Begroting 2015: ruim €200 miljoen aan bezuinigingen op AIVD definitief verdwenen

DATA - Tussen april 2013 en september 2014 zitten maar zeventien maanden. Maar in die zeventien maanden is er in drie stappen maar liefst €200 miljoen aan bezuinigingen op de AIVD verdwenen uit de begroting voor de periode 2015 tot en met 2018. Een onderbelicht punt in al het rumoer rond Prinsjesdag dit jaar.

Laten we bij het begin beginnen. In het voorjaar van 2013 moest minister Plasterk bekend maken dat ook de AIVD stevig moest bezuinigen. We hebben het toen even in historisch perspectief geplaatst. Vanaf dag één was er protest.

We geven hier nog even het plaatje zoals het er toen uit zag:

aivd_rev2013_v2_475

Toen kwam het begrotingsakkoord van herfst 2013. Toen ging er al 10 miljoen van de aangekondigde bezuinigingen af.

Maar het geknaag begon pas echt goed toen bleek dat Nederlandse jihadi’s naar Syrië, en even later ook nog naar IS(IS), gingen en mogelijk terug zouden komen. De AIVD moest meer geld voor hebben om dat in de gaten te houden.

Toen waren van de 70 miljoen euro aan bezuinigingen in 2018 nog maar 35 miljoen over. Bij elkaar al 100 miljoen minder in vier jaar.

En dan verscheen vandaag de begroting voor 2015. En wat schetst onze verbazing? Nog meer bezuinigingen weggepoetst. En dan ziet het plaatje er als volgt uit:

aivd_rev2014_v2_475

Al met al wordt in de komende vier jaar ruim €200 miljoen minder bezuinigd op de AIVD dan oorspronkelijk de bedoeling was. Als het daarbij blijft natuurlijk…

 1. 2

  Ach, 200 MEuro is maar 1% tje van de kosten van de massa immigratie. Het grote geld raken we kwijt aan uitkeringen, zorgkosten, extra onderwijs, criminaliteit(bestrijding), etc.

 2. 9

  @4: je voelt je aangesproken door het woord vrijheidshater. Er is hier vrijwel niemand die je wat dat betreft tegen zal spreken.

  Heel genuanceerd ook die link van je. Oogkleppen opzetten voor wat er in de Oekraïne gebeurt svp. Daar zijn geen moslims bij betrokken. Niet mee bemoeien dus. Dat is de boodschap die je hier kwam linkspammen.

 3. 10

  @4: Die libertaire en democratische principes van Farage gaan wel heel snel overboord als hij maar kan EU-trollen.

  on topic: Toch frappant, dat zo’n AIVD-budget kan verviervoudigen in dik een decennium, maar dat er nooit wat van af kan. Is er eigenlijk een andere post die zo’n explosie in geld tegen de plinten heeft meegemaakt over dezelfde periode?

 4. 11

  @10:

  Is er eigenlijk een andere post die zo’n explosie in geld tegen de plinten heeft meegemaakt over dezelfde periode?

  De beveiliging van Wilders?