Beatrix maakt puntsgewijze ruk naar rechts

Vandaag plaatsen wij een gastbijdrage van Perik.

De Troonrede die koningin Beatrix afgelopen dinsdag hield, was de meest simpele troonrede van deze eeuw. Met maar liefst acht punten per honderd woorden, spreken leestekenanalysten van een ‘ruk naar rechts’. De koningin lijkt dit jaar een interpunctuele brug naar het electoraat van Geert Wilders te willen slaan.

Uit de interpunctie-analyse van de troonrede’s uit deze eeuw is een trend zichtbaar naar toenemend gebruik van punten. Bevatte de troonrede van 2002 nog maar 5,52 punten per honderd woorden, sindsdien neemt dat aantal jaarlijks toe. Wat ondermeer tot uitdrukking komt in een lager aantal woorden per zin.

Het aantal woorden per zin – de Populistenindex – is als gevolg van deze trend in zes jaar tijd met bijna vijftig procent afgenomen. Ook op de Jip-en-Janneke-index, een maat voor gecompliceerd woordgebruik, maakt de troonrede een flinke schuiver naar rechts. Opvallend, zo concludeert de Commissie Interpunctie & -pretatie (CI&-p).

De troonrede van deze week maakte ten opzichte van vorig jaar (7,15) een sprong van maar liefst 0,85 punten per honderd woorden naar 8,00. De reactie van PVV-leider Geert Wilders op de troonrede had een puntenindex van 8,61. Verrassend is verder dat fractieleider Wilders hoger scoort op de Interpunctuele Nuance-index dan koningin Beatrix. Beatrix troonrede uit 2007 en het weblog GeenStijl scoren het laagst op de Nuancedichtheid.

Ook blijft Beatrix met haar troonrede kansloos in de klassementen Angst en Verlossing. Op de Interpunctuele Angstindex scoort Wilders inmiddels hoger dan Jezus Christus, maar lager dan Pritt Stift op diezelfde dag. Daarentegen legt de PVV-voorman het op de Verlossersindex het af tegen zowel Jezus Christus, Barack Obama als Jip en Janneke. Beatrix scoort op beide dimensies nihil.

klik voor leesbaar formaat:

Interpunctuele ruk naar rechts
Hoewel de troonrede de laatste jaren puntsgewijs steeds meer aanschurkt tegen de laatste rede van Geert Wilders bij de laatste Algemene Politieke Beschouwingen, overschrijdt Beatrix nog niet de 12-woorden-per-zin-grens. Deze grens geldt bij leestekenaars als het centrum van de populistenindex. Toch was troonrede van dit jaar de meest populistische ooit, met een score van 12,51 woorden per zin.

Wilders komt uit op 11,61 woorden per zin, en geldt daarmee als beginnend amateurpopulist. Hij is daarmee licht populistischer dan Jezus Christus, maar nog lang niet zo populistisch als bijvoorbeeld de Amerikaanse kandidaat voor het vice-presidentschap Sarah Palin, of de jeugdhelden Jip en Janneke.

In de Jip-en-Janneke-index – ook wel dyslexiedrempel genoemd – is in de troonrede dit jaar een trendbreuk te zien. De JJ-index daalde in vier achtereenvolgende jaren van 6,04 naar 5,54 vorig jaar. Dit jaar steeg de index echter weer naar 5,71. Wat er op duidt dat de troonrede meer gericht is op middelbaar opgeleiden.

Wilders rede kwam in de Jip-en-Janneke-index uit op 5,13. Wat overigens altijd nog aanzienlijk hoger is dan de Bergrede uit het jaar 33, met een J&J-index van 4,13. Dit jaar kwam alleen Sarah Palin in de buurt van Jezus Christus.

De complete cijfers hier, klik voor leesbaar formaat:

 1. 4

  Genau..poster plakt onder m’n schedel..moet U toch aanspreken heer Plak;)

  أنا أيضا, я тоже, ich auch, 我也 (net geleerd)..wat is Google toch een verrijking.

 2. 9

  In bovenstaande acht reacties staan achtenezeventig woorden in het Nederlands. Er staan twaalf punten in de geleverde commentaren (plus nog wat lastiger te categoriseren leestekens).
  78/12 = 6,5
  Volgens de reaguurdersindex dus allemaal extreem rechtse populistische domme kortzinnige randdebielen? of zitten jip en janneke stiekem te reaguren?

 3. 11

  Een haags kak wijf wat toevallig een rijke Oma had kan men de rede niet van vergelijken met een analfabete timmerman die een God’s geschenk was.
  Andere doelgroep , different sheep.
  gebrek aan inlevingsvermogen cq motivatie.
  tekort aan daadwerkelijk feeling met de burger..
  Jesus had niet een paleis jarenlang leeg laten staan.

  Kan me niet voorstellen dat de middelbaar opgeleide nederlander de gehele uitzending heeft gezien ( uitgezonderd enkele brabantse huisvrouwtjes met mariakransjes ),
  misschien enkele soundbites tijdens het zappen…

 4. 12

  Volgens mij is er al jarenlang een roep naar klare taal van politici. Daar past het gebruik van kortere zinnen waarschijnlijk ook in.

  Het is voor mij nieuw dat het aanpassen van het taalgebruik in dit kader rechts is. Voor de rest lek stuk!