Balkenende stuurt vanaf de camping brieven naar Europese kranten

yihaaa!!! (bron: GeenStijl) Wie dacht dat Balkenende tijdens zijn vakantie alleen maar op de draaimolen in de Efteling zit heeft het mis. Onze minister-president klimt in de pen en stuurt brieven naar Europese kwaliteitskranten om het Nederlandse “Nee” uit te leggen. Maar wie denkt dat deze brieven getuigen van doortastende introspectie heeft het (alweer) mis. Want terwijl algemeen bekend is dat het Nederlandse “Nee” voor 73,2% (deHond et al, 2005) juist werd gemotiveerd uit onvrede met het kabinet Balkenende II en uit angst voor Poolse loodgieters rept JP voornamelijk over de EU-begroting.

For years, Dutch families have been paying more towards European solidarity than families in other wealthy member states. What the Netherlands would like is to make a net contribution comparable to the member states in a similar economic situation. (TheGuardian) [via: jongnieuws]

Paying too much?! I beg your pardon..?! Ik hoor mensen wel klagen over blauwe enveloppen, hoge gemeentebelastingen, het kwartje van Kok en immer stijgende afdrachten aan regenteske waterschappen? Maar wie vult er nou ooit een acceptgiro voor Brussel in?

 1. 1

  Is dat zo raar? Waar Balkenende nu op wordt afgerekend is hoeveel pegels hij kan slaan uit de Nederlandse afwijzing. Niet vreemd dus dat hij het op die manier opvoert, ook al speelden er nog veel meer dingen.

 2. 2

  Ja als een ware (kruis)ridder staat hij op zijn hobbelpaard voor de poorten van Brussel. Dit beeld blijft me bij, ik denk dat ik komende verkiezingen maar eens CDA ga stemmen…

 3. 3

  Ik heb tegen de grondwet gestemd omdat het een slechte grondwet was. Niet vanwege kosten, Turkije, mijn Europese gevoel of de regering. Maar omdat het een slechte grondwet was.

  Waarom begrijpt niemand dat nou?

 4. 5

  De exit polls hebben ook motivatie voor de uitgebrachte stemmen gemeten.

  Met stip op één stond ‘te veel betalen aan de EU’

  sic

 5. 7

  60% van de wetgeving uit Brussel en de andere 40% word gemaakt door de raden van bestuur van de grote (Nederlandse…?) multinationals met de goedkeuring van ‘Den Haag’. Je hebt de Europese Grondwet niet ééns meer nodig hier, want Nederland als land is al een lacher geworden. Nederland BV. de business voor uw eigen corperate life style!

  …..en dan te bedenken dat we nog maar een paar jaar geleden Jantje Pronk als minister van Ontwikkelingszaken naar Indonesië stuurden vanwege de corruptie aldaar.

 6. 8

  Het teveel betalen is een door de regering zelf ingebracht argument.
  Bah, een beetje stiekem in de vakantie je straatje schoonvegen.

 7. 11

  Tsja je moet toch wat zeggen als nee-stemmer zonder mening? Intrinsieke drijfveren in de discussie waren mijn inziens zeker wel onvrede met JPB II, angst voor de Ossies en de Turken. Hoe anders werkt de onderbuik? Kan iemand mij dat uitleggen?

  Dat je teveel betaalt aan de pomp kan je als boze burger (die zich niet bewust is van Peak Oil) afwentelen op Kok. En de perceptie van koopkrachtdaling kan je wijten aan de euro. Maar als burger hoef je niks direct over te maken aan Brussel. Gelijk aan die zogenaamde onzichtbare besluitvorming die de burger niet opmerkt hoe kan het dan een issue zijn? Bovendien er zijn studies gedaan waaruit blijkt dat Nederand veel meer heeft teruggekregen van de EU in de zin van economische groei dan ze bijelkaar heeft moeten afdragen.

 8. 12

  Dat soort studies tellen niet. Het gaat niet om kennis of om de feiten, het gaat om de mening van de burger. En die is echt niet geinteresseerd hoe het nu werkelijk zit. want dan loopt hij (of zij) dikke kans dat hij (of zij) niet de schuld kan geven aan hullie (of zullie).

 9. 13

  Ik denk dat je gelijk hebt ALO, de burger heeft het al lastig genoeg met het vinden van het juiste mobieltje. En je kan je als burger nou eenmaal niet verdiepen in alle complexe vraagstukken die er zijn, je moet keuzes maken. Zelf geef ik ruiterlijk toe ik geen bal verstand heb van mobieltjes en hun mogelijkheden, ook ik maak keuzes en verdeel mijn beperkte capaciteiten.

 10. 14

  Mijn mobieltje heeft bluetooth, maar kan niet goed samenwerken met de handsfree bellen optie van een Tomtom GO. Niet dat dat ergens te vinden is maar ik heb via via contact met iemand die daar werkt.

  Het is niet zo simpel.

 11. 15

  Mark: Mag ik er even op wijzen dat in jouw plaatje reden # 2, 4 en 5 eigenlijk dezelfde reden zijn en die dus cumulatief meer dan 150% krijgen? Lijkt me dat de nederlanders zich meer zorgen maken om Europese bemoeienis dan om het geld dat naar Brussel gaat.

  Daarvan weet overigens werkelijk NIEMAND hoeveel het precies is en het enige dat we zeker weten is dat het om een kleine fractie gaat ten opzichte van de centen die we naar Den Haag sturen.

  Overigens hoor ik net als Pelayo bij de mensen ie de grondwet gewoon slecht vonden.

  @Carlos4: Hier houd je jezelf voor de gek, want we stemden niet over een verdrag tot het vastellen van een grondwet, maar over of we de grondwet zoals Steeph hem heeft doorgenomen als onze Europese grondwet wilden hebben. Als ik had moeten stemmen over of ik een Europese grondwet wilde, had ik voor gestemd. Daarbij had ik dan natuurlijk wel een fatsoenlijke grondwet in gedachten en niet dit totale wangedrocht dat zo snel mogelijk verband en vergeten moet worden.

 12. 16

  Ja… een poll van deHond.

  1)Hij heeft nog nooit een verkiezingsuitslag correct gepeild
  2)Hij is een vooraanstaand PvdA coryfee, dus bij voorbaad gekleurd

  Ik hecht daar niet zo veel waarde, wat betreft beleid dat tegen de PvdA wens in gaat