Bananenrepubliek

Nog niet zo lang geleden werd de Venezolaanse alleenheerser Hugo Chávez nog wel eens als een goedwillende socialist geëxcuseerd maar sinds hij in januari 2007 zijn parlement een machtigingswet liet aannemen en in augustus van hetzelfde jaar zijn presidentiële ambtstermijn tot in het oneindige trachtte te verlengen kan toch nauwelijks meer getwijfeld worden aan de autoritaire ambities van “Orkaan Hugo.”

Niet alleen in politiek opzicht verstevigt Chávez zijn greep op het Zuid-Amerikaanse land. Al in 2007 trok hij zich terug uit zowel het Internationaal Monetair Fonds als de Wereldbank en een jaar later nationaliseerde hij de olie-industrie. Olie is namelijk Venezuela’s voornaamste bron van inkomsten en een dalende olieprijs brengt Chávez zijn geliefde Bolivariaanse missies in gevaar. Hij zoekt daarom steun bij China dat maar al te graag opstapt om Zuid-Amerikaanse landen in de problemen bij te staan.

En China is niet de enige die graag de banden met Venezuela aanhaalt. In Rusland koopt Chávez vrolijk onderzeeërs en met Cuba onderhoudt het uiteraard een gezellige vriendschap.

Echter in eigen land wordt Chávez niet alom meer geprezen. Zijn president-voor-het-leven-droom werd door felle protesten en een referendum eind 2007 verbrijzeld waarop hij aankondigde in 2013, wanneer zijn huidge termijn ten einde komt, te zullen aftreden. Ook vanuit de krijgsmacht klinkt weerstand. Chávez voert daarom een rigoreuze campagne om zijn controle over het leger veilig te stellen. Niettemin suggereren deze ontwikkelingen dat het van een ware dictatuur waarschijnlijk niet maar zal komen in Venezuela.

 1. 2

  “Zijn president-voor-het-leven-droom werd door felle protesten en een referendum eind 2007 verbrijzeld waarop hij aankondigde in 2013, wanneer zijn huidge termijn ten einde komt, te zullen aftreden.”

  Ahum:
  “BY WINNING a clear victory in a referendum on Sunday February 15th the Venezuelan president, Hugo Chávez, has succeeded in removing constitutional limits to his indefinite re-election. The president, who has governed the country since 1999, immediately declared, to a crowd of cheering supporters at the presidential palace, that “this soldier is a pre-candidate for the presidency, for the period 2013-19”.

  Venezuela’s electoral authority (CNE) announced that 54.4% of votes were cast in favour of removing term limits for all popularly elected officials, with 45.4% voting against. It was a bitter blow for an opposition that had defeated the re-election initiative in a December 2007 referendum on a larger constitutional reform. Mr Chávez merely repackaged the proposal and threw the entire apparatus of government behind a blitzkrieg campaign to force it through.”
  (http://www.economist.com/displaystory.cfm?story_id=13133562)

  Je verhaal klopt niet. Verder snap ik niet zo goed wat je precies wilt zeggen met je “gezellige vriendschappen” en “vrolijke onderzeeërs”

 2. 3

  Oh gut, er zijn blijkbaar twee referenda geweest. Bij het referendum van december 2007 werd Chavez zijn voorstel door een nipte meerderheid afgewezen. In 2008 hield hij wederom een referendum, waarbij hij inderdaad iets meer dan 50 procent van de stemmen VOOR kreeg. Dat laatste referendum was ik helemaal vergeten. Excuses!

 3. 4

  15 februari 2009 om precies te zijn. Maar ik snap nog steeds niet wat je nou precies wilt zeggen. Dat Chavez een socialist is? Ja, dat zegt ‘ie zelluf.

 4. 6

  “dat maar al te graag opstapt om Zuid-Amerikaanse landen in de problemen bij te staan.”

  Ik vermoed dat subby de tekst niet zelf geschreven heeft, maar heeft vertaald uit een Amerikaans stuk.

 5. 9

  Euh …?

  Caracas, 16 febr. Ruim 54 procent van de Venezolaanse kiezers heeft gisteren voor de grondwetswijziging gestemd die het oneindig herkiesbaar stellen van president Chávez toestaat.

 6. 10

  Wat een onzin post, Chavez beschermt slechts de vrijheid van meningsuiting door vrijheden in te dammen. Wat een archaisch woord trouwens, bananenrepubliek, dat mag je tegenwoordig gerust olierepubliek noemen.

 7. 12

  Democratie levert alleen maar gezeur, moreel verval en het ontwijken van verantwoordelijkheid op.
  Ben benieuwd wanneer hij de logische stap doet om die eilandjes voor zijn kust te claimen/annexeren.

  Go Hugo.

 8. 13

  wat is er mis met het nationaliseren van olie? en uit de Wereldbank stappen was een goed zet van hem. we zijn al getuige geweest van hoe de Wereldbank in ruil voor leningen aan de corrupte leiders ( van bv Haïti) verlaging van import heffingen eist en zo de locale producties vernietigt (door toestroom van goedkoop gesubsidieerd voedsel).

 9. 14

  bij het laatste referendum kon niet alleen Chávez voor een nieuwe termijn worden gekozen maar gaat dat op voor iedereen in het parlement, zo is die boef aan zijn meerderheid gekomen

 10. 15

  @B4U; ik dacht dat het IMF en de wereldbank helemaal te gek hip waren bij links tegenwoordig ? Ik zie anders Bos en Koenders collectief klaarkomen bij de gedachte aan hoe die gasten de zich ontwikkelende wereld wel eventjes (na een injectie van een miljardje of wat) collectief gaan redden.

 11. 17

  Sjonge. Dit verhaal rammelt aan alle kanten.

