Arabische complottheorieën

Vroeger bestuurde God de wereld. Tegenwoordig wordt ze geregeerd door de vrijmetselaars, de joden, de illuminati, de priorij van Sion of de Bilderberggroep. Ik denk dat de populariteit van complottheorieën vooral wil zeggen dat mensen het leven onbegrijpelijk en chaotisch vinden, en tot elke prijs een verklaring willen hebben.

Er is geen regio waar samenzweringen zo geliefd zijn als in het Nabije Oosten.Wellicht is dat een ander bewijs voor de stelling dat de islam geen antwoord heeft op de moderne tijd, zoals enkele Vlaamse onderzoekers al in de jaren negentig beweerden; wellicht is een reden dat het Nabije Oosten een geschiedenis heeft van reële complotten. Denk aan het Sykes-Picot-verdrag en Operation Ajax.

Het idee van de Grote Joodse Samenzwering is razend populair in het Nabije Oosten. Je hoeft er niet lang te reizen voordat je van iemand verneemt dat de Joden de wereld regeren, of althans behoorlijke invloed hebben. De bloedlegende, het sprookje dat joden met Pesach babybloed zouden drinken, wordt vrij breed geloofd; de theoloog Hans Jansen heeft een collectie aangelegd van spotprenten uit het Nabije Oosten die ernaar verwijzen. Die collectie is beangstigend groot.

Iets lichtvoetiger is het bericht dat ik vandaag las: de grote piramide is op 11-11-’11 gesloten geweest om te verhinderen dat joden of vrijmetselaars er een geheimzinnig ritueel zouden uitvoeren.

The authority’s head Mustafa Amin said in a statement Friday that the pyramid of Khufu, also known as Cheops, would be closed to visitors until Saturday morning for “necessary maintenance.” The closure follows a string of unconfirmed reports in local media that unidentified groups would try to hold “Jewish” or “Masonic” rites on the site to take advantage of mysterious powers coming from the pyramid on the rare date.

Uit de rest van het artikel blijkt dat het hoofd van de oudheidkundige dienst niet gelooft dat zulke plannen er zijn geweest, maar de piramide werd dus wel veiligheidshalve gesloten, met als reden dat er onderhoudswerkzaamheden moesten worden gepleegd, waar tot vorige week niemand van had gehoord. Het trieste is dat de egyptologie dus blijkbaar ook zonder Zahi Hawass perfect in staat is zichzelf volkomen ongeloofwaardig te maken.

 1. 1

  Er is geen regio waar samenzweringen zo geliefd zijn als in het Nabije Oosten.Wellicht is dat een ander bewijs voor de stelling dat de islam geen antwoord heeft op de moderne tijd,

  Ik begrijp hem. Je moest het verhaaltje toch in de populaire context plaatsen.

 2. 2

  Hèhè, niks mis mee hoor. Het conflict tussen de moderniteit en religie is vrij universeel. En zal ook bij Islamieten tot onttakeling van dogma’s leiden. Het zijn net Christenen. God zei het al: als je van de boom des kennis eet, raak je God kwijt. Slimme jongen, die God.

 3. 3

  Nabije Oosten en het verre westen. Of valt het niet op hoe alles wat southern en of tea party zelfs in witte wolken een duivels complot ziet?
  En satan achter de hoek en en socialist in het black house?

 4. 5

  Wat ontzettend kinderachtig allemaal. Jona ziet kennelijk in dat zijzelf (en mensen als Hans Jansen) in de ban is van een van de meest massale complottheorieen in de geschiedenis: die van de kwade, domme moslims. Die bloedlegende over joden was vroeger ook wijdverbreid in Europa. En alle antisemitische propganga in het Midden-Oosten, zoals de Protocollen van de Wijzen van Zion, zijn rechtstreeks geimporteerd uit ons werelddeel. Bovendien zou ik zelf ook in complotten gaan geloven als ik in die regio woonde. Bah!

 5. 6

  Dus ze hebben de piramide gesloten om die rituelen te voorkomen? Is dat de strekking van het stuk? Ben je dan niet zelf ook bezig met complotdenken? Niet eraan gedacht dat ze wellicht geen zin in een opstootje hadden?

 6. 7

  Klopt. En buiten de kroeg ook. Onttakeling van georganiseerde onzin leidt kennelijk ook tot een toename van ongeorganiseerde onzin. Het is nog maar de vraag wat beter is.

 7. 8

  De piramide is waarschijnlijk nu júist gesloten OM ongestoord vrijmetselrituelen uit te kunnen voeren. Mensen zien gewoon niet wat voor de hand ligt. Iemand vandaag nog Matt Herben op Schiphol gesignaleerd?

 8. 9

  Geen enkele religie heeft een antwoord op de vragen die de moderne tijd oproept. Hadden ze dat wel, dan zou je wel massale bekeringen zien. Maar een kerkdienst bezoeken is saaier dan een museumbezoek, en het ledenbestand vergrijst steeds meer.

