BRIEF - Beste A,
Je bent net zelfstandig gaan wonen en je vraagt op je Facebook-pagina:
Ik wil graag weten waarom ik zoveel aparte belastingen moet betalen zoals waterschapsbelasting, gemeentelijke belasting en wegenbelasting… bovenop de inkomstenbelasting. Wie is er verantwoordelijk voor dit systeem?
Ik begon een antwoord te schrijven maar het werd lang genoeg om erover te bloggen. Dus bij dezen.
Wie er verantwoordelijk voor is? In feite niemand en iedereen, want het is historisch zo gegroeid. De waterschappen en hun belastingen komen uit de Middeleeuwen, de steden en de gemeentebelastingen zijn wat jonger, de invoering van centrale rijksbelastingen voor het hele land vormde ooit de reden om in opstand te komen tegen den Coninck van Hispaengien die wij altijd hadden gheëert. Evengoed kwamen die belastingen er toch en in de twintigste eeuw kwam daar nog het een en ander bij. Ik vond vooral de kijk- en luistergelden erg amusant.
Eén belasting waaruit alles wordt betaald is makkelijker en efficiënter, maar ik zou het toch niet willen veranderen. Het voordeel is nu dat de overheden, doordat ze eigen inkomsten hebben, elkaar nog een beetje in evenwicht kunnen houden. De stad waar je woont kan bijvoorbeeld voor mensen met een bijstandsuitkering, die door Haags beleid nog verder de misère in worden gedrukt, een beetje helpen. Eén Grote Alwetende Overheid vindt ik enger dan de huidige situatie.
Dat je niet alleen veel belastingen betaalt maar ook veel betaalt, tja. Ik zou ook wel minder willen betalen, maar je krijgt er redelijk veel voor terug: de dijken worden bewaakt, de ziekenhuizen functioneren, er is AOW, je buurt wordt schoon gehouden en je krijgt een uitkering als je ziek, zwanger of arbeidsongeschikt bent. Het is allemaal vrij transparant en er is betrekkelijk weinig corruptie. Als je zou kijken hoeveel je per euro terug krijgt en hoeveel verdwijnt in de zakken van incompetente bestuurders, dan doen we het zo slecht niet. Ik woon liever hier dan in het land waar je net op vakantie was.
Het kan altijd beter, en nu wordt het grimmig. Ik ben helaas – opa spreekt – oud genoeg om me te herinneren dat de post ooit wél binnen 24 uur werd bezorgd en dat de treinen wél op tijd reden en je een zitplaats had. Rijdende treinen en een functionerend postbedrijf komen de kwaliteit van het leven ten goede. Ze zijn kapot. En die ridicule kijk- en luistergelden zorgden ervoor dat een televisieshow vroeger ook een show was: de huidige quizjes zijn onvergelijkbaar met de Willem Ruis-show.
Een punt wat mij persoonlijk zorgen baart is het onderwijs. Het budget is sinds 1975 met een kwart gekrompen, het aantal leerlingen en studenten is echter gegroeid. Jij hebt het als studente minder goed gehad dan ik, en ik had het weer minder dan de babyboomers vóór mij.
Er zijn ook dingen verbeterd, want we hebben economische groei gehad. Het bedrijfsleven zorgde voor internet en mobiele telefonie. Het is dus niet alleen maar treurnis troef. Maar de centrale sector, die betaald wordt vanuit de belastingen, kan echt stukken beter. Het is te merken dat we lagere belastingen zijn gaan betalen.
Ik zou graag – ja echt – wat meer betalen als ik wist dat ik dan makkelijker met de trein kon reizen, dat ik mijn post ook daadwerkelijk kreeg, dat mijn tweejarige buurmeisje naar een fatsoenlijke school kan en dat het buurthuis aan de overkant niet dicht hoeft. Maar dat gaat niet. Als de belastingen omhoog gaan, vlucht het kapitaal naar het buitenland: grote bedrijven vestigen zich nu eenmaal waar ze weinig afdragen en rijke mensen, zoals Prinses Christina, hebben ook zo hun buitenlandse constructies.
Het is niet anders. We leven in een open economie en hebben veel buitenland, dus het zal niet snel veranderen, tenzij er meer internationale samenwerking komt. Maar verdere Europese integratie ligt al moeilijk, dus laat staan een groot, wereldomspannend verdrag voor handel en belasting. Ik vrees dat je je leven lang nog heel veel en heel veel soorten belastingen zult betalen voor een steeds minder goed functionerende overheid. Desondanks is het leven hier nog altijd te prefereren boven dat in menig ander land.
Reacties (15)
Omdat we in dit land veel te veel ambtenaren hebben die graag in jou portemonnee graaien.
Ik wil je niet deprimeren maar ik voer regelmatig opdrachten voor overheids / semi-publieke instanties uit maar echt neem van mij maar aan dat er echt bakken met geld wordt verkwist aan totaal nutteloze zaken.
Vooral in de zorg sector is het schering en inslag, geen corruptie maar wel totale mismanagement en geen onderlinge communicatie.
Hetzelfde gaat op voor je voeding.
Waarom moet je zoveel verschillende vitamines en aminozuren binnenkrijgen via je voeding? Waarom is er niet één stofje dat in je lichaam wordt omgezet in alles wat nodig is?
