(Astro) Turf Wars: wie instrueert uw lokale trol?

Dwangmatige drammers, copy-paste profeten, mensen die totaal immuun voor feiten of waarheidsvinding lijken en in discussies op het internet enkel uit zijn op het framen van hun tegenstander. Hun favoriete onderwerpen zijn: klimaatverandering, islamisering en de Linkse Kerk in het algemeen. U kent ze vast wel. Wij ook, er is er zelfs eentje die we een permanente ban hebben moeten geven omdat zijn/haar aanwezigheid iedere zinnige discussie onmogelijk maakte. Je kan zulke mensen negeren of bannen. Maar de vraag waarom deze mensen dit gedrag vertonen blijft daarmee onbeantwoord. Het fanatisme doet soms vermoeden dat ze betaald krijgen en/of dat er een organisatie achter zit. Hoe houden ze het anders vol, want het gaat vaak om duizenden reacties op tientallen blogs en fora? De film (Astro) Turf Wars nam dit fenomeen onder de loep en wat bleek: in Amerika spenderen bedrijven miljoenen dollars aan het organiseren van fake burgerbewegingen. De Australische filmmaker Taki Oldham dook in de wereld van de Tea Party, klimaatontkenners en tegenstanders van de Health Care hervormingen. Stuk voor stuk lijken ze op het eerste gezicht authentieke grassroots bewegingen: boze burgers opgestaan uit de samenleving. Maar in werkelijk zijn het strak georkesteerde protesten waar bedrijven veel geld inpompen. Geen grassroots maar kunstgras dus, oftewel in het engels: astroturf. Onlangs bleek nog dat de financiering van de klimaatontkenningslobby acht maal het budget van de milieubeweging overschrijdt. (Astro) Turf Wars laat zien hoe toekomstige trollen worden geïnstrueerd hoe ze ‘polls kunnen fucken’ en internetdiscussies verstoren. “We manipulate the medium … that’s how you control the online dialogue” zo stelt een van de instructeurs en zo verzuipen wij in de propaganda, wordt echte democratie praktisch onmogelijk en groeit de plutocratie.

 1. 2

  Hun favoriete onderwerpen zijn: klimaatverandering, islamisering en de Linkse Kerk in het algemeen.

  Schrijven de mensen die een blogger onderhouden die het om het andere onderwerp over de PVV wil hebben. Angstzaaien en immuniteit voor de feiten werkt twee kanten op, jongens. Hoewel; drammen is waarschijnlijk een beter woord.

  O, en voor het geval ik met het bovenstaande statement meteen als trol te boek sta, niemand instrueert mij. Alleen de stemmen in mijn hoofd.

 2. 3

  KJ, jou had ik ook niet op het oog. Het gaat niet om de mening maar om hoe deze wordt geventileerd (copy paste, immuun voor alles). Denk eerder aan een seven, Theodor, AdriePVV, undsoweiter.

 3. 4

  Carlos, dan bestaan extreem-linkse trollers ook, daar hoor ik hier de mensen niet over. Daarom vind ik het artikel sterk gekleurd. Je verandert een aantal woorden en termen en hoeiboei kan het gebruiken voor linkse trollers.

 4. 6

  @4

  Als je dat met vergelijkbaar bewijsmateriaal, zoals uit dit artikel blijkt, aantoont. Dan is dat zo. Het zal alleen lastig worden.

 5. 9

  Astroturfing is toch niet helemaal hetzelfde als trollen? Veel dwangmatige drammers zijn volgens mij gewoon niet goed in hun hoofd.

  De HubertBot is trouwens ook een trol.

  Links/rechts heeft hier natuurlijk weinig mee te maken.

 6. 12

  4.

  Vergelijkbaar bewijsmateriaal?

  Dat lijkt mij persoonlijk vrijwel onmogelijk omdat ik niet zo kritisch ben op wat mensen schrijven op dit of een ander weblog. Kan me wel voorstellen dat er bloggers zijn met een typische bijna benoembare linkse snit. Hoeft niet per sé in opdracht, alleen kan het juist wel gemotiveerd worden vanuit de organisatie waar zij deel van uitmaken. Een soort ideologisch nasmaak hou ik wel van over af en toe.

  Over de fake burgerbewegingen: daar zijn aantoonbaar mantelorganisaties van groene, linkse, of andere achtergrond voor. Om dan te zeggen dat alleen de tea party dat doet is de pot die de ketel verwijt.

 7. 13

  qwerty, ja inderdaad Likoed Nederland, die uiteraard ook. Die heb ik afgelopen week ook zelf al recht in het gezicht gezegd dat ie aan het ‘astroturfen’ was.

 8. 14

  @ Joop: inderdaad d’r lopen hier inderdaad ook een aantal linkse trollen rond.. prediker is er 1 van maar vergeet ook bijvoorbeeld henk vanhet windmolenpark niet.. maar goed, die trollen voor de “goede zaak” en dan mag het ;-)

 9. 16

  @carlos. Ja, astroturfing bestaat. Dat weet ik ook wel.

  Maar veel trollen lijken me niet gesteund door een lobby- of actiegroep.

  Jij zegt:
  “Maar de vraag waarom deze mensen dit gedrag vertonen blijft daarmee onbeantwoord. Het fanatisme doet soms vermoeden dat ze betaald krijgen en/of dat er een organisatie achter zit. Hoe houden ze het anders vol, want het gaat vaak om duizenden reacties op tientallen blogs en fora?”

  Neem dan eens de trol “hans willems” (google die eens in connectie met “rechtsstaat”): denk je dat die is gesteund door een groep?