  Chavez wil dat presidenten herhaald herkiesbaar zijn, elke keer gekozen door de bevolking. Dat is niet hetzelfde als zichzelf tot onafzetbaar “president voor het leven” benoemen. En sinds wanneer zijn IMF en WTO liefdadigheidsinstellingen?

  Aanrader:
  Documentaires “The revolution will not be televized”, “The war on democracy”, “Red Oil”

 12. 18

  Chavez is gewoon een standaard bananen republiek dictator gebleken, die uit is op macht en zelfverrijking. De situatie van zijn volk interesseerd hem geen niks, socialisme is slechts een verhaaltje wat het makkelijkst verkoopt aan een arm volk, en wat hem een goed excuus geeft bedrijven leeg te roven.

 13. 19

  @Brian4all: Ik spreek geen oordeel uit over het IMF en de Wereldbank. Ik stel slechts dat Chavez zijn beslissing om zijn land uit beide organisaties terug te trekken tekenend is voor een beleid waarbinnen hij gestaag meer en meer macht naar zichzelf toetrekt. De “president-voor-het-leven” opmerking was enigszins overdreven.

 14. 21

  chavez is gewoon een ordinaire dictator zonder enige kennis van regeren. staat inmiddels in de top 25 rijkste mensen ter wereld.zijn criminele broertje bezit verschillende landgoederen, zijn vader bezat 10 jaar geleden een varken en twee geiten iniddels ruim 18 miljoen dollar bij de stanford bank, de man kan niet lezen nog schrijven, terwijl chavez zelf ook niet vies is van bezittingen te convisceren, het is niet meer dan een boeven bende onder de noemer van socialisme.het is de vraag hoelang dit gaat duren, hoe lang zal de internationale gemeenschap eea tollereren. de arme mensen zelf in venezuela worden steeds armer, meer en meer naar een situatie zoals in de middeleeuwen, geen dokters, geen medicijnen , zeer slecht onderwijs, bedelende kinderen , hopen vuilnis op straat en hoe lang duurt het nog alvorens de supermarkten ook leeg zijn. Het stukje van ottens is zeer slecht en mist alle info welke er van belang is in dit soort van zaken, ook in nederland zelf is de info inzake venezuela zeer slecht. als je al iets schrijft doe het dan goed of doe het gewoon niet..

 15. 22

  De artsen uit Cuba worden tegen betaling van olie ingevlogen om voor een minimumloon te werken.

  Mensen staan uren in de rij voor een pak melkpoeder in wat nog niet heel lang geleden het welvarendste land van Zuid-Amerika was.

  Oh ja, de criminaliteit is ondertussen het hoogst van heel Zuid-Amerika.

  Chavez spreekt van de “goede richting”.

 16. 23

  @S’z ,

  Vargas Llosa is een loser, alle “intelectuelen” zijn door Chavez uitgenodigd om in een programma te komen debateren hij had daar de kans om met zijn vriendjes Chavez eens flink de waarheid te zeggen, Maar blijkbaar durfde ze het toch niet aan want ze kwamen na hun “eisen” toch niet opdagen. Hij had trouwens ook wel wat aan te merken op de persvrijheid in Venezuela maar hij komt dus wel naar een forum in een land waar geen persvijheid is om zijn mening even te geven.

  @ wooning, Chavez heeft ondertussen 10 jaar ervaring met regeren. Wat heeft de internationele gemeenschap niet te tollereren?? leg dat eens uit? Lijkt me dat jij je info ook haalt uit de rechtse pers van Venezuela. Volgens mij was de vader van Chavez een onderwijzer dus met dat niet kunnen lezen en schrijven zal ook wel meevallen.

  @jerolimo,
  Laat me niet lachen met nog niet zo lang geleden het welvarendste land van zuid amerika. Als het allemaal zo goed was geweest waaromm hebben ze in de veertig jaar dat de tegenstanders van Chavez an de macht zijn geweest niks gedaan aan de barrios. De mensen hadden geen eens een ID kaart ze bestonden niet eens, ook waren er kaarten van Caracas waar geen eens de barrios op stonden want ze bestonden niet. De arme mensen waren gewoon een vergeten bevolkingsgroep. en de mensen staan niet uren in de rij voor een pak melpoeder, ze stonden daarvoor in de rij mar dat is na acties van Chavez verleden tijd en als hij het niet had aangepakt stonden ze er nu nog uren voor in de rij. want voedsel is nog altijd een goede manier om onrust te veroorzaken.

 17. 24

  @Frank: Inderdaad, dan weet je dat het goed met je gaat, als je een ID kaart van de overheid krijgt, een sofi nummer, een nummer op je arm, nog beter.

 18. 25

  weledel gestrenge heer frank,
  je verdient deze titel in elk geval vanwege je sublieme kennis van de nederlandse taal, ik weet niet waar je woont maar het zou in venezuela kunnen zijn. je bent volgens mij gewoon een andere linkse rakker of wellicht chavist die onder het mom van socialisme slechts alleen aan zelfverrijking denkt. ik haal mijn kennis niet uit de pers en de vader van chavez was inderdaad onderwijzer zijn moeder ook, neemt niet weg dat de beste man wel dat vermogen , 18 mio, bezit voor een onderwijzer niet gek,men noemt dit in venezuela socialisme. over die tollerantie kijk maar eens naar zimbabwe is een goed voorbeeld hoe venezuela er over 5 jaar uit ziet als chavez aan de macht blijft en het land volledig leeg heeft gezogen. en over die rijen voor voedsel die bestaan nog steeds en worden steeds weer langer, vanwege het tekort aan dollars raken inmiddels ook de gewone supermarkten leeg, nogmaals ik weet niet waar je woont maar probeer het eens een tijdje in venezuela stel je wellicht je mening een beetje bij.