GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Dit keer is dat Simon van Canards.nl, waar het stuk eerder verscheen.
De democratie Israël weert twee Arabische partijen van de parlementsverkiezingen in februari. Het gaat om Balad en de Verenigde Arabische Lijst. Volgens Haaretz wordt de vertegenwoordigers van de partijen verweten dat ze landen bezocht hebben die bekend staan als vijanden van Israël (Syrië en Libanon). Bovendien zouden de vertegenwoordigers terroristen steunen en Israëls recht op een eigen staat ontkennen.
Ultranationalisten stelden voor om de twee partijen te weren. Een overgrote meerderheid van de kiescommissie stemde in met dat voorstel. Het besluit heeft geen gevolgen voor Arabische leden van niet-Arabische lijsten die meedoen aan de verkiezingen. De Verenigde Arabische Lijst dient een petitie in bij het Israëlische Hooggerechtshof. Balad beraadt zich nog op vervolgstappen.
Het is niet de eerste keer dat de partijen ter discussie staan in Israël. In de aanloop naar de verkiezingen in 2003 worden beide partijen ook uit de race gehaald. Het Hooggerechtshof keurt de boycot echter af. Volgens de rechter kan de Israëlische democratie wel tegen een stootje (vrij vertaald).
Recent veroordelen de Arabische parlementariërs nog het geweld in Gaza in de Knesset, het Israëlische parlement. Ze zijn tegen burgerslachtoffers. Eén van de parlementariërs, de heer Tibi, kon het niet nalaten te vermelden dat hij zich extra verbonden voelt bij de dood van een Arabier “omdat we landgenoten zijn.” Daarop antwoord een ultranationalist, één van de indieners van het voorstel tot boycot van de twee partijen, dat de Arabieren een vijfde colonne in Israël vormen die de natie ondermijnt. Daarop antwoord de heer Tibi weer dat de ultranationalisten fascisten zijn. Een ander Arabisch parlementslid is verwijderd uit de vergadering omdat hij zijn tegenstander niet aan het woord liet.
Democratie
Het voorval is extra wrang omdat juist Israël erop voorstaat dat ze de enige democratie in de regio is. Daaruit put het land enig bestaansrecht. Nu lijkt juist die democratie in gevaar te komen omdat de meerderheid de minderheid wil uitsluiten. Democratie als bescherming van de minderheid gaat dan niet meer op.
De situatie wordt de komende jaren alleen maar precairder, omdat de Arabische minderheid sneller groeit dan de Joodse meerderheid. Recente voorvallen laten zien dat de Arabieren tegengewerkt zullen worden zolang ze geen electorale rol van betekenis spelen. Ook conservatieve joodse Israëlieten zijn bang voor de toekomst in verband met de groeiende invloed van de Israëlische Arabieren.
De Israëlische Arabieren zijn van diverse pluimage. De groep bestaat onder meer uit christenen. De meesten zijn echter moslim. Ze stammen af van de Palestijnen die na de scheuring in 1948 in Israël zijn blijven wonen. Hoewel Israëlische Arabieren gediscrimineerd en achtergesteld worden, zijn ze relatief beter af dan Arabieren die niet in Israël wonen.
Reacties (6)
Naja, die democratie is toch al bedenkelijk, aangezien Israël de meerderheid van haar inwoners simpelweg geen paspoort heeft gegeven. Die mensen (en hun nakomelingen zijn nog steeds stateloos en leven voornamelijk in de huidige door Israël bezette gebieden (en daarnaast in vluchtelingenkampen in de omliggende landen).
Voeg daaraan toe de demografisch spelletjes die Israël speelt met geloofsgebonden selectieve immigratie en je kunt je behoorlijk achter de oren krabben of Israël nu eerder een democratie of een theocratie is.
Verbazend, dat die kiescommissie zich voor de 2e keer voor hetzelfde karretje laat spannen. Of zouden de indieners van het verzoek deze keer over beter bewijs voor hun stellingen beschikken?
@2: De kiescommissie bestaat uit afgevaardigden van de grotere partijen (inclusief die gezellige ultranationalisten). Ik vermoed dat hier sprake is van het uitvoeren van regeer-akkoorden.
Ik mis iets in het bericht. Er wordt namelijk in het midden gelaten of deze twee Arabische partijen de énige Arabische partijen zijn die meedoen.
Zijn er andere Arabische partijen die wél mee mogen doen, of zijn door het weren van deze twee partijen álle Arabische partijen buitenspel gezet?
@4: Misschien dat er nog een paar kansloze anderen zijn, dit zijn de twee Arabische partijen die nu in de Knesset zitten.
@4: Wat #5 zegt. Het is wel zo dat er ook Arabieren zitten in sommige andere partijen, met name bij de Communisten.