 10. 18

  Lijkt me nogal overschat.
  Het manipuleren van fora (als dat al echt mogelijk is) is meer in het kader van alle kleine beetjes helpen. Ik kan me voorstellen dat b.v. op imdb doelbewust positieve reacties door een filmproducent worden geplaatst om een film een push te geven, maar uiteindelijk stemt het publiek met de portemonnaie. Ik stel me voor dat iets soortgelijks ook op politieke fora gebeurt. Maar de markt is gewoon nog te niche.
  Het grote lobbyen verloopt m.i. toch echt via de mainstream media en in de politiekewandelgangen

 11. 19

  Ja avanaa, een deel is gewoon gek. Astroturf Wars laat de Amerikaanse situatie zien. Hier in Europa zal het wel minder zijn. Maar zo’n Likoed Nederland is wel degelijk een vorm van astroturfing. En seven heeft zijn/haar achtergrond altijd angstvallig verborgen, maar ik ben niet de eerste de daarover zei dat het een robot óf een ander systeem moet zijn. En wat te denken van deze jongens: http://climategate.nl dat is heus niet alleen een doorgeslagen rechtse hobby, ook zij mengen zich openlijk danwel heimelijk in discussies.

 12. 22

  @carlos: leuke site die climategate.nl (rypke zeilmaker heeft een achtergrond op “droef” in wageningen, net als volkert van der g.).

  “hier in europa zal het wel minder zijn”

  De ervaring leert dat europa amerika volgt. Helaas moeten we (de samenleving) ons hier dus maar vast tegen wapenen.

  Maar, wat is het in de volgende situatie?
  – iemand werkt in de ontwikkelingshulp
  – hij/zij post op fora altijd berichten over de noodzaak van ontwikkelingshulp
  – hij/zij wordt niet geinstrueerd door de organisatie waarvoor hij/zij werkt
  – maar hij/zij wordt er wel door betaald (namelijk salaris)
  – zijn de posts dan helemaal onafhankelijk?

 13. 23

  Voor je kan spreken over astroturfing moet voor zover ik heb begrepen uitdrukkelijk sprake zijn van centrale organisatie. Dus niet elke losse troll die meent een activist te zijn voor “de goede zaak” is een astroturfer. Als hij (v/m) vanuit zijn club een RSS-feed of e-mail krijgt met artikelen op nieuwssites en weblogs waarop massaal gereageerd dient te worden, wel.

  Dat zoiets inderdaad aan de hand is met bijv. Likoed-achtige figuren was volgens mij al eens een itempje in het nieuws (was dat tijdens de oorlog tegen Gaza? ben het even kwijt.)

  Ik kan me moeilijk voorstellen dat de trollen die op deze manier worden ingezet er een salaris voor krijgen. De marketeers/communicatiebureau’s die dit soort strategietjes bedenken zullen zich er vast wel voor laten betalen, en door wie dat zal wel altijd een beetje vaag blijven.

 14. 24

  30 minuten per dag is hij bezig met 5 starring any book in the conservative section and 1 starring any book in the liberal section.

  Pathetic!

  Hij geeft toe dat hij 80% van de boeken die hij rate, niet leest. Die schatting is aan de lage kant denk ik.
  Er is ook geen middle ground; alles is te verdelen in us and them.
  Er is geen conservatief boek wat iets beter gekund had of een liberaal boek waar toch wat inzit? Hoe zou hij dat ook weten, hij leest ze niet!
  En de toehoorders slikken het als zoete koek. Kritische vragen?

  NB: Ik “miste” die seven al.

 15. 25

  De uitzendtroll, vooral hij/zij die een mening verkondigd die haaks op zijn echte irl- mening staat, is geen lang leven beschoren is niet vol te houden. De echte Tijlen Uilenspiegel’s zijn namelijk dun gezaaid. Kwestie van een paar weken dan dooft deze vanzelf weer uit. Maar blijft natuurlijk voor de goedwillende passant een uiterst merkwaardig verschijnsel wel- of niet over de schrijnende bio- industrie te moeten/ willen communiceren met b.v. “vet boerenvarken”. Hoe pik je ze eruit.

  Een trol heeft ongeacht zijn mening bij mij echter altijd bestaansrecht (makkelijk praten, heb dan ook geen weblog), ga puur af op de cijfers & letters. Tolerant heet dat geloof ik. Laat hem b.v. eerst 2 x slaan: een keer mis en 1 keer achterover. Vervolgens uit laten raaskallen en dan links rechts pats-pats een hoek op z’n muil met een leverstoot tot besluit net zolang tot ie tandjes leg te spoegen. Tótdat je je een keer vergist hebt en er ware bedoelingen achter zaten maar de nick “in de weg zat”.

  Ik denk overigens dat als een digitale vingerafdruk/ retinascan eenmaal verplicht gesteld wordt het rap stilletjes gaat worden in de blogosfeder…

 16. 27

  Er moet alleen nog ff een revolutie komen in Nederland. Deze revolutie verwijdert het criminele links en verdeelt Nederland in 2 aparte staten: 1 staat voor alle Links denkende mensen en multiculturelen en 1 staat voor alle rechts denkende gewone Nederlanders. De verdeling zou dan zijn Links Nederland alles wat west van Utrecht ligt en rechts-Nederland alles ten oosten van Utrecht. Utrecht zelf zou dan of de gezamenlijke hoofdstad worden of het zou vernietigd worden als een symbool naar de hele wereld om te laten zien dat het oude Nederland niet meer is maar dat er een nieuwe werkelijkheid bestaat.

