Apothekers in het nauw door generieke medicijnen

OPINIE - Apothekers worden gedwongen om goedkope, generieke medicijnen mee te geven. Dat is minder onschuldig dan het lijkt. Apothekers moeten meer weerstand bieden tegen de zorgverzekeraars. Een gastbijdrage van Sargasso-lezer Inca.

De jaarlijkse zorgverzekeringendans komt eraan. Nadat Radar eerder berichtte over de chaos in prijzen en vergoeding, stelt ook Zembla de gevolgen van het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars aan de orde. Het preferentiebeleid houdt in dat de apotheker van een medicijn de versie moet afleveren die door de zorgverzekeraars wordt bepaald, anders worden de kosten niet of niet volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Het gaat meestal (maar zoals Radar aantoonde niet altijd) om de goedkoopste generieke (merkloze) variant.

In essentie is de gedachte niet verkeerd: huismerk-medicijnen kunnen ook prima voldoen voor een fractie van de prijs. En dus worden merkmedicijnen vervangen door merkloze middelen. Mochten er toch zwaarwegende bezwaren zijn, dan konden artsen op het recept ‘medische noodzaak’ vermelden, en dan zou alsnog het merkmiddel afgeleverd worden.

Tot zover is alles nog wel redelijk. Maar het is ingewikkelder. ‘Medische noodzaak’ bleek wel erg veel voor te komen. Schrijven artsen dat niet te makkelijk op het recept? De zorgverzekeraars hebben daarom extra druk gezet op de apotheek om daar geen gehoor aan te geven. En daarmee zijn we voorbij de zinnige besparingen, en zijn we op een punt beland waarbij het volstrekt niet meer helder of zinnig is en soms zelfs niet verantwoord is. De apothekers bevinden zich als stootkussen tussen de patiënten en de zorgverzekeraars.

Medisch noodzakelijk?

Apothekers vertellen aan hun patiënten, en dat wordt ook door de zorgverzekeraars uitgedragen, dat het gaat om exact hetzelfde product: dezelfde werkzame stof en dus dezelfde werkzaamheid. Alleen de kleur en vorm kan verschillen. Als er al afwijkingen zouden zijn, dan zijn die het gevolg van ofwel het placebo-effect (mensen vertrouwen het middel niet meer), of van zeldzame overgevoeligheden voor hulpstoffen.

Dit is echter niet geheel juist. Om te bepalen of middelen voldoende gelijk zijn speelt het begrip ‘bio-equivalentie’ een belangrijke rol.

Twee geneesmiddelen die dezelfde actieve stof bevatten worden beschouwd als bio-equivalent als deze farmaceutisch equivalent zijn of als de biologische beschikbaarheid na toediening van dezelfde dosis binnen acceptabele grenzen ligt. […] Dit houdt concreet in dat een generiek product bio-equivalent is als de AUC en de Cmax 80-125% van het gemiddelde van het specialité zijn.  Bron: Lareb – Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid (pdf)

Dit houdt dus allereerst in dat volgens de regels de biologische beschikbaarheid van het medicijn 25% mag afwijken, en toch identiek mag heten. Ook worden in het document van het Lareb nog genoemd dat de zoutvorm en het mechanisme van beschikbaarheid (met name bij middelen met vertraagde afgifte) niet exact identiek hoeft te zijn, als ze maar bio-equivalent zijn.

Gezonde mannen

Daarnaast wordt deze bio-equivalentie bepaald door onderzoek bij een groep gezonde (over het algemeen mannelijke) proefpersonen. Dit heeft een extra nadeel, want de meeste mensen die medicijnen gebruiken zijn niet gezond. En juist bij niet-gezonde mensen kunnen afwijkingen in opname en afbraak van medicijnen (bijvoorbeeld door een gestoorde nier- of leverfunctie) veel groter zijn. Ook kunnen ze veel gevoeliger reageren op bepaalde stoffen en met veel heftigere gevolgen (dit kan ook spelen op niveau van neurotransmitters bijvoorbeeld, het hangt niet altijd samen met de nier- of leverfunctie.)

Het is dus medisch gezien volkomen verklaarbaar dat patiënten kunnen reageren op verandering van middel, en dit is ook gedocumenteerd in de literatuur.

De apotheker als stootkussen

De apothekers zitten nu klem. Zij krijgen regelmatig patiënten aan de balie die het niet eens zijn met de regels, en moeten dan kiezen om het beleid van de zorgverzekeraars uitvoeren of de medicijnen uit eigen zak vergoeden. Dat zijn, zo zeggen ze zelf, ‘duivelse dilemma’s’, die ‘niet uit te leggen zijn.’

Maar misschien maken de apothekers zich er toch iets te makkelijk van af.

Het is zeker waar dat de zorgverzekeraars op dit moment verregaande macht hebben. Maar wat hebben de apothekers nu precies gedaan om die macht te breken? Aandacht voor de lastige positie van de apothekers (en trouwens ook van hun assistenten, die immers nog vaker het vuile werk moeten opknappen en in discussie moeten met de mensen aan de balie) is er wel geweest, maar wat ondernemen zij? Ik denk dat er wel degelijk mogelijkheden zijn.