  Verder shoppen mensen wat rond met reiki, acupunctuur, tarot of genezende kristallen.

 9. 12

  De commentaren zijn wat lacherig van aard. Vooral omdat wij niet meer in die gekke rituelen geloven. Maar zo denken ze er daar niet over.

  So let us remember de virulente haat tegen joodse rituelen door minimaal 94% van de Egyptenaren.

  En nog zo wat levendige opinies daar.

 10. 13

  Vroeger had je de hele week lichamelijk gezwoegd en was je blij dat je op zondag in de kerk kon zitten. Er een beetje luisteren, naar muziek en wijze raad (dan hoorde je het ook eens van een ander, die geen vrouw aan zijn hoofd had), je aan de beeldende kunst vergapen en bij tijd en wijle meezingen. Maar dat kan je tegenwoordig overal. Voor de rest zoeken mensen vooral een antwoord op de vragen die de vrije tijd oproept. Daarnaast had je de drank, die werd gevierd, en dat wordt de drank gewoon nog steeds.

 11. 17

  Maar goed dat Jona er is om ons te wijzen op het feit dat het in het nabije oosten niet pluis is,Dat heeft Hans Jansen zelf gezegd.Ja ze geloven daar in de bloedlegende,en die hebben ze weer geimporteerd uit dat goed christelijke Europa.
  In het voorbijgaan meldt ze ook nog hoe achterlijk ze in Egypte wel niet zijn.Oppassen met die lui.
  Weer dat gehamer op dat Joden toch wel erg zielig en bedreigd zijn,Finkelstein heeft daar ook het een en ander over geschreven,alleen vind hij andere complotten toch wat urgenter.
  Ga zo door Jona je bent echt niet doorzichtig hoor.

 12. 18

  Er wordt nogal wat geroepen op Sargasso over complotten. Vooral Prediker ging nogal tekeer toen ik het in mijn hoofd haalde op rond de affaire DSK te beweren dat ‘de mogelijkheid bestond dat hij er in geluisd was’. Het spreken over mogelijkheden is een doodzonde blijkbaar.

  Zonder omhaal wordt het denken over complotten neergesabeld als dom, kleinzielig en achterhaald. En door het ook nog even naar joden en islam te wijzen – ja dat waren een paar grote zwendelcomplotten – wordt het complot de risee van de samenleving met de boodschap : Gij zult niet denken of spreken over complotten! Laten we zeggen : als elfde gebod.

  Ik vind dit onjuist.

  Laten we eerst kijken naar een definitie. Ik neem daarvoor dan maar weer eens de wiki :

  “Een samenzwering of complot is een geheime afspraak tussen een aantal personen om iets te ondernemen tegen een andere persoon of groep. Het kan bijvoorbeeld gaan om een actie om een staatsgreep te plegen, een oorlog te ontketenen, een aanslag op iemands leven te plegen of iemand ten val te brengen.”

  Met alle voorbehoud denk ik dat je mag concluderen, dat de geschiedenis vol is van geslaagde complotten Lendering noemt er zelf ook een paar – en dus vrij zeker ook van niet geslaagde complotten. Vanwege de bedreiging die uit gaat – kan gaan – van complotten voor de rust in de samenleving mag je er ook van uit gaan, dat mislukte complotten niet direct aan de grote klok worden gehangen. Dat leidt onvermijdelijk tot gepraat, roddel ende achterklap. Onzinnige theorieën en zinnige theorieën. Kaf en koren.

  Ik vind het onjuist complottheorieën systematisch te ontkennen of belachelijk te maken. Ik vind de houding van Prediker in deze systematisch onjuist en ik vind de (onuitgesproken) stelling in dit log van Lendering evenzo onjuist.

  1) false flag operations zijn per definitie complotten;
  2) Merk op dat de door Lendering genoemde complotten en ook bv Gladio niet in het lijstje op de wiki voorkomen maar toch echt wel complot waren (of gaan we nu zeggen dat overheidsoperaties per definitie geen complot kunnen zijn?)
  3) Iets als de geheimhouding van de Roomse kerk aangaande seksueel misbruik mag je ook beschouwen als een complot denk ik.
  etc…

  Door de complottheorie weg te drukken en belachelijk te maken druk je ook het onderzoek naar de waarheid erachter weg. Het ontzenuwen van theorieën kan niet als je de theorie niet toelaat. En er zijn voldoende theorieën juist gebleken om andere theorieën niet per definitie weg te drukken.

  Er zijn zoveel voorbeelden te zien en te bedenken waarbij groepen geheime actie uitvoeren om andere groepen te beïnvloeden dat het systematisch denken en benaderen van complotten eigenlijk deel zou moeten zijn van de wetenschappelijke wereld ipv van het systematisch wegdrukken en belachelijk maken zoals dat hier op Sargasso gebeurt.

  En dat onder het dan maar steeds weer wijzen naar vrijmetselaars, de joden, de illuminati en de priorij van Sion.