  Dit creëert een ideale wereld voor zowel alle multiculti’s als voor de rechtse Nederlander, Rechts-Nederland kan weer veilig over straat zonder bang te zijn voor gangsters, oorlogsmisdadigers, gefrustreerde krakers, gefrustreerde allochtonen, of immigranten die met 8 in een flatje leven en dat soort ongein. En Links-Nederland kan dan lekker doorgaan met zijn masochistische zelf vernietiging linkse beleid. Een bijkomend voordeel is dat als het land failliet gaat net als een bedrijf dat failliet gaat alle afspraken komen te vervallen. En het bedrijf lees land gaat weer verder onder een nieuwe naam en een schone lei. Zijn we meteen af van alle misdadige afspraken die de linkse criminelen hebben afgesproken de laatste decennia.

  Its time to take our nation back!

 17. 32

  Carlos: Oh, het is de financiering, uit het bedrijfsleven. Nou, ja, je kan het ook met overheidsgeld, salarissen afromen van je partijgenoten of uit China misschien nog wat krijgen. Eventuele beleggingen in gebouwen die het bezit waren in de jaren 80/90.

 18. 33

  Wie weet zij er zelfs een heleboel virtuele trollen: Air Force ordered software to manage army of fake virtual people

  In de comments van ZeroHedge worden er regelmatig trollen of mensen met een agenda ontmaskerd ( iets met ip ranges/post frequentie/slapende accounts die bij een specifiek onderwerp plots heel actief worden).

  Zo’n 10 jaar geleden eens met een bot zitten chatten (was van een scandinavische universiteit) bij normale onderwerpen niet van echt te onderscheiden bij wat complexere vragen liep het spaak.

  Maar wat kost nou zo’n trol/autoposter?

 19. 35

  Omdat Carlos zulke overtuigende bewijzen aanvoert kan ik niet anders dan toegeven dat ik honderd euro per geplaatste reactie verdien. Bij de volkskrant was het wat minder, maar omdat het “academisch niveau” hier hoger is schuift dit meer. O ja er is ook nog een extraatje ter compensatie voor de scheldpartijen en aanvallen op mijn persoon. Helaas is de bonus voor niet beargumenteerde tegenreacties vervallen, dat werd mijn opdrachtgevers te duur.

  Overigens zult u het na vandaag weer zonder mij moeten stellen en ik bied bij voorbaat mij excuses aan voor het alsdan ontstane gemis.

 20. 38

  @ Carlos

  Bij de volskrant dachten ze dat ik wellicht kamerlid was voor de PVV en hier ben ik helaas gedegradeerd tot gewoon raadslid. Laat ik het er maar op houden dat ik een Trol ben, ik was vroeger toch al gek op Tolkien.

 21. 40

  @ Carlos

  En wat heeft deze link te maken met de veronderstelling dat er (door de PVV) betaalde Trollen zouden zijn zoals in de door u aangehaalde film. Het lijkt me dat het aan u te bewijzen is dat er hier in Nederland fake burgerbewegingen georganiseerd worden zoals u suggereert.

 22. 41

  Ik hoef helemaal niks te bewijzen, iedereen vraagt zich namelijk af wat u hier doet?

  Het gaat overigens niet om betaald trollen maar om geïnstrueerd trollen.

 23. 42

  Wie heeft eigenlijk die film betaald? Wie zegt dat de data kloppen? Is Carlos hiermee niet zelf een astroturf slachtoffer geworden?

  Volgens mij komt dit fenomeen aan alle kanten voor. Je moet eens tellen hoe vaak geciteerd wordt uit Greenpeace, WISE of onze “eigen” Windmolen Wiki materiaal. Welk onderzoek materiaal je ook pakt, heel toevallig komen hun cijfers altijd vele malen beter of slechter uit dan welke officiele onderzoeken je ook kan vinden. Het 1 miljoen doden Tsjernobiel verhaal is hier wel 1 van de toppers in, 250 maal de slechtste officiele schatting overdrijven, hoe verzin je het, astroturfen in het kwadraat.

  Erger is eigenlijk dat vele vooraanstaande media ook klakkeloos dit soort cijfers en “feiten” accepteren of die nu van Shell of van Greenpeace komen en of het nu de Telegraaf of de Volkskrant is. Je zou van een goede journalist toch mogen verwachten dat die gegevens van dergelijke bronnen in ieder geval even checked op geloofwaardigheid, maar in de praktijk worden gegevens van belanghebbende partijen te vaak zomaar gepubliceerd.

 24. 43

  @ Carlos

  U suggereert kwalijk gedrag door de vergelijking met de film (Astro) Turf Wars, waarbij de betrouwbaarheid van de inhoud van die film over Amerikaanse toestanden niet eens vast staat. De bewijslast ligt dus bij u.

  Wat grappig dat iedereen zich afvraagt wat ik hier doe, heeft u daar een enquete over gehouden ?
  Mij lijkt het belangrijker op een forum om te reageren op de inhoud van wat er geschreven wordt.

  Overigens heb ik zelf al eens aangegeven dat ik hier reageer om mijn meningen en ideeen te toetsen. Ik wil dus graag kritiek uitlokken, maar helaas ontaardt het vaak in scheldpartijen en erger.

