Asohuurders niet lief tegen corporaties

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

burenHuurders slaan door” kopt de Telegraaf vanmorgen. Steeds meer werknemers van woningcorporaties klagen over agressie van huurders. Mijn eerste reactie toen ik dat las? Ja, duh. Woningcorporaties hanteren in het beheer van hun woningen vaak een beleid waarin huurders onderling hun problemen moeten oplossen en willen pas na interventie door de politie tot bemiddeling overgaan. Alleen hebben niet alle huurders begrip voor klachten van buren en kun je na escalatie lekker de mediation in met Pa Tokkie. Geen aantrekkelijk idee, en zo kunnen aso’s vaak ongehinderd hun gang blijven gaan.

Woningcorporaties kunnen niet verwachten dat mensen die zich niets aantrekken van hun buren, en die niet worden gecorrigeerd door de enige instantie die dat kan – de woningcorporatie zelf – zich ineens begripvol gaan gedragen als ze worden geconfronteerd met iemand die achterstallige huur komt ophalen. Als oplossing symptoombestrijding zijn de corporaties van plan om agressietrainingen en extra personeel in te zetten.

De corporaties moeten inzien dat zij een van de bastions tegen de verhuftering van de samenleving vormen. Samen met het onderwijs, het openbaar vervoer en de hulpdiensten. Verhuftering van de samenleving los je niet op met een agressietraining, maar los je op door consequent asociaal gedrag te corrigeren. Gewoon handhaven van basale normen en waarden, net zolang tot mensen weten dat als ze lastig doen ze daar altijd op worden aangesproken.
Ik pleit niet voor een samenleving als die in Singapore, maar als een fractie van de energie die wordt gestoken in privacybeperkende maatregelen om terrorisme tegen te gaan, zouden worden gestoken in het (mogelijk maken van) tegengaan van asociaal gedrag, dan zou dat de leefbaarheid van Nederland ten goede komen. En de arbeidsomstandigheden van de werknemers van de corporaties ook.

Disclaimer: de schrijver luisterde afgelopen zomer ’s nachts vaak ongewenst naar Andre Hazes en is wellicht emotioneel betrokken bij het onderwerp

Reacties (33)

#1 Klaplong

Wat voor een weerstand heb jij ten aanzien van aggressietraining?
Werknemers die goed om kunnen gaan met aggressie zijn effectiever en zullen juist die waarborgende functie goed kunnen vervullen. Verder is jouw voorstel, het corrigeren en handhaven zonder te vertellen hoe, vaag en te makkelijk geformuleerd. Je ontstijgt hiermee het niveau van de gemiddelde Ad.nl en telegraaf.nl reaguurder niet.

Heb jij een opleiding in iets wat hiermee ook maar een beetje te maken heeft? Laat dat dan zien. Dit prietpraatje is de moeite van het publiceren niet waard. Gaat heen en informeert uzelf.

 • Volgende discussie
#2 Grobbo

Ik heb niets tegen agressietraining. Het is goed als mensen kunnen omgaan met geweld, maar dat geweld is in mijn ogen een symptoom van iets. Een agressietraining is geen oplossing. Het gaat mij om het feit dat woningbouwverenigingen hun verantwoordelijkheid niet nemen waar ze dat volgens mij wel zouden moeten doen.

En sinds wanneer heb ik een opleiding nodig om een mening te mogen hebben over iets in de maatschappij?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Ramses

Juist. Nou heb ik toevallig bij een woningcorporatie in de Randstad gewerkt en kreeg ik deze mensen ook over vloer. En jij praat peop. Jij suggereert namelijk dat de agressie ontstaat door het beleid van de corporaties. Gelul, want bij de echte raddraaiers is vaak sprake van allerlei problematiek door elkaar heen. En die worden gewoon agressief als ze daar zin in hebben / gebruikt hebben. Daar hebben ze echt geen corporatie voor nodig. De oorzaken liggen vaker bij de psychiatrische gesteldheid van de bewoners, in combinatie met werkloosheid. En dat is een probleem van iedereen. Ga anders eens kijken bij een corporatie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Klaplong

Sinds wanneer niet?

Sinds wanneer is het adagium dat de beste stuurlui daadwerkelijk aan wal staan? Waarom is de mening van de onopgeleide man in de straat überhaupt van belang?

