Balletles

FILMPJE - Na het denigrerende commentaar van Lara Spencer in Good Morning America (GMA), over de dansaspiraties van de kleine prins George, wiens lievelingsvak op school de balletles schijnt te zijn, ontplofte de social media van verontwaardiging. De hashtag #boysdancetoo werd al snel trending. En Trouw meldt: “Patricia Ward, de weduwe van danslegende Gene Kelly – u kent allemaal die scène uit ‘Singin’ in the Rain’ – schreef Lara een brief. ‘Gene zou er kapot van zijn geweest dat 61 jaar na zijn grensverleggende werk jongens die dansen nog steeds belachelijk worden gemaakt.’”

Het stereotype (schadelijke) beeld, dat ballet iets voor meisjes en homo’s is, is allang achterhaald. Ballet is topsport, misschien wel de aller moeilijkste die je kunt beoefenen. Je bent ook, behalve hopeloos ouderwets, nogal een kreng als je een jongetje belachelijk maakt omdat hij de balletles zo ontzettend leuk vindt.

De ludiekste reactie kwam van de beroemde choreograaf Travis Wall. Hij mobiliseerde binnen een dag een grote groep van 300 dansers, om een balletles van hem te volgen. Op Times Square, pal voor de studio van GMA. Om 7 uur ’s morgens, vlak voor de medewerkers arriveren om aan ’t werk te gaan, stond het plein vol met dansers en toeschouwers in alle soorten en maten. Nog voor de les over was, kwam een medewerker van GMA naar buiten om de menigte te vertellen dat Lara Spencer diezelfde ochtend nog in het programma haar welgemeende excuses zou aanbieden (iets wat ze overigens een dag na de gewraakte opmerking al op Instagram had gedaan).

En dat deed ze – eerlijk is eerlijk – oprecht en met verve. Voorafgaand aan de show heeft ze 3 bekende dansers (waaronder Travis Wall) geïnterviewd. Het is een eerlijk en lief gesprek, en Lara lijkt inderdaad echt spijt te hebben en haar lesje geleerd. Zoals ze het zelf aan het einde zegt; ze heeft iets negatiefs succesvol om weten te buigen naar de positieve kant, door publiekelijk in gesprek te gaan met de mensen die ze geschoffeerd heeft. Met de actie van Travis daar bovenop (ongetwijfeld afgesproken met Lara en GMA, maar dat geeft alleen maar aan dat ze echt iets goed willen maken), is de aandacht voor dit onderwerp mooi op de kaart gezet. Zo kan het dus ook.

  1. 2

    Ik heb als kind ook op ballet gezeten en ik had helemaal geen publieke opinie nodig om daar wat van te vinden. Laat staan dat ik een krant las. Hoewel er jongens van mijn school wel een keer stonden te lachen voor het raam ( Ooh i’m sooo hurt) :P

  2. 3

    @1 en @2 Ja stel je voor dat je je eens inleeft in kinderen die gepest worden om wat ze zijn of wat ze doen. Een keer uitgelachen worden overkomt iedereen. Stelselmatig uitgelachen en getreiterd worden is toch echt een probleem. Dat jullie waarschijnlijk nooit hebben meegemaakt. Ik zou het bijna een gebrek aan je opvoeding noemen, ware het niet dat je zoiets niemand toewenst.

  3. 5

    @4: Jij vindt het op tv belachelijk maken van een klein jochie geen pesten? Nou zal de prins er verder niet zoveel last van hebben, die wordt wel beschermd tegen deze beelden (hoewel hij er op school nog wel eens om gepest zou kunnen worden). Het gaat om het algemene beeld erachter. Dat jochies (of mannen for that matter) die aan ballet doen watjes zijn. Ik vind dat een probleem.