 25. 46

  AntonB heeft het handboek van Karl Rove onder zijn kussen liggen

  Hier een lijstje van Karl Rove taktieken
  Tactic #1: Take the Offensive
  Tactic #2: Attack Your Opponent’s Strengths
  Tactic #3: Accuse Your Opponent of What He/She is Going to Accuse You Of
  Tactic #4: Go Negative, Then Cry Foul
  Tactic #5: The “Big Lie”Tactic
  Tactic #6: Appeal to Moral Values
  Tactic #7 Sell the Bush Persona
  Tactic #8: Sell an Adolescent Worldview
  Tactic #9: Exploit the Media
  Tactic #10: Create Straw Issues
  Tactic #11: Employ Surrogates
  Tactic #12: Use Emotional Appeals
  Tactic #13: Rely on Expert Testimonials
  Tactic #14: Rhetorical Devices
  Tactic #15: Use of Language

 26. 47

  Nancy Pelosi heeft, geloof ik, het woord astroturf vleugels gegeven. Deze aanvoerster van de Democratische Partij in de USA gebruikte het als scheldwoord voor een politieke massa beweging in de USA. Die was daar spontaan ontstaan en dat kon die tamelijk corrupte dame niet hebben. Democratie mag een algemeen woord zijn, maar wat het inhoudt, bepalen zij en haar klasse.
  Diezelfde Pelosi-mentaliteit zien we ook in Nederland, waar politieke vernieuwing die niet van de politieke elite uitgaat als zijnde populisme wordt veroordeeld.
  Ik heb door de jaren heen ontstaan, daden en woorden van de USA Tea-Party (TP) gevolgd. Niet dagelijks, wel frequent. Leden uit die groepering zijn het beste wat de USA aan verantwoordelijke mensen te bieden heeft. Overtuigend vond ik de afloop van een massa-betoging van de TP in Washington DC. De omgeving die ze hadden verlaten was zo schoon als ze hem hadden aangetroffen.
  Door behoudende kringen is de TP aangevallen, vaak, en met succes. Maar dat viel toe aan de slachtoffers, niet aan hun agressors die zich publiekelijk met hun wandaden als schuim ontpopten.
  Leren we van de USA. Als je tot astroturf (populist) wordt verklaard, sta je aan de kant van fatsoen cum verstand.
  Sargasso, 27.04.2011

 27. 49

  Leden uit de USA Thea- party (TP) zijn het beste wat de USA aan verantwoordelijke mensen te bieden heeft.

  Dank voor het inzicht HPax. Ik spits m’n oren raak begeesterd (ben nou eenmaal voorshands impulsief met een dooie mus te lijmen). Mag ik zo vrij zijn om naar een inspirerend voorbeeld te vragen waar deze verantwoordelijkheid uit blijkt?

  Dan gooi ik vast de lege flessen in de glasbak.

 28. 50

  @Carlos
  Volgens mij moet je het stukje op omroep F-land iets beter lezen. Raymond de Roon is de lijsttrekker van de PVV en Adrie een lastige tegendemonstrant.

 29. 53

  Hier wat beelden,

  http://www.youtube.com/watch?v=-VMXz6xGeqc

  Carlos vergelijkt NL met de USA, en dus mag je het ook omkeren. Niemand betaalt of instrueert mij en sites als Sargasso inspireren mij juist om er nog een schepje bovenop te doen. Ik denk dat de beweegredenen van de Thea-party aanhangers vergelijkbaar zijn, geld heeft daar niets mee te maken.

 30. 55

  @53
  Lees ik hier een verkapt dreigement?
  Sargasso uit de lucht anders tp’en we jullie kutlandje kapot?

  Vraag ik me toch af hoe Job Cohen zich tot de tea- party verhoud in uw kringen.

 31. 57

  Bij een aantal van dit soort mensen kun je je afvragen wat nu precies hun motieven zijn en in sommige gevallen zelfs, of ze niet een lichte tik van de hamer hebben. Geen probleem, dat hoort er allemaal bij.

  In het geval van Likoed Nederland en AdriePVV is het duidelijk dat het om professionals gaat en welk doel ze dienen. Ik zie hun commentaren dan ook niet als bijdragen tot een discussie, maar als misbruik van dit medium voor propagandadoeleinden.

  De HPaxen en Theodoren mogen van mij rustig blijven, maar als die twee geweerd zouden worden, zou ik daar geen enkele moeite mee hebben.

 32. 58

  Voor wat het waard is, ik geloof Adrie en ik vind ook niet dat we zomaar mensen voor “astroturfer” (d.w.z. marionet van een of andere baas) moeten uitmaken. Ze zijn er wel maar volgens mij niet op Sargasso. “Likoed Nederland” is een twijfelgeval. Die heeft vast ergens een alert service lopen die hem waarschuwt als ergens het woord “Israël” valt. Dan moet hij weer in actie komen. En misschien organiseert hij e.e.a. ook wel zelf.

  Maar Adrie voelt zich hier naar mijn indruk gewoon thuis, hij is daarmee een legitieme gast. Lekker een beetje tegengassen, daarvoor komt hij hier en daarvoor zouden we hem moeten koesteren. Hij lijkt ook intelligenter dan de gemiddelde PVV-adept van telegraaf.nl. Al blijft hij wel een beetje een domoor natuurlijk, maar dat kan niet anders als je achter de verwilderde geblondeerde aanloopt.

  Dat mogen we toch wel zeggen, of niet, Adrie? :-P

 33. 59

  @ Harm

  Dus als ik je goed begrijp wil je niet meer met me discussieren, maar me via een ban kaltstellen.
  Waar doet me dat nu toch aan denken.

  Heerlijk dat je zo openhartig bent over je ware intenties.

 34. 60

  @57

  En wanneer draagt in uw ogen iemand iets bij aan een discussie?
  Mijn ervaring met de diverse politieke of semi-politieke blogs is dat de Bush stelling “you’re either with us, or against us” met verve wordt gehanteerd.
  Bij gs b.v. word je na 2x kritiek op de inhoud van hun plempsel domweg gebanned.
  Sargasso is nog niet zover. Maar ik merk dat de club van vaste reaguurders en aanhangers behoorlijk dwingend zijn en ook die kant op wijzen.

 35. 61

  @58 – AdriePVV voelt zich op veel plekken “thuis”.

  En ik blijf er bij dat hij voornamelijk uit propagandistische motieven handelt. Op argumenten gaat hij nooit in, maar hij draait steeds hetzelfde draaiorgel.