  En de Bilderberggroep? De Bilderbergconferenties zijn politieke bijeenkomsten met een besloten en streng geheim karakter waarbinnen internationale beeldvorming en ideeën centraal staan. Deelnemers zijn invloedrijke figuren voornamelijk uit het bedrijfsleven, politiek, wetenschap, media en de financiële wereld.. Met zoveel geheimhouding en beslotenheid ben je toch per definitie een complot? In ieder geval dien je daar met argusogen naar te kijken. Net als naar banken, oliemaatschappijen, geheime diensten etc…

  Ik erger mij aan een logje als dit.

  NB: ik kan mij voorstellen dat de Egyptenaren geen risico wilden nemen.

  NB: het gebruik van de term Joodse of Masonische riten is op zich zeer beladen maar wijst niet direct op een complot en uit het artikel wordt het mij ook niet duidelijk of de term nu van de Egyptenaren of van de AP-auteur komt.

  NB: En Hans Jansen als theoloog is duidelijk minder bekend dan zijn tegenvoeter de arabist. Een linkje naar zijn wikipagina (of iets anders) was op zijn plaats geweest.

 13. 19

  precies, ik vind de ongeorganiseerde onzin toch een stuk vermakelijker, ik moest erg lachen met de woorden “reële complotten” waar bilderberg zogenaamd niet bij zou horen. LOL

 14. 20

  1) Waarom staat mijn commentaar niet bij de recente commentaren in de rechterkolom?

  2) Na herlezing van het logje kan ik me niet aan de indruk onttrekken, dat Lendring een tekst had beloofd, te laat was en toen maar een AP stukje pakte, complot, islam en Hans Jansen opschreef. Bingo. Gemakzucht dus. Uit gebrek aan inspiratie of tijdgebrek. Of gewoon… nee, ik zeg het maar niet.

 15. 21

  Inderdaad. Als je wat wil begrijpen van de de Arabische wereld, zul je je de grote Jodenhaat en de daarmee samenhangende complottheorien moeten realiseren.

  Lees bijvoorbeeld wat Ayaan Hirsi Ali schrijft over haar jeugd in Saoedi-Arabie (een land waar joden niet mogen wonen):

  “In Saoedi-Arabie werd alles wat slecht was, veroorzaakt door joden. Als de airconditioning kapotging of er geen water meer uit de kraan kwam, gaven de Saoedische buurvrouwen daar de joden de schuld van. Hun kinderen moesten bidden voor de gezondheid van hun ouders en de vernietiging van de joden. Toen we na verloop van tijd naar school gingen, klaagden onze leraren eindeloos over alle duivelse dingen die de joden al jegens moslims hadden gedaan en nog van plan waren te doen.”
  (‘Mijn vrijheid’, blz. 67 – Vrij Nederland: “Een fenomenaal boek … verplichte kost voor seculiere westerse intellectuelen)

 16. 22

  Ja Hirshi Ali kan het weten. Ze was toch bij de moslimsbroeders in haar jonge jaren? Een echte ervaringsdeskundige.

  Het klopt dat het volk aan beide kanten volgepropt is met anti semitische (oorlogs)propaganda of anti arabische (oorlogs)propaganda maar aan de andere kant. Hoe kan een willekeurige syrier of Jordananier voor mijn part nou anti semiet zijn? Het zijn buurvolken maar komen niet bij elkaar over de vloer zoals het in normale landen het geval is. Ze weten niets van elkanders dagelijks leven af behalve van horen zeggen.

 17. 23

  Likoed weet wat de seculiere westerse intellectueel nodig heeft,beetje aanmatigend.Alsof LikoedNl het onderscheidingsvermogen bezit om te bepalen wie er een intellectueel is en ook nog wat ze moeten lezen.

 18. 25

  Intellectueel betekent dat je je intellect (hersens) gebruikt. En dat je niet klakkeloos aanneemt wat een ander heeft verzonnen. Als iets ontbreekt, betekent het niet dat er op die vermeende leegte een complot ligt te broeden. Een complot bestaat alleen zolang hij niet ontdekt is, maar de meeste echte complotten liggen gewoon open en bloot, voor een ieder die dat wil zien. Trouwens, de term maçonniek ritueel terzijde genomen, alle vrijmetselaarsrituelen zijn gebaseerd op de verhalen rond de bouw van de tempel van Salomo, er bestaat totaal geen verband met Egypte en de piramiden. Of wordt ik nu meteen bestempeld als een crypto-vrijmetselaar-jood-complot-ontkenner? Moeilijk blijkbaar om zelf eens te zoeken naar waarheid en te bedenken dat die geweldige schrijvers van complottheorieën het gewoon voor het geld doen. Dat is pas een complot, gewoon een complot verzinnen en dan incasseren van de argeloze lezers. Een boek lezen over een vermeend complot is geen excuus om niet zelf te stoppen met logisch na te denken. Het gros van de mensen is daar nooit mee begonnen helaas. Garbage in, garbage out.