Update benzineprijs door de jaren – oktober 2008

Eigenlijk had ik dit een maand of twee geleden moeten doen. Toen bereikte de benzineprijs een nieuw record met €1,79. Dat was zowel in absolute euro’s als in inflatiegecorrigeerde euro’s. Nu is hij alweer terug naar €1,37.
Maar omdat een reaguurder aangaf dat hij de grafiek samen met de historische (ongecorrigeerde) prijs te willen zien. U vraagt, wij draaien.
Volgend jaar ga ik proberen van ieder jaar ook het minimum en het maximum te laten zien.Update (05-11-08)
: Mijn onuitgesproken vraagteken bij de hoogste prijs van €1,79 werd bevestigd door een bron binnen de industrie. Feitelijk is de prijs niet boven de €1,69 aan de pomp uitgekomen. Nog steeds wel een record overigens, maar net iets minder heftig.

 1. 2

  @1: Alles wordt allemaal alleen maar duurder. Dat iedereen ook steeds meer verdient en dat het overgrote deel van dat duurder worden eigenlijk niet meer dan inflatiecorrectie is, is voor velen een stap te ver.

 2. 4

  @4: De laatste paar jaar misschien, maar daarvoor lijkt me die stelling moeilijk houdbaar. Ik hou het erop dat de grootste motor achter de inflatie de geldpers is.

 3. 7

  Het klopt dat de prijs van benzine in 1974 een gulden was. Een biertje in mijn stamkroeg was ook Fl. 1,-. Nu is een biertje meer dan twee euro. Veel duurder dus dan een liter benzine.
  De echte melkoe van de samenleving is niet de automobilist maar de fietsende alcoholist in een huurhuis.

 4. 9

  @8&9: De échte melkkoe is natuurlijk de dronken rijder. Die met ’n peuk in z’n bek.

  Maar inderdaad, hoe zit het met de prijs-van-pils-index?

 5. 12

  Steeph,

  Klopt. Natuurlijk vertaal de olieprijs zich nooit 1:1 in de benzineprijs. Feit blijft dat wij in Nederland wel heel veel betalen voor een liter euro95. De prijzen in België bevallen mij een stuk beter.

  Daar kost een liter euro95 1,092.

  Bedankt voor de verwijzing naar de PDF met de opbouw van de benzineprijs.