  @59 – Inderdaad, ik heb geen enkele behoefte om met jou te discussieren, dat levert toch niks op. En nou kan ik hier wel gaan opschrijven waar jij me aan doet denken, maar dat zet ook geen zoden aan de dijk, dus laat maar zitten.

  Ik sta bekend om mijn openhartigheid.

 36. 62

  @ 58

  Je mag alles zeggen, ik houd er wel van als een en ander ook nog beargumenteerd wordt.
  Ik geef toe dat hier discussieren leuk is vanwege de oppositie en mijn huid is dik genoeg om enige persoonlijke kritiek te verdragen.

  Ter bescherming van mijn gezin gebruik ik alleen zo min mogelijk mijn eigen naam, eigenlijk zou dat in een echte democratie niet nodig moeten zijn.

 37. 64

  @58
  En zo is dat!
  Anders komen die op biologisch gekweekte wortelen besmet met god mag weten wat knabbelende sargassofanaten nooit uit hun boerenstulp en missen ze het reallife gebeuren.

 38. 65

  De vraag is niet of die astroturfers deel uitmaken van het “reallife gebeuren”.
  Dat zal in de virtuele wereld ongetwijfeld het geval zijn.

  De vraag is, of je er wat aan hebt en of dat het gaat om een vorm van vervuiling.

 39. 66

  Wel of niet professioneel bezig met reageren op rechts-onwelgevallige artikelen, waarom niet gewoon negeren.
  Op joop lopen ook aardig wat reactionaire figuren rond die al of niet betaald hun kunstje uithalen. Tegelijk zie je dat de eerste ‘jopers’ altijd nog lief/inhoudelijk/respectvol op deze lui proberen in te praten, hetgeen ogenblikkelijk wordt benoemd als zijnde ‘links moreel superieur gelul’..leidt allemaal nergens toe.
  Nogmaals, waarom niet gewoon en masse negeren?

  Rechts reactionair kan toch gewoon naar de telegraaf en geenstijl/hoeiboei?

 40. 68

  Heb net de hele film gezien.
  Beetje saai, omdat het me alleen maar in m’n (voor)oordelen bevestigde, maar op zich zit het wel goed in elkaar. Ik ben alleen bang dat wil je de mensen bereiken die je zou moeten bereiken, dan zou je wat meer in de leer moeten gaan bij de puppetmasters waar de film over gaat.
  Of bij paleo-conservatieven zoals Info-wars, die met 3/4 waarheden de schaapjes in de armen van de gebroeders Koch cs drijven.

  Ik mis ook de directe link met trollen, met de Adries, Hermans, sevens etc.
  Het is veel breder. Door uitgekiende (des)informatie worden hordes mensen bereikt, die vervolgens blijmoedig onbezoldigd het opnemen voor die puppetmasters. Het trollen en manipuleren op internet komt in een stukje van een paar minuten ter sprake waarin een speedy baasje uitlegt hoe je dat doet.
  Maar die hordes mensen die doen me eerder denken aan die zelfbenoemde meerderheid van anderhalf miljoen PVV-stemmers.
  En ze staan er met open ogen bij te juichen hoe ze erin geluisd worden door de (onder)baasjes.

  Ondanks dat ik het een beetje ‘saai’ vond zou ik er nog veel meer over kunnen zeggen, maar dat wordt veel te langdradig.
  2 dingen nog: het zou me niet verbazen als de VS eerdaags uiteenvalt in de ‘binnenlanden’ en de meer kosmopolitische kuststaten, en de vraag is natuurlijk hoe de federale regering reageert als een staat zich af wil scheiden (waar ze dat soort ontwikkelingen in het buitenland (bv Jugoslavië, USSR), altijd toejuichten. Een beetje als de verdeling waar Herman van Geelkerken het over heeft.
  En wat me ook heel erg opviel: de komende burgeroorlog zal kennelijk alleen onder blanken uitgevochten worden, want zowel bij de Tea-party als bij de door honderden oproerpolitie-agenten omgeven ‘ultra’s’ was geen aziaat, hispanic of neger (dat mag je hier toch nog wel zeggen?) te bekennen. Ja ééntje die vlaggetjes verkocht, en nog een paar die iets met een patriottistisch gospelding deden op het eind, veilig achter een hek.
  .
  Nog ééntje dan: die linkse oproerkraaiers worden dan gelijk van staatswege afgeschermd door cohorten veiligheidstroepen, dus als er een paar klappen vallen dan ‘komt de kogel van links’.
  Terwijl die rechtse griezels de meest rabiate taal uitslaan terwijl ze ondertussen gewoon gezellig zitten te picknicken met de sherrif.
  Maar wel met zulke shirtjes op de voorste rij zitten bij de instructieavond ‘hoe te trollen’….

 41. 69

  @ 66

  Uiteraard is het zinloos te discussieren met opponenten als je zeker weet dat je gelijk hebt.

  Aan de andere kant is het de vraag wat je dan nog te zoeken hebt op een discussieforum. Er bestaan daarvoor politieke systemen waarin de waarheid gewoon per decreet wordt afgekondigd, dat is wel zo eenvoudig.

 42. 70

  @ Piet

  Als het nu zo simpel is om 1.5 miljoen mensen te misleiden en er in te luizen via onderbaasjes ?, wat let je dan om dat proces om te keren in de door jou gewenste richting. Zo moeilijk kan
  het toch niet zijn om die PVV schaapjes op het linkse pad te brengen. Begin maar met mij.

