Als je de discussie over ontwikkelingslanden en armoede leest lijkt het alleen nog maar te gaan over niet effectieve hulpverlening en ontwikkelingslanden die zich niet aan kunnen passen aan klimaatverandering. De discussie over handel lijkt, ondanks de succesvolle Groene Sint actie van Oxfam Novib, ver naar de achtergrond gedrukt.
Zo kreeg de bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie nauwelijks aandacht in de media en daar was dan ook alle reden toe, want van het streven naar vrije handel, wat de WTO hoog in haar vaandel heeft, komt nog maar weinig terecht. Dit tot grote ontzetting van onder andere onze staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk, die Nederland in Genève vertegenwoordigde en grote waarde hecht aan een open en eerlijk wereldhandelssysteem. Nou ja, zou Heemskerk echt zo teleurgesteld zijn? Als hij dat al zou zijn, dan zal hij het bericht dat de Europese Unie (EU) Kenia dreigt met een importtarief op de import van bloemen, als het Oost-Afrikaanse land een vrijhandelsverdrag (!?) met de EU niet snel tekent, met afgrijzen hebben gelezen.
Sinds een aantal jaar onderhandelt de EU met verschillende Afrikaanse landen over vrijhandelsverdragen. Deze verdragen worden echter door experts als erg nadelig voor ontwikkelingslanden beschouwd. Deze landen zouden namelijk hun importtarieven afschaffen voor alle importen uit de EU. Daar zitten veel ontwikkelingslanden, waaronder Kenia, niet erg op te wachten, dus verlopen deze onderhandelingen op z’n zachtst gezegd traag. Tijd dus voor de Europese Commissie (die namens de EU lidstaten deze onderhandelingen voert) om hardere maatregelen aan te kondigen: als de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (waar Kenia onderdeel van uitmaakt), die gezamenlijk met de EU onderhandelt over het vrijhandelsverdrag, niet snel een nieuwe handelsovereenkomst met de EU ondertekent, dan zullen alle exporten uit de landen van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap, Kenia incluis, weer kunnen rekenen op forse importtarieven aan de Europese grenzen.
En het lijkt te werken, want vertegenwoordigers van de Keniaanse bloemensector laten de Keniaanse regering al weten hoogst ongelukkig te zijn met de trage voortgang in de handelsonderhandelingen.
Oorspronkelijk hier gepubliceerd.
Reacties (14)
“vertegenwoordigers van de Keniaanse bloemensector” zijn waarschijnlijk vooral EU-burgers. Er zitten iig. grote Nederlandse bedrijven in de bloemenproductie van Kenia.
Precies, afremmen die import! Bespaart ook weer CO2!
Een slecht voorbeeld, dan maar liever niet zo’n overeenkomst:
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090213070917.htm
@2: ja, slim, afremmen, zo verdwijnen alle inversteerders uit oost-afrika en blijven de warlords en dictators over. houd afrika kansloos!
Nee, moeten we voor dat kansloze zooitje dat zijn eigen problemen niet kan/wil aanpakken het klimaat verkloten, dan? ;-)
Laten we ruilen: als we die gasten nu eens gewoon carte blanche geven in de handel, dan hoeven ze niet meer hier te komen vluchten, geven wij die centen voor ontwikkelings-samenwerking uit aan schone technologie, en hoeven we ook geen dure en nodeloze ‘Kopenhagens’ meer te organiseren. Deal ?
Ach als wij maar alles kunnen doen wat we willen. Gatver wat zijn we nog altijd een stel grijpgrage kolonisten die denken dat Afrika een continent is om leeg te rauschen.
@6: geen kopenhagens meer organiseren? en het sexleven van schutz en sikbock dan?
@Hanedop; die moeten dan maar weer gewoon terug naar de onstabiele meisjes van Nederlandse origine.
Ja ik snap er ook niets van dat Oost-Afrika zo moeilijk doet over vrij-handelsverdragen. Tuurlijk wil de Senegalese boer dat Franse tarwe-overschotten zijn markt (en dus letterlijke broodwinning) verpesten of onze met subsidie gecreeërde melkoverschotten verwerken tot melkpoeder om in Afrika te worden gedumpt om de lokale handel daar kapot te maken. Dat klinkt als eerlijke concurrentie en een grote stap vooruit in eerlijke handel. En tuurlijk is het logisch dat Nederlandse rozenkwekers in Kenia zitten, want daar mag je nog wel in het Victoriameer je chemicaliën lozen en de lonen in Keniaanse shillingen zijn erg goedkoop. En het is helemaal niet milieu-belastend om die rozen vervolgens vanuit Kenia naar Aalsmeer te laten vliegen om vervolgens weer over de hele wereld te worden gedistribueerd. Vrije handelsverdragen, hoe eerlijk en hoe milieuvriendelijk wil je het hebben?
Gewoon een paar eeuwen wachten, dan is de wereldbevolking gedecimeerd en is alles “eerlijk en miljeuvriendelijk”.
@10: Senegal ligt niet in Oost-Afrika, maar uiterst west. Nederlandse rozenkwekers zitten in Kenia vanwege de goedkope arbeid, maar vooral vanwege beschikbare landbouwgrond (Kenia is ietsje groter dan Nederland) en het zeer gunstige klimaat voor rozen (dat je ook in Ethiopie hebt, bijvoorbeeld). Er is dus geen vermogen aan aardgas nodig om kassen te verwarmen wat in Nederland wel weer nodig is en wat erg milieubelastend is. Inderdaad worden de rozen vervolgens naar Nederland gevlogen en daarna soms weer door naar klanten in de VS, bijvoorbeeld. Kortom, de rozenindustrie is ook in Nederland redelijk milieubelastend.
Het in de grond boren van de prille industrieen die groeien in Afrika, uit samenwerking tussen westerse en lokale partners dreigt helaas te sneuvelen in het kille cynisme van betweterige nederlandse ‘idealisten’.
Ben het eens met Hanedop, alleen vraag is me af in hoeverre de Keniaanse burger er wat aan heeft.
@6: Probleem is dat carte blanche geven in de handel iig. niet leidt tot milieuvriendelijke situaties. Noch in termen van CO2, noch in termen van bodem- en watervervuiling op de plek waar de carte blanche is voor de handel.