Belangrijk is allereerst dat de apothekers hun vak behoorlijk uitdragen. En dat begint met het onderkennen van de mogelijke verschillen tussen bio-equivalente middelen en de farmacotherapeutische basis daarvoor. In plaats van het uitdragen van de visie van de zorgverzekeraar zouden ze hun eigen visie beter moeten onderbouwen. Goede documentatie lijkt me van groot belang. Leg alle meldingen vast. Vraag patiënten om medewerking. Organiseer als het mogelijk is een grootschalige trial onder patiënten naar het gebruik van bio-equivalente middelen (als het niet gaat om levensbedreigende zaken.)

Nu worden veel meldingen van problemen met generieke middelen weggewuifd met de argumenten dat het echt dezelfde stof is en dat overgevoeligheid voor hulpstoffen de enige verklaring is, en dat dat heel weinig voorkomt. Maar dat doet mij denken aan de problemen met anti-depressiva zo’n 10 jaar terug. Daar bleken ernstige bijwerkingen te zijn, maar de apothekers namen die vaak niet serieus omdat de bijwerkingen niet bekend waren, en meldden die bijwerkingen dus ook niet. Pas na media-aandacht bleek het niet om incidenten te gaan en zijn de bijsluiters aangepast. Sindsdien kunnen patiënten overigens ook direct bijwerkingen melden bij het Lareb.

Zolang de apothekers het probleem echter blijven ontkennen en blijven geloven dat het slechts een placebo-effect is dat patiënten niet goed op een generieke variant reageren, komen er ook geen goede gegevens boven tafel waarmee de zorgverzekeraars gedwongen kunnen worden om een ander beleid te voeren.

Het is vervelend dat apothekers klem zitten tussen de diverse partijen en belangen. Het is buitengewoon kwalijk dat ze in sommige situaties moeten kiezen tussen het afgeven van medicijnen die mogelijk grote gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid, de patiënt laten opdraaien voor hoge kosten, of daar zelf voor opdraaien. Maar zolang zij zich in die positie laten plaatsen en ze het beleid van de zorgverzekeraars uitvoeren, zal er weinig veranderen. Apothekers zouden categorisch en gezamenlijk moeten zorgen voor tegenstand tegen zaken die ze ethisch niet aanvaardbaar vinden. Ze zouden niet slechts moeten meewerken aan begripsuitzendingen, maar ook inhoudelijk veel meer tegenwicht moeten bieden als beroepsgroep van farmacokinetische deskundigen.

Reacties (12)

#1 kevin

Titel moet zijn “Apothekers in het nauw door zorgverzekeraars”. Generieke medicijnen is niets mis mee. Het zijn de wolven bij de financiële instellingen die de druk hier opvoeren om met mensen hun gezondheid te spelen.

  • Volgende discussie
#2 weerbarst

Precies, generieke medicijnen moeten de norm zijn, niet onnodig dure merk rommel, en als je er niet van kan leven dan sluit je maar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 gronk

en dit is ook gedocumenteerd in de literatuur.

Geef die literatuur dan, in plaats van een propagandaverhaal waar apothekers (en de farmaceutische industrie) hun vingers bij aflikken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Inca

Literatuur:
http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/archief-6/Tijdschriftartikel/03169/Generiek-is-niet-identiek.htm
http://www.knmp.nl/downloads/producten-diensten/farmacotherapie/handleiding-substitutie
http://www.lareb.nl/LarebCorporateWebsite/media/publicaties/Substitutie-van-geneesmiddelen-2010.pdf

En in de uitzendingen van Radar en Kassa worden enkele voorbeelden genoemd.

Waarom de apothekers hier hun vingers bij aflikken weet ik niet – op dit moment zijn het eerst en vooral patienten die in het nauw komen. Een correcte vergoeding van merkmiddelen, waarbij bovendien de arts bepaalt wel middel noodzakelijk is en niet de apotheek, hoeft niet te leiden tot terugkeer tot de buitensporige voordelen die apotheken hadden voor het preferentiebeleid werd ingevoerd. Het preferentiebeleid is verder niet slecht, alleen in de gevallen waar het een probleem is hoort patientenbelang voorop te staan, en dat staat het nu overduidelijk niet meer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Umea

Je vergeet een belangrijk punt van de discussie. De reden dat artsen overbodig vaak ‘medische noodzaak’ op het recept vermelden is dat de farmaceutische (merk)producenten ze omkopen.

Sales teams gaan openlijk bij de artsen langs. Ze worden uitgenodigd voor congressen op Hawaii of San Francisco, de familie mag mee en alles wordt vergoed. Artsen mogen facturen uitschrijven voor zogenaamde adviezen, rapporten en presentaties. Een grote oplichtersbende is het.