 43. 71

  @68

  Okay, mooi verhaal.
  Maar al met al ben je voor bewapening van de burgers van de ‘binnenlanden’ en de meer kosmopolitische kuststaten om zich te kunnen verdedigen tegen de Amerikaanse federatie(aliens(?))?
  Of mis ik een pointe. Of jij natuurlijk omdat je uitblinkt in vaagheid.(=ook een kunst).

 44. 72

  @70
  In de film is te zien dat daar een hoop reclame-budget mee gemoeid is, en dat heb ik niet.

  @71
  Nee, daar ben ik helemaal niet voor, maar als je ziet hoe hoog de gemoederen oplopen, dan zou je vrezen voor een dergelijk scenario.
  Met op de achtergrond dat sommige staten vrijwel failliet zijn, zelfs Californië, en evengoed bij moeten dragen aan de federale kosten, dan kan je je voorstellen dat er stemmen op gaan om zich af te scheiden.
  Komt in deze film niet aan de orde, maar met nog een stelletje van die warmongers/ophitsers er bij zou dat zomaar in een stroomversnelling kunnen raken.
  Ik reken Californië dan tot de meer ‘kosmopolitische’ staten, maar voor de rest is er een duidelijke scheiding tussen de verarmde ‘binnenlanden’ en de kuststreken, en juist in die binnenlanden heeft de Tea-party de grootste aanhang.
  In de film is ook te zien hoe een paar van die campagne-jongens hun tactiek staan te bespreken: het is een traditioneel kolenmijn-gebied, dus prima voor hun ‘klimaat-ontkenners’ praatje. De reporter doet zich voor als medestander, maar neemt hun praatje met z’n telefoon op. Ze staan de ‘sukkels’ vierkant uit te lachen en te kleineren voordat ze met ze in gesprek gaan en dan weer heel sociaal bewogen doen.
  Ik vind dat min.

  Voor het goeie moet je de film maar eens bekijken, dan is m’n verhaal wat minder vaag. (ik heb een torrent gezocht die je met een klein half uur binnen hebt, hoort wel niet zo, voor 2 dollar kan je ook een stream bekijken, maar dat snap ik dan weer niet ;-) )

 45. 73

  @70 AdriePVV – Je kan het toch moeilijk met me oneens zijn, dat het een waanidee is dat Allah groot is en Mohammed zijn profeet. Dat idee is natuurlijk een stuk belachelijker als de gedachte dat de PVV het bij het verkeerde eind heeft.

  Dus zo moeilijk kan het toch niet zijn….

  En als we nou met de gemakkelijkste opgave beginnen, dan lost het moeilijkste probleem zich daardoor vanzelf op.

 46. 75

  @72
  En toch begrijp ik je bijdrage niet. Het is mainstream dat 1 op de 4 kinderen in amerika honger lijden. So how do we proceed?

 47. 76

  @74 – Inderdaad, buitengewoon origineel.

  Waarom ga je niet in ***** wonen als daar alles beter is? Dat is zo’n argument waar ik nou nooit opgekomen zou zijn. En dan de onweerlegbare logica er achter, geniaal.

 48. 77

  @75 vraagt: So how do we proceed?

  Belasting verlaging voor de rijken, zodat de welvaart vanzelf naar beneden doorsijpelt, dat is toch ook mainstream?

 49. 78

  @76
  Het voelt ff aan als een bevalling maar hij heeft gewoon een punt.
  Troost, u kunt altijd zwitsal gebruiken minder leuk is dat niemand het wil aanbrengen.

 50. 80

  @69 – 74
  mee eens, een forum heeft geen nut als je elkaar alleen maar naar de mond zit te praten.

  Aan de andere kant, zo’n 3-daagse blitzkrieg (Godwin!) als van die Herman vorige week is dan ook wel weer erg vermoeiend, die man moet zowat continu in een soort psychose-achtige toestand een reactie op zowat iedereen hebben gegeven, die de helft van de tijd voorbijging aan het gespreksonderwerp. Of volledig verdraaide.
  Zoals: als iemand zegt dat Likoed.Nl geen goed doet aan de zaak waar ze voor zeggen te staan, zelfs Israël en joden in het algemeen in diskrediet brengen de conclusie verbinden dat je antisemitisme toejuicht. Etc.

  En AdriePVV kan af en toe ook best redelijk uit de hoek komen, alleen die nare gewoonte om te putten uit z’n enorme voorraad linkjes die vaak niks met het onderwerp te maken hadden of zelfs z’n vorige kreet weer onderuithaalden, dat moet je afleren. (ik geloof tenminste dat dat A3 was?)

  Helaas moet ik me nu weer voorbereiden op iets wat om 4 uur gebeuren gaat (de wereld is klein op internet), daarna faldera, dus mocht ik niet op een eventuele reactie reageren dan is dat geen onwil of onbeleefdheid.
  hoogachtend.

 51. 81

  @ AdriePVV

  Discussiefora zijn precies dat, plekken waar gedebateerd wordt. Geen plekken waar de grootste lul gelijk krijgt. Mij valt op dat de redelijkheid ( letterlijk ) ver te zoeken is.
  Op joop ( een linkse opiniesite ) waar een columnist een betoog houdt dat Wilders met Hitler vergeleken zou mogen worden, reageert geenstijl vervolgens met een stukje waar joop-columnisten met bassie en adriaan worden vergeleken. Volgens de wetten van debatteren geen argument waar geenstijl mee aan kan komen..toch doen..het ziet er lekker uit.
  Punt gemaakt volgens de wetten van de gemiddelde reaguurder. Maar het slaat nergens op. Inhoudelijk wordt het punt van de joop-man niet aangepakt.
  Moet hier dan nog verder op doorgegaan worden?

 52. 82

  Adrie reageert:

  “Mij lijkt het belangrijker op een forum om te reageren op de inhoud van wat er geschreven wordt.

