Beat the Taliban? Yes We Can!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

talebanyeswecanOndanks het feit dat de Taliban in Afghanistan en Pakistan bijna dagelijks aanslagen pleegt staat de fundamentalistische beweging op instorten. Volgens een artikel op de Amerikaanse militaire site Strategy Page is het gebruik van bermbommen een zwaktebod en mijden de Taliban strijders direct contact met de geallieerde troepen. Ze hebben er de kracht niet meer voor. De Taliban en terreurbeweging Al Qaeda zouden tevens in financiële problemen zitten en de steun van de lokale bevolking verliezen. Daarentegen kunnen ze een forse versterking van de Amerikaanse troepenmacht in Afghanistan tegemoet zien en vecht het Pakistaanse leger harder dan ooit tegen de fundamentalisten (bron: WK).

Het zal de omstreden politicus Geert Wilders wellicht verbazen, maar als lid van de linkse elite vervult mij dit nieuws met vreugde en vechtlust voor een betere toekomst. Persoonlijk heb ik geen last van een Stockholmsyndroom, ik zie de Taliban als een gevaar voor de mens(elijk)heid en ze dient derhalve zo effectief mogelijk bestreden te worden, ook met militair geweld.

Echter hoe graag ik ook de fundamentalistische achterlijkheid de bergen ingejaagd zie worden en vervolgens aan een besneeuwde top voorgoed zie wegwaaien als een flard ochtendnevel, dwingt de geschiedenis mij toch tot voorzichtigheid. Het is immers nog nooit een buitenlandse grootmacht gelukt om het verzet in Afghanistan definitief te breken. Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie ondernamen intensieve pogingen maar daarin slaagden ze nooit helemaal. Het zal pas echt slagen als de Afghanen en Pakistanen zelf zich afkeren van de Taliban. Maar daar is dus nu enig zicht op, ook in de Pakistaanse Swat-vallei is de Taliban haar goodwill bij de lokale bevolking kwijt. En met een verstandige Amerikaanse president die begrijpt dat de “War on Terror” niet in Irak maar in Afghanistan gevochten moet worden en die tegelijkertijd de Islam de hand reikt zal er wellicht meer succes geboekt worden? Uiteindelijk hangt het ook af van het gedrag van de soldaten op de grond: blijft de Amerikaanse krijgsmacht het rücksichtloze leger dat kinderen doodt met clusterbommen en zich verschanst in haar pantserwagens? Of gaan ze voortaan omzichtiger en socialer te werk? Er valt voor de Amerikanen wellicht wat te leren bij hun Europese coalitiegenoten?

Nu er vorige week in Caïro een begin gemaakt is aan het beeïndigen van de mondiale polarisering tussen de Islam en de Rest. En vandaag in Teheran wellicht een andere hardliner het toneel zal moeten verlaten is er weer zicht op een intelligentere benadering van het probleem van het islamitisch fundamentalisme. Hard optreden waar hard opgetreden moet worden, maar altijd op zo’n manier dat er geen onschuldige slachtoffers gemaakt worden waardoor de beweging van het fundamentalisme alleen maar zou groeien. Uiteindelijk is het ook in de War on Terror een kwestie van de boel bijelkaar houden zonder het doel uit het oog te verliezen. Amen, insjallah…

Reacties (10)

#1 basszje

– maar altijd op zo’n manier dat er geen onschuldige slachtoffers gemaakt worden waardoor de beweging van het fundamentalisme alleen maar zou groeien. –

En daarom kan je bombardementen en het gebruik van zware artillerie ( ook door de Nederlanders! ) als een even groot zwaktebod zien als bermbommen.

Niet proberen het hele land tegelijk te bevrijden, maar stap voor stap en veel meer met de bevolking.

Goed stuk in elk geval, bevrijding kan alleen als de bevolking dat zelf wil, dat is bekend van elke ‘revolutie’. Men vergeet dat nog wel eens.

  • Volgende discussie
#2 vander F

Even een opmerking over dat Groot Brittanie het niet gelukt was het land te pacificeren (en ook te koloniseren)
Dat is niet te vergelijken met de huidige NAVO activiteiten die er uiteindelijk op gericht zijn daar weer te vertrekken.
De Sovjets stonden er nou ook niet om bekend na een bezoekje vrijwillig weer te vertrekken.

Er wordt hard gewerkt aan een bestuursstructuur in Afghanistan, uitbreiding politie en een nationaal leger.
Verder las ik dit weekeinde dat de Dutch approach, en ook de Deense, de handen in NAVO verband weldegelijk op elkaar heeft gekregen.

Allemaal zaken die in geen verhouding staan tot Empire en Sovjet aktiviteiten uit het verleden,
die vergelijking gaat flink mank.

