Begroting AIVD weer verder gestegen

DATA - Het is inmiddels traditie. Op prinsjesdag pluizen we de begroting van Binnenlandse Zaken door om de meest recente aanpassingen te vinden in het budget voor de AIVD. En wat blijkt dit jaar, weer een opwaartse correctie voor de komende jaren.

Ten opzichte van de begroting van 2015 komt er voor de jaren 2016 tot en met 2019 maar liefst € 100.000.000 bij.

Hier de cijfers op een rijtje:
aivd2016_475

Ze hebben al dat extra geld waarschijnlijk nodig om straks iedereen te kunnen afluisteren.

 1. 1

  Ik heb het eerder geschreven, en ik doe het nogmaals, maar het is eerder cynisch dan ironisch te noemen dat verantwoordelijk minster Plasterk precies zo’n waardeloze politicus is geworden als waar hij jarenlang zware en terechte kritiek op had in zijn columns in Buitenhof.

 2. 2

  Lijkt me niet onverstandig met al die Syrië gangers in onze gelederen, die nog verknipter terug komen, dat het in de Thalys onlangs niet vreselijk fout is gegaan was meer geluk dan wijsheid. Ook kameraad Putin en zijn strapatsen lijken mij een zaak waar de AIVD wel de nodige tijd en middelen nuttig aan zou kunnen spenderen.

 3. 4

  Laat ze voor de grap ook eens onderzoeken wie de troonrede lekt.
  Of zou dat te moeilijk zijn?
  Het tegen hackers beschermen van overheids en persoonlijk gebonden gegevens is trouwens iets, waar men bij de overheid weinig kaas heeft gegeten.
  ;-)

 4. 7

  @5: Goh en die Libanese minister van onderwijs (niet die van justitie, binnenlandse zaken, defensie of vluchtelingen) weet dat hoe? Nou uit zijn onderbuik:
  “The minister conceded that he had no firm information on terrorist infiltration of refugees, but said his “gut feeling” told him it was happening.”

  En om de onderwijsminister van Libanon (die natuurlijk helemaal geen politieke agenda heeft, ook al is hij als FPM-lid een bondgenoot van Hezbollah en dus ook van Assad) zijn onderbuik moeten wij nog maar wat miljoenen naar de AIVD smijten?

 5. 9

  @8: Dan mag je toch echt nog eens kijken. Het grote pretfestijn van de enorme jaarlijkse verhogingen van het vorige decennium is inderdaad over, maar ik zie toch echt de balkjes de komende jaren alleen nog maar langer worden. in 2020 zal de AIVD (inflatiegecorrigeerd!) nota bene 5 keer zoveel te besteden hebben als in 1995. Noem mij maar eens een andere overheidsdienst die zo enorm uitgedijd is in de afgelopen 25 jaar. En dan is het ook nog eens zo dat er een heel deel kosten elders neer zijn gelegd; providers moeten de big data voor de AIVD opslaan en voor de kosten daarvan opdraaien.

 6. 10

  Nederland moet het voorbeeldland worden voor een Europese geheime dienst . Ik vind trouwens dat Brussel zich schuldig maakt aan machtsmisbruik door de angst die men voelt als burgers voor de terroristen die zich onder de vluchtelingen bevinden uit te buiten .
  Zodra er straks iets goed fout gaat in Europa bij de moslims (tussen bijvoorbeeld de extremistische rechtse grijze wolven en de pkk ) dan zal men dat straks waarschijnlijk als reden aangrijpen om er bepaalde wetten doorheen te drukken voor meer macht vanuit Brussel .

 7. 11

  @7:
  Grappig dat intuïtie weer eens onderbuikgevoelens worden, zodra de uitkomst even niet uitkomt.
  Waarmee ik niet wil beweren dat intuïtie achteraf altijd waar blijkt, en dus ook hier fout kan blijken te zijn.