  Overigens heb ik zelf al eens aangegeven dat ik hier reageer om mijn meningen en ideeen te toetsen. Ik wil dus graag kritiek uitlokken, maar helaas ontaardt het vaak in scheldpartijen en erger.”

  Och, Adrie speelt de onschuld. Zelf heeft hij nog nooit iets origineels geopperd, alleen maar kopies van zijn partijleider, hij is zelf geen lid. De sukkel.

  ADRIE ROT OP! JE BENT EEN LOSER, LEUGENAAR, EN JE KAN NIETS. LACHWEKKEND, GA IN DE LEER BIJ JE GROTE LEERMEESTER. GA JE MULO DIPLOMA EINDELIJK EENS AFRONDEN… !!!

 53. 85

  @ Carlos

  Dank voor de rectificatie, maar toch nog een kleine aanvulling. Wat mij betreft is reageren op internet vaak een hulpmiddel voor wat ik in de dagelijkse praktijk beleef. Wellicht zou het jullie verbazen als je wist hoeveel steun en begrip ik voor mijn “PVV-standpunten” krijg uit allochtoonse kringen en hoe weinig respons ik krijg van officiele PVV zijde. Ik heb wel eens aan kamerleden gevraagd waarom er niet of nauwelijks gereageerd wordt op reactie’s vanuit de aanhang, ik ben niet de enige die dat als een gebrek ervaart.

  Dus wat ook de situatie in de VS is, de PVV is op dit moment mi veel te slecht georganiseerd om astroturfers te lanceren.

 54. 86

  AdriePVV, bedankt voor dit inzicht. Ik ben opzich wel benieuwd wat ze bij de PVV vinden van het feit dat je ‘PVV’ in je nickname draagt? Ik kan me voorstellen dat als ik jaar in jaar uit zou bloggen onder ‘CarlosGroenLinks’ en dat ik daar vanuit GL opmerkingen over krijg.

 55. 87

  @ Carlos

  Geen idee, ik gebruik het achtervoegsel PVV om duidelijk te zijn en ook een beetje als rode lap. Als het jullie stoort wil ik best mijn nick hier veranderen.

 56. 88

  Likoed NL is natuurlijk niet echt een astroturfer. Hij/zij laat er geen twijfel over bestaan dan hij/zij een organisatie vertegenwoordigt. Wel zo eerlijk.

 57. 92

  erratum:
  in m’n praatje vannacht viel een paar keer de naam Herman, dat was Theodor.
  Er was nog een godsdienstwaanzinnige Herman een paar dagen ervoor, terwijl er ook nog een ‘gewone’ Herman is…

 58. 98

  MaxM, we zijn niet verplicht die te publiceren en een accountantsverklaring hebben we al helemaal niet nodig voor die paar pinda’s die we heen een weer schuiven. Maar ik kan wel eens een balletje opgooien, kost die arme Steeph weer een avond werk maar dan heb jij ook niks meer te vragen.

 59. 99

  @MP Als je me niet berijpt wil ik het je best nog een keer uitleggen ;-).

  @carlos Je bent niets verplicht maar dit artikel stelt iets aan de orde waarvan geconstateerd kan worden dat het ook voor sargasso zou kunnen gelden. Laat eerst maar zien dat sargasso wel eerlijk gefinancierd wordt voordat je de gehaktmolen aanzet. Alleen een Steephverklaring is niet voldoende, om het zinvol te maken moet een externe registeraccountant dat doen. Voor de volledigheid zouden dan ook alle nevenfuncies van de bloggers op sargasso openbaar moeten worden. Daarna zien we wel of er nog vragen zijn.

 60. 101

  MaxM, dat van die (neven)functies is allemaal te vinden op de site, daar is ook nooit een geheim van gemaakt. Het enige punt wat je kan aanmerken is dat de biopagina nu een beetje rommelig is, maar daar komt snel verandering in.

  ..en u MaxM?

 61. 102

  Carlos, waar blijft mijn geld? Ik begrijp net van Maxm dat er een taart ter grootte van Utrecht te verdelen valt. O, en wat moest ik nou ook alweer schrijven?

  @Maxm
  Dank je, laat ik me alsmaar afschepen met een paar luizige borrels. Tjí tjíng!

 62. 103

  Bij nader inzien is MaxM niet goed bij zijn hoofd, een registeraccount eisen voor een jaarlijkse omzet van nog geen vijf duizend euro?! Wat denkt ie wel?!

 63. 105

  MaxM staat voor Max Money. Dat is een scout die namens een investeerder uit Rusland het water voelt bij Sargasso. Jullie hebben toch wel aandelen gekregen voor je dappere werk?

 64. 106

  @Carlos 101 summier en tenzij het een stelletje landlopers zijn onvolledig. I’ll show you mine if you show me yours

  @Hal. Het is totaal onbekend, misschien moest jij eerst een berg geld opzij schuiven voordat je bij je toesenbord kon, dat is nu mijn punt.

  @Carlos 103; Dat kan veel goedkoper, er is vast wel een RA te vinden die een armoedig blog wil helpen. Daarnaast eist ie niets maar denkt ie een wc-eendverklaring is precies dat.

  @prediker; Helemaal niet. Als je iemand de maat wil nemen moet je naast dezelfde meetlat durven staan.

 65. 107

  MaxM zodra we geld hebben voor transparantie krijg je je gecertificeerde transparantie. Tot die tijd zal je het moeten doen met tien jaar openheid die hier altijd is is geweest, op alle (redelijke) vragen krijgen de reaguurders hier immers antwoord.

