Australische Campagneperikelen

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Vandaag is dat Marcus Lucas over de Australische federale verkiezingen.

Binnenkort vinden in Australië federale verkiezingen plaats. Eerder nam de campagne aldaar een bijzonder interessante wending. De regerende Labor-partij van premier Julia Gillard stond tot voor kort op een comfortabele voorsprong in de peilingen, maar die is inmiddels in rook opgegaan.

[b]Nek-aan-nekrace in felle mediacampagne[/b]
Een nek-aan-nekrace tussen de sociaaldemocratische Labor-partij en de conservatieve Liberals ontwikkelt zich. Eerst een korte voorgeschiedenis. Afgelopen juni vond er een kleine paleisrevolutie plaats binnen Labor. Premier Kevin Rudd stond op verlies in de peilingen, en werd aan de kant geschoven door de partijtop. Gillard ging als eerste vrouwelijke premier van Australië de campagne in.

[b]Gesloten migrantenkamp Nauru[/b]
Ik herinner me haar kordate speech, live op CNN. Hier stond een vrouw met daadkracht, frisheid en charisma. Zij zou dat klusje wel klaren. Even leek het daar ook op; Labor steeg flink in de peilingen. Maar vandaag is alles anders. De rechtsconservatieve Liberals voeren campagne met een simpele boodschap: einde aan de geldverspilling, stop de belastingen, en stop de boten.

Dat laatste – stop de boten – betekent het nog strenger beperken van de immigratie, en de heropening van het controversiële migrantenkamp op het eiland Nauru. Met dat beleidsvoornemen bracht Liberal-leider Tony Abbott vandaag een bezoek aan de president van dit kleine eiland in de Grote Oceaan. Ondertussen gaat het in de campagne van Labor helemaal mis.

[b]In één beeld met voorgangers die faalden[/b]

Gillard en Rudd (Wikicommons/Adam Carr)

Ze maken de fout om naast premier Gillard haar voorganger Rudd terug te brengen in de strijd. Labor verliest in de peilingen vooral support in zijn thuisstaat Queensland, en ze hopen met deze move die trend te keren. Daarnaast werd Gillard vandaag ook nog eens, op camera, geconfronteerd met Rudd’s voorganger, Mark Latham. Volgt u het nog?

Latham verloor in 2004 de verkiezingen van de rechtse John Howard. Hij werkt nu voor een commercieel televisiestation en maakt een programma over de huidige campagne. Zoals overal, spelen de media ook in Australië een essentiële rol in de campagne. En zo staat Gillard op dezelfde dag in beeld met haar twee afgeserveerde voorgangers. “With friends like these…” spint de rechtse media.

[b]Rechts: Labor-campagne is soapopera[/b]
Haar rechtse opponent speelt de chaos binnen Labor perfect uit: “het is vast een mediacircus. Maar kijk, ik ga gewoon door met mijn werk, en laat de soapopera binnen Labor zich openbaren.” Ziet u de headlines al? Het soort beeldvorming dat verwoestend kan werken in de laatste weken van een politieke campagne. Het zal er dus om spannen.

Om aandacht te trekken heeft Labor eerder beloofd dat “the real Julia” zich zou tonen tijdens deze campagne. Ondanks alle fotomomenten met hulpverleners, zieke ouderen, militairen en al wat niet meer, wordt met deze belofte natuurlijk breeduit de spot gedreven. Gillard krijgt de gebruikelijk lading negatieve beeldvorming van rechtse media en commentatoren over haar heen.


Een negatieve attack-ad van de rechts-conservatieve Liberals die de spot drijft met Labor

Gillard: ongehuwd, ongelovig, ongeschikt?[/b]

Gillard is ongetrouwd, heeft geen kinderen, dus: ongeschikt om te spreken over familie, kinderen en het huwelijk. Gillard is een atheïst, dus: ongeschikt om te spreken over religie, en aanverwante normen en waarden. En ga zo maar door. Een nachtmerriescenario in iedere politieke campagne. Maar de strijd is nog niet gelopen. Vooralsnog is de verwachting dat Labor met een nipte meerderheid zal winnen.

De komende dagen kan echter nog van alles gebeuren. Ongeacht je politieke voorkeur, is dit smullen voor iedere politiek-nieuwsjunk en campagne-enthousiast. En we hebben hier toch een politieke radiostilte, dus het perfecte substituut van down under om al uw politieke honger te stillen.

Reacties zijn uitgeschakeld