Az der rebbe tanst

Foto: Afbeelding public domain - Musicians via Comite and Foundation Issachar Ber Ryback., copyright ok. Gecheckt 06-10-2022

“Als de rabbi danst”. Dit is een lied uit het Chassidisme, een zeer orthodoxe stroming binnen het jodendom. De rabbijn was voor de gelovigen (de Chassidim) het lichtend voorbeeld en de man die voor de gemeenschap het contact legde met het goddelijke. In sommige verhalen worden hem dan ook bijzondere krachten toegeschreven. Een van de manieren waarop de rabbijn één werd met het goddelijke was, dat hij zich verloor in de extase van lied en dans. Om zelf ook deel aan dit geluk te hebben, dansten en zongen de Chassidim met hem mee.

De tekst is, net als die van Sjabbes, sjabbes, sjabbes, eenvoudig. Het schema is:

Az der rebbe (lacht, zingt, wejnt, sjloft, tantst ,………., ……….) Als de rabbi (lacht, zingt, huilt, slaapt, danst,……………,…….)
(lachn, zingn, wejnen, slofn, tantsn, ….., …….) alle chasidim.

Elke activiteit die genoemd wordt, wordt door de zangers voorgedaan en het publiek doet mee. Als de rabbi lacht, lacht de zanger, als de rabbi zwijgt, zwijgt de zanger, en zo voort.

Het is natuurlijk echt een lied om samen te zingen en daarom zijn er ook veel kooruitvoeringen van. Met een kooruitvoering wil ik dan ook beginnen en wel die van het Simcha Jewish Music theatre in Minsk. De uitvoerders wekken tegelijk vertedering en bewondering. Als volwassenen dit lied zingen zijn ze weer even kind, maar als deze kinderen het zingen groeien ze en zetten een stap naar de volwassenheid. Let trouwens ook op de prima koorbewerking en de leuke regie.

Het lied is ook een mooie aanleiding voor een solozanger om de zaal uit te dagen mee te doen. Een voorbeeld  is Mark Aizikovtsj.

U hebt gezien dat de eerbied voor de rabbi de humor  niet in de weg staat. De groep Espe gaat nog een stap verder. Hun weergave begint komisch, maar bij “az der rebbe wejnt (=huilt)” wordt het huilen in de muziek zo suggestief uitgebeeld dat het lachen je bijna vergaat. Na dat couplet is dan ook een kalm instrumentaal intermezzo ingelast om je emotioneel even tot rust te laten komen.

Reacties (10)

#1 Fritz

Goedkoop hoor.
Zelfs in het Jiddisch is dansen met een Z. Dus probeer eens “Az der rebbe tanzt”

  • Volgende discussie
#2 Fritz

Nog erger. Rebbe moet met een hoofdletter.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Kalief

En als de rebbe homo’s stenigt,
dan stenigen alle chassidim met hem mee

Vrolijk zingend en dansend uiteraard.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 piet de nuttige idioot - Reactie op #3

hoe breng je een goedbedoelde poging tot wederzijds begrip en waardering om zeep. Eikel (goed jiddische uitdrukking).
Polarisatie zal helpen…

#3.2 Bart Berman - Reactie op #3.1

Brengt Kalief wel iets om zeep? Hij zegt dat anderen dat doen. Don’t shoot the messenger. Mocht je zijn bewering ontkennen, dan is dat weer wat anders dan zeggen dat hij hem niet zou moeten doen.

#4 Kalief

De filmpjes van de volksdansjes en -liedjes beelden de betrokkenen af als een soort schattige knuffelbeestjes die een onschuldig vermaak opvoeren.

Terwijl net een paar dagen geleden een behoorlijke rel was over een opperrabbijn, zijn mening over homo’s en de reactie van joodse gemeenschappen over dat onderwerp en over elkaar.

Deze twee beelden staan volgens mij haaks op elkaar. Iets wat volgens mij goed weer te geven was met een kleine variant op het liedje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 piet de nuttige idioot - Reactie op #4

OK.
Kan er gewoon niet zo goed tegen. Als ik mooie Amerikaanse jazz of rock zie zit ik ook niet te wachten op (terechte) kritiek op ’the evil empire’.
De associatie van een liedje over een rabbijn met een fundi-mafketel/rabbijn is inderdaad niet zo ver gezocht. (maar iedere eik is een boom, niet iedere boom is een eik, zoiets).
Ik schoot misschien iets te snel uit m’n slof, my bad.
Eigenlijk is je variant nog wel ‘grappig’ ook…

#4.2 L.Brusselman - Reactie op #4.1

Deze associatie kwam eerder bij me op
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eikel_%28anatomie%29

#4.3 piet de nuttige idioot - Reactie op #4.2

die eikel daar begon ik over, stond los van het rebbe-praatje. Al heeft die dan weer geen velletje er om heen. En om het nog ingewikkelder te maken begon ik nog over eiken ook. Die groeien uit eikels als je de smegma niet weg wast. Of zoiets.
Wel een beetje op blijven letten, Brusselmans…

#4.4 L.Brusselman - Reactie op #4.3

Ben slechts een simpele ziel ,een gedachtensprong tegelijk graag anders raak ik het verband kwijt.
Het is trouwens Brusselman zonder s,beetje opletten Piet.
http://www.youtube.com/watch?v=U1Ku6LqFrio