 66. 108

  @ 107

  Volgens mij spiegelt MaxM gewoon. Als je op basis van een film (hoe betrouwbaar ?) over de situatie in de VS, reageerders hier als marionet van wat dan ook kunt bestempelen, dan kun je Sargasso met al haar groenlinkse aanhang ook best voor een basis van een of ander obscuur “volksregime” houden. Hoe zat het ook alweer met de financiering en/of ondersteuning van de “kernwapens de wereld uit te beginnen in Nederland” beweging.

  Volgens mij verdenkt niemand Sargasso van zo iets, maar het gaat om het principe.

 67. 109

  @108 – Die film is niet de basis, maar de aanleiding.

  Het vermoeden dat het om een marionet gaat is gebaseerd op het gedrag, niet op bewijs.

  En voor je nou triomfantelijk gaat doen, lijkt me enige zelfreflectie wel op zijn plaats.

 68. 110

  @ 109

  Ooit heel lang geleden kreeg ik van een vriendin een mooi boek, “Het laatste huis” was geloof ik de titel. Het ging over Rusland ten tijde van Stalin en de achterdocht waarbij iedereen iedereen bespioneerde, verdacht en aangaf. Een moeder ziet zo haar zoon verdwijnen naar Siberie.

  Het gedrag van de mensen werd meer veroorzaakt door de kronkels in hun hoofd dan door de echte feiten.

  Ik denk dat Carlos inmiddels wel begrijpt dat het heel eenvoudig is om iets of iemand verdacht te maken, maar dat de verdenking daarom nog niet waar hoeft te zijn.

 69. 114

  @ Harm

  Ik zal proberen het je uit te leggen.

  De verstandhouding tussen Nederlanders en Duitsers is nog nooit zo goed geweest, we houden echt een beetje van elkaar. Niet zo lang geleden was dat wel even anders.

  Volgens mij is er geen genetische verklaring voor dit fenomeen dus ik houd het erop dat het iets te maken heeft met een zeker ideologie die toentertijd nogal opgang deed bij onze buren.

  Kortom zodra onze moslims afstand nemen van bepaalde delen van hun ideologie dan is wat mij betreft de kou uit de lucht.

  Dat laat onverlet dat we ze om economische en sociale redenen beter niet hier naar toe kunnen laten verhuizen.

 70. 115

  O, maar als de PVV afstand doet van bepaalde fascistische tendensen
  mogen ze van mij ook gerust opgaan in de VVD hoor.

  Dat laat overlet dat ik liever zou hebben dat ze zich bekeren tot het socialisme natuurlijk.

 71. 116

  @ 115

  Volgens mij heeft de aanhang van de PVV meer op met het socialisme dan met de VVD. Ik in ieder geval wel.

  Verwar socialisme echter niet met de PvdA, ik bedoel het socialisme van Drees sr en jr, die waren ook tegen de massa immigratie en de Islam.

 72. 118

  @ 117

  Dat noemen we geen socialisme maar communisme.
  Dat experiment is inmiddels beeindigd na meer slachtoffers dan in WO2.

 73. 119

  Natuurlijk, we plakken er gewoon een etiketje op en noemen dat een argument.

  Dus als de arbeiders aller landen zich verenigen, in vakbonden bijvoorbeeld, met een alles overkoepelende vakbond, om te voorkomen dat ze, bijvoorbeeld door de multinationals, in het ene land worden uitgespeeld tegen de arbeiders in het andere land, dan heet dat communisme?

  Het is net een spelletje schaken. Adrie voelt al aankomen wat de volgende zet is en wil dus effe snel de stukken verzetten.

 74. 120

  Om even op het onderwerp terug te komen: ik stel voor dat we gewoon net zo lang verder gaan tot de redactie er een einde maakt. Het is even doorbijten, maar uiteindelijk zullen ze ons allemaal dankbaar zijn.

 75. 121

  @116
  Dus komt socialisme vooral hierop neer: “Met jou ben ik solidair en streef ik naar gelijkheid en rechtvaardigheid, want jij lijkt op mij. En met jou ben ik dat niet, want je lijkt niet op mij”? De ongelijkheid, onrechtvaardigheid en onsolidariteit zou er dan dus al in gebakken zitten. Het zit er dan dik in dat men vroeg of laat vooral solidair en begaan raakt met zichzelf. “Samen voor ons eigen”, zouden Koot en Bie zeggen. Grappig, zouden socialisten hun eigen ideologie ten grave dragen zonder dat er ook maar één kapitalistisch zwijn aan te pas hoeft te komen?

 76. 125

  @123 – Dat klopt, je corrigeerde je uitspraak naderhand en had het toen over “nationalistich socialisme”. Overigens zonder aan te geven wat het verschil tussen de twee zou zijn.

 77. 126

  @Carlos
  Op sargasso wordt graag een punt gemaakt over openheid en met regelmaat worden intellectuele en ideologische tegenstander weggezet als dubieus gefinancierde belangen verstrengelde hufterclubjes maar als het puntje bij het paaltje komt voor Sargasso worden er enkel rook en spiegels geproduceerd. Wie wil moraliseren moet eerst zelf maar met de billen bloot. Waar een wil is, is een weg.

 78. 127

  Maxm – Houdt op met zeuren. Figuren als AdriePVV en Likoed Nederland kom je niet alleen hier tegen, maar in de gehele vaderlandse pers. Als het jou niet duidelijk is dat het om propaganda gaat, dan heb je zand in je ogen

 79. 128

  @harm Lees eerst maar wat ik precies zeg voor dat je in gretigheid conclusies trekt die er volledig naast zitten.

 80. 129

  @129 – Ik begrijp heel goed wat je zegt en ik trek geen conclusies. Ik ben gewoon bezig om mijn eigen programma af te werken, geinspireerd door de PVV, met PVV-middelen.