte gaten” zijn namelijk nooit te zien. Alleen “secundaire” gevolgen zijn te zien, met name dan roodverschuiving en zwaartekracht. Maar is dat wat de modellen voorspellen ook echt waar? Het valt nooit te bewijzen want er komt niets uit een zwart gat.

  Hoe weet je dan dat ze bestaan?

  Onlangs werd er hier een discussie gehouden over atheisme en dergelijke en een Meneer R filosofeerde over elektronen:

  ok wetenschap bevat concepten die buiten de realiteit liggen, om verschijnselen in de realiteit te verklaren. Denk aan atomen en elektronen. Deze zijn niet waarneembaar en net zulke spoken als de heilige-drie-eenheid.

  Iets simpeler gesteld: bestaat een elektron op zichzelf? of bestaat ons model van electriciteit die toevallig een electron hanteert?

  Zwarte gaten worden tegenwoordig in de astronomie op grote schaal ingezet als verklaring. Het massieve zwarte gat dat in centra van sterrenstelsels wordt voorgesteld en dergelijke.

 2. 4

  @p

  je opmerking doet me trouwens denken aan een documentaire die ik ooit gezien heb (en niet geheel gesnopen) over trillende puntjes die gebruikt werden om alles in het heelal te verklaren.
  Met dan na een tijdje de conclusie dat die puntjes niet voldeden dus nu zijn ze een hele theorie bezig rond trillende draadjes.

  Kort daarna was ik de draad kwijt.

 3. 5

  @p

  Atomen zijn zichtbaar te maken (te “voelen”) door electron tunneling. Tadaa.

  Feit is wel dat het lastig is je een voorstelling te maken van iets wat zich zowel als deeltje als als veld of golf gedraagt, maar het toeschrijven van iets wat niet direct te begrijpen is aan iets goddelijks zijn we nu toch wel klaar mee, hoop ik. Meneer R quatscht, wat voor hem een abstract concept is kan ook wel degelijk realiteit zijn, het accepteren van zijn eigen onvermogen om de realiteit waar te nemen kan hij blijkbaar niet.

 4. 8

  @MP Te Makkelijk.

  Desalniettemin: Op een foto met heel veel tegenlicht van mij is mijn omtrek (en dus ik) waar te nemen.