En soms moet er gewoon zwaar materieel ingezet worden, het is niet anders, we zijn hier niet bij de avondvierdaagse, het blijven oorlogshandelingen tegen een keiharde tegenstander.
Dat men daar voorzichtig mee moet zijn is evident, en ik heb niet de indruk dat het Nederlandse leger te pas en te onpas hier gebruik van maakt.
Dat Yanks daar misschien wat losser mee omgaan wil ik wel geloven, maar ze hebben daar zelf ook al de nodige kritiek op gehad.

Dat er soms onschuldige slachtoffers vallen is op zich niet zo’n probleem, dat gebeurt bij massale schietpartijen, daar is elke Afghaan zich van bewust.
Dat een stelletje vrede-junks in Nederland zich daar niets bij kunnen voorstellen is mij ook wel duidelijk.

Er is in Nederland tijdens WOII verschrikkelijk veel platgebombardeerd, door de geallieerden, met vele duizenden slachtoffers tot gevolg.
Toch werd men heus niet ineens Deutsch Freundlich door al die slachtoffers,
het was oorlog en het hoorde er gewoon bij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 basszje

Onvergelijkbaar. Afghanistan is niet bezet door een buitenlandse mogendheid (zoals je terecht aangeeft ) maar feitelijk in staat van burgeroorlog. En dan gaan de neuzen zeer wel de andere kant op.

En om het te hebben over een ‘bestuursstructuur’ in Afghanistan getuigt van een naiviteit. De regering Karzai regeert amper buiten Kabul. Het is een andere wereld, ander land maar het stelletje oorlogsjunks in NL ziet dat maar niet ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 stefan

Afghanistan: Vrede voor pijpleidingen en drogs. CIA in Amerika de drugshandel beheerst in Avganistan, en dat dit een geldstroom van wel 600 miljard dollar per jaar oplevert.2 jaar na de invasie van Afghanistan dat de productie van heroïne weer voor 90% hersteld is.Wat Afghanistan echter wel belangrijk maakt is dat over zijn grondgebied een gas- en oliepijpleiding richting Pakistan en de Arabische zee moet gaan lopen. Daarom moet de Taliban verslagen worden en een Westerse marionettenregering geïnstalleerd. Dat is de enige reden waarom ook Nederlandse militairen daar vechten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 caprio

Tav je voorzichtigheid. Of je nu tegen of voor Amerika bent, je mag ze wel met beide handjes op je blote knietjes bedanken. Amerika is het enige land ter wereld misschien waar ze de macht en de wil hebben om persoonlijke vrijheden te verdedigen tegen fascistische regimes. Het is eigenaardig dat rechtse mensen daar toch net iets fanatieker in zijn dezer dagen dan linkse mensen, hoewel Carlos hier een uitzondering schijnt te zijn. De wijze waarop de oorlog in Irak gerechtvaardigd en gevoerd is is dubieus, maar er is nu wel hoop voor mensen. In Afghanistan hetzelfde maar een beter verhaal, en zelfs daar hoor je linkse mietjes (geboren uit angst en bourgeois verzadiging wellicht) de kruip in een vochtig hoekje met een blik bonen en doe je ogen dicht tactiek rechtvaardigen voor zichzelf en de wereld. Nee, dan de linkse verzetshelden 70 jaar geleden, wat kan het socialisme snel veranderen, van helden tot mietjes beweging.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 mescaline

@5 typisch CDA-geleuter.

whehehe

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 su

Het zal de omstreden politicus Geert Wilders wellicht verbazen, maar als lid van de linkse elite vervult mij dit nieuws met vreugde en vechtlust voor een betere toekomst.

En wanneer wordt m’neer uitgezonden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 vander F

@3
jij bedenkt dat die Afghanen eeuwig in hun stammen geouwehoer blijven zitten?
Of vind jij dat ze gewoon in hun tribalistische oer ellende behoren te blijven,
in een reservaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 vandyke

Vrijwel geheel eens met u Carlos. Hopelijk komt er dan ook een einde aan de polarisatie tussen Israel/VS en de rest.

@Caprio Ik weet niet hoe oud u bent maar ik herinner me nog levendig allerlei fascistische regimes in Zuid en Midden Amerika die door de Amerikanen in het zadel werden geholpen cq gesteund. Het democratische regime van Chili bv werd door de de CIA afgezet en er werd een junta geinstalleerd die meer mensen heeft doodgemarteld dan er mensen gedood werden tijdens 9/11. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.
Amerika verdedigd alleen zijn eigen belangen.

@Su ik heb wel eens betere opmerkingen van u gelezen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 yepright

dream on…

  • Vorige discussie