Wat weet jij nou van “iets in de maatschappij”? Het is respectloos om te denken dat je iets mag zeggen zonder dat je er de tijd en de aandacht in heb geinvesteerd die er voor nodig is om een probleem op waarde te kunnen schatten en behoorlijk te kunnen analyseren.

Wat doet jou denken dat jouw mening over willekeurig welk “iets in de maatschappij” er toe doet?

Het grootste probleem van de democratie is het algemeen kiesrecht. Het moet maar. Maar het feit dat jij stemrecht hebt wil nog niet zeggen dat jij moet denken dat je terzake van willekeurig welk “iets in de maatschappij” ook maar enigszins een steekhoudende mening kan formuleren. Daarom vroeg ik je om nog eens te formuleren wat je dan voor ogen staat. Maar ook in de tweede poging krijg je het niet voor mekaar. Je faalt volledig om het even duidelijk te zeggen. Zou je zo eerlijk willen zijn om dat voor jezelf te erkennen?

Erken gewoon dat er mensen zijn die wél geïnvesteerd hebben in opleiding en zichzelf en dat het jouw minzame rol zou moeten zijn om het die mensen te vragen en je te informeren. Verder niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Siquo

Hij zegt dat het beleid van de corporaties niet of averechts werkt, Ramses… Pappen, nathouden, not-my-problem houding omdat ze zelf ook niet zo goed weten wat ze er mee aanmoeten.

Grobje, ik leef met je mee, arme jongen! *knuffel*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 richard

Maar hebben woningcorporaties wel zoveel wettelijke mogelijkheden om tegen de huurhufters op te treden? Ik denk dat ze wachten tot de politie ingrijpt, gewoon om dat ze geen andere keus hebben.

Een doorgewinterde aso is per definitie immuun voor corrigerend gedrag. Een aggressietraining maakt daarbij geen verschil.

Ik denk dat dit probleem ten onrechte op het bord van de corporsties word gelegd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

Aso huurders? Aso woningcorporaties zijn denk ik net zo zeer deel van het probleem. Velen zijn al vergeten wat eigenlijk hun functie was (sociale woningbouw) en houden zich meer bezig met het maken van winst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 gbh

Ramses gelul, ik heb een buurman gehad die ’s nachts om 2 uur begon met mama je bent de liefste van de hele wereld, ging door tot een uur of 6, heel leuk als jezelf om 7 uur je nest uit moet om te gaan werken. Die buurman stond zeer goed bekend bij de politie ivm overlast. Ben jaren bezig geweest met de woningbouw maar zij konden pas wat doen bij huisvredebreuk, voor de rest was het zijn woord tegen de mijne.
Als ik 4 wietplantjes onder een lamp zet weten die woningbouwhufters wel gelijk een rechter te vinden, leg dat maar eens uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Klaplong

@Gbh

Wat moet je ook met wietplantjes? En je ghb productielijn stond er zeker naast?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 PJ Cats

Na vele klachten mijnerzijds en getekende verklaringen van meerdere omwonenden was de woningcorporatie wel bereid om ‘een gesprek te organiseren’ tussen mij en onze asociale buurvrouw.
Ik ben maar verhuisd. Nooit meer woningcorporatie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 gbh

@Klaplong, afgezien van een wijntje op z’n tijd doe ik niet aan harddope

je mag buren blijkbaar jaren treiteren, hier verderop wordt crack gedealt woningbouw weet er van af maar kan zogenaamd niks doen, bij het kweken van wiet kunnen ze dat opeens wel

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Taco Zip

Tjonge wat een Balkenende-achtige geklets over het handhaven van normen en waarden. En wat een enorme versimpeling van het probleem. En dan kom jij deze aap ff op de schouders van de woningcorporaties zetten.
De vraag is: wat moet de samenleving met junks, dealers, die-hard tokkies, psychopaten of een combinatie hiervan?
Op straat flikkeren en dood laten gaan in de goot vinden we niet chic, dus wat dan wel? Geen instantie die het weet. Bij de meeste hulp- en zorgverleners is het pappen en nathouden.
Zo ook voor woningcorporaties. Ze kunnen nu niet veel meer doen dan huurders die overlast veroorzaken na lang aanmodderen naar een andere woning doorschuiven. Waarna het verhaal weer opnieuw begint.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Kop van Juut

Mijn woningcooperatie was heel attent. Dat merkte ik namelijk aan de buurvrouw die doordeweeks veel feestjes organiseerde. Ik heb haar twee maal gewaarschuwd, dat ik anders naar de verhuurder zou gaan. Twee weken later kwam ik haar tegen: en dit en dat, de cooperatie had haar ontboden en haar gedreigd haar contract te ontbinden bij meer klachten. Vanaf toen vroeg ze altijd aan de buren of zij het niet erg vonden dat ze die avond voor eventuele geluidsoverlast zou gaan zorgen.