Je kunt er een studie van maken (heel interessant), maar het kost je jaren. Het is makkelijker om het gewoon te accepteren en iets leuks te gaan doen, Jona.
@2: dat geld verkwist wordt, betekent nog niet dat het in zakken van incompetente bestuurders terecht komt – de zorg doet aan bezigheidstherapie, en andere centrale sectoren ook.
@3: of voor internetpagina’s…. waarom zijn er zo veel?
Jona, misschien vind je de lezing van Joseph Tainter over de Collapse of Complex Societies interessant.
http://www.youtube.com/watch?v=G0R09YzyuCI
Bij toenemende welvaart wordt een samenleving vanzelf complexer omdat er steeds meer probleempjes opgelost worden. Voor elke probleemoplossing is financiering en controle nodig.
Uiteindelijk zal het complexe systeem van regelingen onder zijn eigen gewicht bezwijken.
Ik vind Jona’s berusting wel aardig.
Maar zijn conclusie dat het ook altijd acceptabel gaat blijven is aanvechtbaar. Als burger moet je altijd wakker blijven en Jona’s verhaal doet een beetje aan als een slaapliedje. Zo van : Het gaat hier beter dan in de landen om ons heen. Slaap maar lekker verder, er wordt voor je gezorgd.
Het kan zijn dat Jona nu gelijk heeft maar of dat morgen ook zo is valt te betwijfelen. In slaap vallen is vragen om hoge belastingen (en corruptie).
“Voor elke probleemoplossing is financiering en controle nodig.”
na een eerste verstoring van de markt (ook soms aangeduid als vrije markt) door een overheid wel ja.
Het komt alleen nog goed door totale ineenstorting nu, daarom zal ik tactisch PVV stemmen.
dat geld verkwist wordt, betekent nog niet dat het in zakken van incompetente bestuurders terecht komt
Veel van die verkwisting wordt veroorzaakt omdat bestuurders/werknemers bang zijn om fouten te maken. Dus wordt er nog maar een KPMG-advies gevraagd, of een extra rondje controles gedaan, etc. Tenslotte is d’r nog nooit iemand ontslagen omdat-ie een audit had aangevraagd.
Ach lees dit maar eens daar zakt werkelijk je broek van af zo corrupt zijn die belastinginspecteurs: https://www.facebook.com/pages/Mijn-belastinginspecteur-hoort-achter-de-tralies/104310566392137?ref=hl
Ik ga trouwens binnenkort weer actie voeren om mijn belastinginspecteur daadwerkelijk achter de tralies te krijgen. Ik ben overigens absoluut niet de enige die dit is overkomen. Bijna niemand durft actie te ondernemen omdat ze afhankelijk zijn van diezelfde belastinginspecteur en de belastingdienst. Tja ze mogen dus alles doen en laten wat God verboden heeft. Jou als ondernemer vals beschuldigen van spookfacturen, afijn verzin het allemaal maar. En je kunt letterlijk niets ondernemen. Ik wilde bijvoorbeeld bij de politie aangifte tegen mijn belastinginspecteur maar de politie wilde mijn aangifte niet opnemen……..
Doe wat je het liefste doet, maar zeur niet, zeur niet, zeur niet. Die Annie M.G. Schmidt postuum geweldig toch!
Reken er maar op dat het nog veel slechter gaat worden.
Stem eens verstandig, gewoon voor degenen die voor jouw belangen opkomen en niet die van alleen maar nette mensen.
“Ik zou graag – ja echt – wat meer betalen als ik wist dat ik dan makkelijker met de trein kon reizen, dat ik mijn post ook daadwerkelijk kreeg, dat mijn tweejarige buurmeisje naar een fatsoenlijke school kan”
Dat zou echt weggegooid geld zijn: iedere peuter naar een “fatsoenlijke” school (wie beslist wat fatsoenlijk is, de plaatselijke borrelpraters?) die maar een zeer klein positief effect heeft op de ontwikkeling, net als geld pompen in de postbezorging in het internettijdperk en dat van die treinen is gewoon onzin denk ik, ik ben dan geen opa, maar ik kan me nog wel herinneren dat treinen 15 jaar geleden ook regelmatig te laat kwamen en vol zaten, het voornaamste verschil was dat er minder werd gerekend per minuut en meer per 5 minuten (als er stond 20:00 en de trein was er om 20:02 dan vond niemand dat te laat, nu staat er 20:02 en als de trein er dan om 20:04 is valt dat erg op) en het is nog maar de vraag of er op dat gebied veel verbeterd kan worden zonder van half Nederland een bouwput te maken. Nee, je hoeft echt geen grootkapitalist te zijn om de belastingen niet voor die dingen te willen verhogen.
@2: Ik heb, terwijl ik voor het ministerie van VROM werkte, voor het eerst het woord “onderbesteding” gehoord, te weinig geld uitgeven zodat het budget niet op ging. Samen met een “daar schrik ik niet van” na een projectaanpassing die leidde tot een 300% budget aanpassing, begreep ik dat een overheid niet altijd even zorgvuldig omgaat met belastinggeld.
@14: Ik heb het woord “onderbesteding” voor het eerst gehoord tijdens een les Economie in vier VWO.