Tijdens de Mexicaanse griep hoax heeft de overheid 34 miljoen Tamiflu vaccins gekocht. Kosten: ruim een half miljard. Een grof schandaal en iedereen die zich er enigzins in verdiept kon begrijpen dat het onzin was. Inmiddels zijn deze vaccins bijna over de houdbaarheidsdatum.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 gronk

@inca: dat zijn geen referenties, dat is domweg herhalen wat je in je artikel al postte. Je suggereert alsof er een hele serie in de literatuur beschreven gevallen zijn waaruit blijkt dat het gebruik van generieke middelen ipv merkgeneesmiddelen niet goed afloopt. Die geef je niet. Dan krijg ik het idee dat die gevallen er ook niet _zijn_.

Waarom de apothekers hier hun vingers bij aflikken weet ik niet – op dit moment zijn het eerst en vooral patienten die in het nauw komen.

Omdat ze meer verdienen op merkgeneesmiddelen, maar dat generiek wettelijk is voorgeschreven? En die tearjerker over ‘de arme patienten’ maakt echt geen indruk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Spam

Niemand de Tegenlichtreportage over het Nieuw-Zeelandse kiwimodel gezien?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Inca

@Gronk

Omdat ze meer verdienen op merkgeneesmiddelen, maar dat generiek wettelijk is voorgeschreven? En die tearjerker over ‘de arme patienten’ maakt echt geen indruk.

Op dit moment verdienen apothekers niet automatisch meer aan merk dan aan generiek.

(Of dat ook voor de zorgverzekeraars geldt weet ik trouwens niet, die sluiten nu hun eigen contracten af met geneesmiddelenfabrikanten, en kunnen legaal ook duurdere middelen preferent maken, vervolgens een prijs zonder korting bij de patient in rekening brengen, mn in combinatie met een steeds hoger eigen risico leek het me beslist iets waar lucratief aan te rekenen valt. Maar dat terzijde.)

Wat betreft de ’tearjerker’ – ik ken wat patienten die benadeeld worden. Ik hoop van harte dat apothekers hun vak gaan uitoefenen om de verschillen tussen middelen met dezelfde werkzame stof beter gaan documenteren, ipv voortdurend te herhalen dat de verschillen niet kunnen bestaan. De kosten zijn niet de hoofdzaak, de medische werkzaamheid wat mij betreft wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Inca

@Umea: daar heb je gelijk in, dat is zeker een probleem. Maar dat moet worden aangepakt waar het probleem zit: bij de artsen (en natuurlijk de bedrijven.)

Op deze manier wordt het probleem alleen verschoven, nog minder inzichtelijk gemaakt, de verhoudingen tussen de diverse partijen (patienten, medici, apothekers en zorgverzekeraars) worden nog meer verstoord, er ontstaat nog meer zinloze bureaucratie en het risico op fouten neemt alleen maar toe omdat er veel te veel partijen zijn die zich (en uitsluitend vanwege geld) met de beslissingen bemoeien.

Dat is geen oplossing.

Dat de winsten en obscure constructies van een tijd terug zijn afgeroomd is een hele prima stap. Maar het moet niet doorslaan in het omgekeerde.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Kalief

Over inmenging van de industrie in de zorg gesproken, Philips heeft weer eens een succesvolle viral weten te plaatsen:

http://www.parool.nl/parool/nl/265/GEZONDHEID-WETENSCHAP/article/detail/3353312/2012/11/24/CT-scan-relatief-impopulair-in-Nederland.dhtm

Geen woord over waarom dit onderzoek werd gehouden, wie het financierde en wat het doel was. Philips levert de apparatuur voor bijvoorbeeld botonderzoek bij ouderen. Er komen steeds meer ouderen die hun geld best willen gebruiken voor zorggedoe. Er zijn daarom meer van dit soort berichten te verwachten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 klukkluk

Heel goed dat de overheid en de zorgverzekeraars de druk er op houden om goedkope generieke medicijnen te leveren. Vroeger werden apothekers slapend stinkend rijk, tegenwoordig moeten ze hun best doen om de tent draaiend te houden. Hartstikke goed, bespaard miljarden. Nadelen zijn er ook, met de oude enorme marges konden ze ook goede dingen voor patiënten doen die nu moeilijker zijn

Als duurdere pillen echt beter zijn dan de goedkope is het aan apothekers om daarvoor te vechten, mee eens. Maar de farmaceutische industrie zorgt voor zoveel propaganda dat het altijd lastig oordelen is, en ik het al heel snel niet geloof.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Joost

Als duurdere pillen echt beter werken dan is het aan de arts om die voor te schrijven. En als dat geneurt is het NIET aan een apotheek en zeker niet aan een zorgverzekering om dat te negeren. En vooral dat laatste gebeurt nu.

De zorgverzekeringen zijn oppermachtig en de politiek en artsen hebben het laten gebeuren.

Generieke medicijnen zijn prima, maar soms wordt er expres een niet-generiek medicijn voorgeschreven wegens allergieën of werking ivm andere medicijnen. Een gezeik dat dat geeft.

  • Vorige discussie