Maar dat is zoals richard aangeeft, geen ‘doorgewinterde aso’, want ze stond nog open voor een corrigerende tik. Misschien mijn geluk, want je hoort talloze voorbeelden dat de slachtoffers maar zelf verhuisden.

Oplossing is natuurlijk een flat met alleen de echte ongedisciplineerde medemens. In meerdere steden gebeurt dat al. Alleen lijkt het dan weer alsof mensen gedeporteerd worden, in hun rechten worden aangetast, enz.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 S’z

#13 §3 : de “fuifblokken” zijn hiermee geboren, en wie er woont zal blij zijn. Nog wel enkele veiligheidsissues. In het kantoortje onderin kan worden getest of de dwugz kosher zijn. Nu nog een regeling uitdokteren voor de brandveiligheid, en het fuifwonen kan beginnen !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 JSK

De corporaties moeten inzien dat zij een van de bastions tegen de verhuftering van de samenleving vormen.

Hmmm.. deel van die verhuftering lijkt mij het op hoge en verontwaardigde toon een oplossing voor elk probleem eisen van ‘de instanties’. Volgens mij is de kerntaak van de corporaties de macht van de huisjesmelkers breken (wat ze mijnsinziens redelijk goed doen), niet zozeer van de bewoners modelburgers maken. Als dat het geval was, dan zouden we ze (de corporaties) veel meer dwingende bevoegdheden (moeten) geven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 S’z

Aso-ciatie : die woonblokken in Slovakije in “Import Export” !! Cf. “Sunday night I sat through Austrian director Ulrich Seidl’s “Import Export,” a docudrama in competition here that offers two and a half hours of squalor tourism through the most horrible spots of central and eastern Europe. We visit an Internet-porn production facility in Ukraine, where women writhe in rows of cubicles for online customers; an unbelievably filthy housing complex in Slovakia, whose residents simply dump garbage behind the buildings in huge piles; a geriatric hospital in Vienna, Austria, full of toothless and delirious dying patients. At least in the dive bar where you can recruit a hooker to get naked and crawl around on a leash for 50 euros, it appeared that people had recently eaten, and you could see the floor.” (klikmelink voor bron).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 richard

Het lastige is dat de huurhufter vaak weer kinderen hebben die wel erg kansloos worden als ze naar een hufterflat meeverhuizen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Jets

Hoewel ik het meer zie als een antwoord op de kritiek t.a.v. topsalarissen van bestuurders van dit soort organisaties, zie ik ook het probleem niet echt. De woningbouw moet haar huizen onderhouden. Burenoverlast is er al eeuwen. Daar zou de politie in eerste instantie wat aan moeten doen. Bij herhaling een psychologische dienst en bij vervolg-herhaling de procedure tot uitzetting van de onverlaat. De vraag is dan hoe je dat “varkentje” moet wassen. Met gepast geweld denk ik. Een aso zet je niet bij weldenkende buurtbewoners. Dan maar getto’s, voordat een hele stad een getto wordt. Een homogene overheid, die werkelijk sociaal zou zijn moet opgewassen zijn tegen de burgerij. Daar schort veel aan, dus eerst maar eens de regie aanpakken voordat men in de agressie-val trapt. Dat kan alleen maar van kwaad tot erger gaan. Verder is het de hoogste tijd dat alle CV’s van (semi)overheidsinstellingen eens grondig worden doorgelicht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 passie

doet me denken aan mijn benedenbuurman die het de normaalste zaak van de wereld vond om midden in de nacht(3 uur) afrikaanse trommels te bespelen met natuurlijk zeer luide begeleidingsmuziek.

