B-mensen eisen aangepaste werktijden

Een Deense belangenorganisatie wil versoepeling van werk- en schooltijden om de B-mens beter tot zijn/haar recht te doen komen. B-mensen zijn mensen die liever laat gaan slapen en vervolgens ook laat opstaan. A-mensen daarentegen gaan met de kippen op stok en zijn de volgende dag alweer vroeg uit de veren. Onze huidige maatschappij is ingesteld op A-mensen, maar als de maatschappij ook rekening zou houden met B-mensen dan zou dit een hogere arbeidsproductiviteit en meer levensgeluk genereren. Volgens de voorzitster van de organisatie is de B-samenleving een logisch gevolg van de huidige kennissamenleving, waarin werk steeds vaker onzichtbaar is omdat het om ’denkwerk’ draait. Kring: „Toch houden we instinctief nog steeds vast aan het oude acht-tot-vier-ritme uit de agrarische en de industriële samenleving. Een B-mens loopt het liefst de hele morgen in zijn pyjama en weet dat de goede ideeën niet per se tussen acht en vier komen.” (Telegaap)

Maar hoe liggen de demografische verhoudingen tussen A- en B-mensen eigenlijk? Praten we hier over een kleine minderheid of is het verschil too-close-to-call? Een representatieve poll treft u hieronder:

[poll=7]

 1. 1

  Rigoreus doorvoeren dat plan. Voordelen ten overvloede. Winkels en bedrijven en helpdesks kunnen open van 8 tot 21:00 uur. Geen files meer, gelukkigere mensen dus minder zieken. Meer productiviteit.

  Maar hadden we zoiets niet al en heette dat niet gewoon ploegendienst?

 2. 4

  Ik ben een c-mens. Soms begin ik om 7:30, soms om 10:30.

  Hoewel ik wel moet zeggen dat het tegenwoordig vaker richting de 10:30 ga. Maar dan heb ik er meestal thuis al een paar uurtjes opzitten.

 3. 6

  Reden voor emigratie zou ik bijna zeggen.

  In het artikel staat dat ze willien internationaliseren, dus wellicht is zelfs dat niet eens nodig.

 4. 7

  B-mens, met aangepaste werktijden. Uitstekend geregeld hoewel ik een tijdlang collega’s had die vonden dat ’s ochtends “op tijd” komen blijkbaar betekende dat je harder werkte en dat werken met verschoven arbeidstijden “toch echt niet kon”. Nou hadden die wel meer vervelende bekrompen opvattingen maar laat beginnen en langer doorgaan wordt wel vaker met lui zijn verward. Ik kreeg wel ’s het idee dat samen met de rest beginnen maar de halve dag niets doen (er komt ’s ochtends echt niets uit m’n handen/hoofd) minder ergenis zou opwekken. (zie ook de reacties onder het artikel)

 5. 9

  Inderdaad Sigi, grappig als je die Telegrof lezers leest, cryptofascistisch gedram in de trant van “zoals het hoort!!” en “handen uit de mouwen”. Iets in me zegt dat dit niet de grootste denkers binnen het bedrijf zijn.

  Sargasso wordt duidelijk bevolkt door B-mensen, ik ben benieuwd wat de uitslag is als je deze poll zet op:

  http://www.rouvoetsroddelpagina.nl
  http://www.arbeidersuitoss.nl
  http://www.twents-truckers-forum.tk
  http://www.margiet.nl
  http://www.geriatrie-consumenten-desk.net
  http://www.fokforum.nl
  http://www.directeurenpagina.com
  http://www.wetenschappersstartpagina.nl
  http://www.bouwvakkers-forum.net

 6. 10

  Even nog een open deurtje intrappen: wie heeft die labels A-mens en B-mens eraan gehangen? Dat wordt al gauw vervelend geïnterpreteerd.
  Liever de voor de hand liggende afkortingen. Ochtentypes zijn dan O-mensen en avondtypes vanzelfsprekend A-mensen. (Verrek! Zo kan je ook van B- naar A-klasse gepromoveerd worden!)

 7. 11

  LOL, iemand in die comments presteert het zelfs om er een Godwin in te gooien!

  “A-mensen? B-mensen? Waar gaat dit over? Zijn we terug in Nazi-Duitsland, dat we onderscheid gaan maken tussen soorten en categorieën mensen? Dat je verschillende leefritmes hebt, lijkt me duidelijk, maar om ze als A en B te classificeren, vind ik doodeng!
  Anna, Den Haag wo 17/1, 09:43”

  netjes hoor…:)

 8. 13

  Ik heb sowieso het idee dat de gemiddelde Telegraafreageerder niet zoveel heeft begrepen van de boodschap van het artikel.