Oh en daarbeneden woont een schizofreen die denkt de stemmen in zn hoofd te kunnen overstemmem met luide muziek en mij een aso vindt omdat ik de deur niet voor hem openhou (hij is iets ouder en verdient blijkbaar dit respect zelfs als ik een boodschappentas in de ene en een fiets in de andere hand heb.

Aan de overkant riep tot vorig jaar een man de godganze dag ARUBA RIBA! zo hard als hij kon (en dat was heel hard)

En toch ga ik als hoogopgeleide blanke met verdriet uit mijn verpauperde woonwijk in a’dam Zuidoost. (In ieder geval niet vanwege overlast.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Klaplong

@ passie

Je houdt als fatsoenlijk mens toch ook voor iedereen de deur open? Of heb ik nou iets gemist?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 S’z

Of ipv fuifwonen een soort zorgwonen voor zulke mensen, met een begeleiding die verrekend is in de huur.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Eric

Corporaties hebben heel lang niets kunnen doen tussen boze brieven sturen en iemand het huis uit zetten. Voor dat laatste is echter heel wat nodig en is de buur al lang en breed vertrokken. Vandaar dat steeds vaker overlastclausules in huurovereenkomsten staan.

Daarnaast heb je de categorie geesteszieken waar zo’n corporatie al helemaal niets mee kan. Ik denk dat je ook moet voorkomen dat overlastgevers als een hete aardappel worden doorgeschoven. Daar wordt per saldo ook niemand beter van.

Sneller ingrijpen door een wijkagent en hulpverlening gezamenlijk zou heel wat beter zijn. Op voldoende mensen en samenwerking in die hoek inzetten lijkt me nuttiger dan wat een corporatie kan doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Kop van Juut

Ook een oplossing die menigmaal wordt uitgevoerd is iemand die doorslaat en begint om zijn huisje/flatje in prijsklasse te laten dalen uitzetten. Zij komen dan bij het leger daklozen dat een beetje grote stad telt. Dat is ook doorschuiven van de hete aardappel.

Even later gaan ze dan resocialiseren, door hen in pesions te stoppen om na een lange tijd behandeling de persoon weer te laten terugkeren in de maatschappij, dus ook weer als huurder.

Waar zijn we dan mee bezig? Een betere samenwerking, zoals eerder verwoord in een reactie, is inderdaad een deel van de oplossing. Niet helemaal, omdat samenwerken meer symbolisch is dan echt gebeurd. Het blijft dan bij een verbreding van de bureaucratische monster.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Klaplong

Kennen we de “woonscholen” nog? Veenhuizen? Nico Mullers plannen van halverwege de jaren dertig?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 S’z

@# 24 neen maar ik moest zelf aan Wilhelm Reich en (de ontvoogding van) de arbeiders van Berlijn denken …

Een wikietje verder : “reclassering” is momenteel hot item ivm Belgische gevangenissen … en verhuftering versus inburgering tot modelburgering zijn al langer topics … Vaak bots je op problemen als #23 §3 … terwijl het misschien grondiger moet worden herdacht, inderdaad. Van de woonblokken in Singapore tot de landelijke communes die daklozen terug richting proberen te geven, het zijn allemaal modellen die belangstelling genieten omdat het huidige “sociale wonen” aan z’n limieten zit anno nu.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 ramses

@ GBH en andere lieden die last hebben van trommelend buurvolk. Ik leef met jullie meee, maar de schreeuwers en trommelaars zijn gewoon het probleem. Zij maken herrie, of niet? En wat betreft de oplossing: wat Eric @22 zegt. Overschat de mogelijkheden van de corporates vooral niet (huurbescherming iemand?). En onderschat de glibberigheid van deze raddraaiers niet. Voor allerlei instanties zijn deze mensen lastig te bereiken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 S’z

Zéér eens met #26 (en anderen die de corporaties ietwat uit de wind zetten, ondanks terechte vraag om doorlichting, da’s nl. een kwestie van goed bestuur eh dagdagelijks huishouden).

Wie de herrie maakt, heeft geen spiegel in de ziel meer … ongeacht welk (on)geloof. En dat uit zich tot op het plempen van ’n blikje naast de vuilbak.

Maar wat ’n waanzin he, die dag van vandaag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 gbh

S’z de woningbouw/verhuurder is verplicht een huurder rustig woongenot verschaffen en valt dus niet uit de wind te zetten.

http://www.juridisch.com/cgi-juridisch/links/naar.cgi?ID=428

Er kan wel veel meer bereikt worden door goede samenwerking tussen politie, woningbouw, gemeente en hulpinstanties, dit is alleen verdomde moeilijk omdat iedereen baas wilt zijn in eigen buik, ivm wetgeving, gebrek aan vertrouwen en onwil geen informatie wilt delen en instanties een natuurlijke neiging hebben problemen te bagatelliseren zodat ze niks hoeven te doen.
Hiervoor zou dus goede wetgeving moeten komen.

Feest/overlastblokken is ook een goede optie als echt niets werkt zolang mensen maar de mogelijkheid hebben terug te gaan naar een normale wijk als zij echt hun leven willen beteren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Klaplong

“Feest/overlastblokken” klinkt als concentratie politiek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 gbh

Paleis Huis ten Bosch is ook concentratie politiek net als Hillegersberg, Soestduinen en Noordwijk aan Zee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Klaplong

En omdat die regio’s concentraties zijn van bepaalde inkomens/sociale klassen, moet die lijn maar doorgezet worden ten aanzien van de rest van Nederland? Wat is nu precies je argumentatie? Help me even, want ik begrijp je niet goed.

Veenhuizen, de woonscholen en de uitvinders van de concentratiepolitiek ten aanzien van buitenbeentjes en onwelgevalligen, hebben in de afgelopen 100 jaar voldoende aangetoond dat een dergelijke beleidslijn meer problemen creëert dan dat deze oplost.

Ik geloof dat we nu net met veel moeite succesjes beginnen te boeken in Amsterdam Zuidoost waar juist weer huizenkopers worden aangetrokken en verschillende niveaus van huurwoningen zijn ontwikkeld, om te zorgen dat de regio daar als geheel op vooruit gaat. De schade die de sociale droom die daar is gebouwd heeft aangericht, is nog lang niet hersteld maar er zijn her en der lichtpuntjes te zien.

Waarom schuif jij je probleem nu juist af op de zwaksten van de samenleving, terwijl je ook effectief kan zoeken langs paden waarvan nog niet bewezen is dat ze meer kwaad dan goed doen?

Ach ja ik maak me veel te druk en dit is ook niet de plek om daar serieus over van gedachten te wisselen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Yevgeny Podorkin

Woongenot of aanvullende overlastclausules in de huurovereenkomst, “agressietrainingen en extra personeel” ten spijt, je zal immer zélf bewijslast moeten aanleggen. Getuigenverklaringen, processen- verbaal, akoestische meetrapporten, foto’s e.d. En woningstichting (zorg dat er dossier wordt “opgebouwd”) én politie stukbellen (zorg dat aanvraag in het logboek terechtkomt)…maar dan nog:

http://www.woonhelpdesk.nl/index.php?wonen=1&artikel=77

Aangetekende brief aan won.st (aantasting woongenot met een deadline) en daarnaast in blok of straat zelf duidelijk kenbaar maken dat het zo niet langer meer kan (goed op de borst trommelen) wil nog wel eens iets in gang trekken. Blijft moeilijk, bewijslast, (tokkies waar de hele straat van wakker ligt, hèhè) en omdat het meestal een zaak betreft tussen slechts 2 buren. Waarbij treiteren vaak de onderliggende oorzaak is. Met verschillende gradaties overlast (subjectief) van spelende kinderen, draaiende wastrommels, foute harde muziek tot haperende kleppen in verwarmingsbuizen enz., overdag en ’s nachts (nachtrust verstoren is b.v. mijn grens). Ooit een soort van bloedzuigende vleermuis boven me gewoond. Overdag met wit vertrokken bekkie ondersteboven aan een stok, ’s nachts een onbedaarlijke klopgeest…moest b.w.v.s. de bijl aan te pas komen…

Goed, het huis was daarvóór al tijden te klein…
Bewoon nu een zeer ruime woning met een enórme tuin op het zuiden hè.
Met de hele dag de zon erop…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 gbh

@Klaplong, ik heb het niet over concentraties van bepaalde inkomens/sociale klassen maar over concentratie van leefgewoonte; een junk en een kakker die beiden houden van een nachtelijke hepie en hepie onder het genot van een kratje bier zijn misschien wel de beste buren

 • Vorige discussie