  Nog meer Jip-en-Janneketaal dan maar? Of is het niveau van J&J al te hoog?

 9. 15

  Witte A onder de B-tjes. Op zich kan ik mijn werktijden wat flexibiliseren, maar spreekuur begint wel om 10.00 uur, dus verder dan dat kan ik niet naar achteren. Daarnaast zetten die nare terroriserende A-ers de hele tijd vergaderingen vroeg in de morgen, om mij te dwingen zelfs eerder dan om 10.00 uur op mijn werk te verschijnen.

  Om 16.00 uur zie ik de eersten vertrekken en rond 17.00 uur kun je vaak een kanon op de gang afschieten. Ik begin dan meestal juist op stoom te komen.

 10. 16

  [quote=””]Daarnaast zetten die nare terroriserende A-ers de hele tijd vergaderingen vroeg in de morgen[/quote]

  Die terroristen had ik hier ook, todat ik een keer verscheen met twee liter koffie en één kopje.

 11. 17

  [quote=””]Die terroristen had ik hier ook, to[color=red]t[/color]dat ik een keer verscheen met twee liter koffie en één kopje.[/quote]

  Zie, eigenlijk is 15:27 uur nog te vroeg….

 12. 25

  Marcel Hulspas schreef op 09-09-2006 een stukje in de Volkskrant over een onderzoek van ene Till Roenneberg.
  Die kwam na onderzoek tot de conclusie dat door hormonale verschuivingen het slaappatroon van pubers verschuift. Rond je 25e zou het weer normaal moeten zijn ;)

  Zie ook hier,.

 13. 26

  C dan maar. ’s zomers overwegend liefst richting A en ’s winters B. Deze week was het dik B. Kwam door een toch wel wat onregelmatige periode C. Denk volgende week maar weer een A- tje. Ligt eraan hoe ik B van deze week heb verteerd natuurlijk. Anders compromis met C en dan de week daarná langzaam toewerken naar een lange periode A.

 14. 30

  Is het niet een idee om een database te maken van alle bijdragen waarin de namen worden gekoppeld aan het tijdstip van bijdrage? Kun je zo zien wie B-mensen zijn en A-mensen. Dan moeten we daarna nog wel een antwoord op de vraag verzinnen: “valt reageren op Sargasso nou samen met een piek of een dal in de hersenactiviteit van die dag?”

 15. 32

  Iets in me zegt dat dit niet de grootste denkers binnen het bedrijf zijn.

  Ik heb het op puur persoonlijke ervaring gebaseerde vermoeden dat A-mensen vaker ‘doeners’ en B-mensen vaker ‘denkers’ zijn. Een alternatieve hypothese is dat de B-mensen door het gedwongen aanpassen aan het A-ritme motivatieproblemen hebben en daarom veel op blogs rondlummelen. ;)

  Daarnaast zetten die nare terroriserende A-ers de hele tijd vergaderingen vroeg in de morgen

  Voor 10:00 garandeer ik slechts lichamelijke aanwezigheid, voor echt constructieve bijdragen ben ik na 13:00 beschikbaar.

 16. 33

  Eigenlijk ’s avonds of heel vroeg in ochtend zijn geschikte tijden voor denkers. Het primatengeneuzel en primatengesnoef van je moralistische collega’s is dan afwezig en je kan dan heerlijk ongestoord je werk doen.

  Die reacties onder het bericht van de teleblaat is echt weer typerend. Wat is dat toch voor pshychologische kronkel in den mens. Dat eeuwige gezeur over regeltjes. Wie niet conformeert aan de heersende mores en wie zich niet aan de gestelde regeltjes houdt, krijgt het predikaat minderwaardig en komt zeker niet in aanmerking voor een promotie. Het lijkt vooral niet te gaan om de inhoud, dwz de kwaliteit van je werk, nee het gaat vooral om de regels, dat is de afrekencultuur.

 17. 36

  @35
  De A-types zijn de ware ratten die al backstabbend hogerop proberen te komen, in het zicht houden ze zich perfect aan de regeltjes en wijzen anderen graag op hun tekortkomingen. Als het erop aankomt laten ze alles en iedereen stikken.

 18. 37

  Wij zijn sterk om mensen in vakjes in te delen. A en B mensen is volstrekte onzin. Ik weet wie en wat ik ben [leeg] noch A noch B noch C. Ik ben ik!

 19. 39

  Majoor Kees (typetje van Paul van Vliet) gaf de order: “Willen alle manschappen zich op een door henzelf gekozen tijdstip in de door hen zelf gekozen richting begeven”.
  Dit als vervanging van: “Voorwaarts, mars!”
  Of het goed werkte?