Antropocene afzettingen: plastic strand


Het huidige geologische tijdvak wordt door verschillende wetenschappers ook wel het Antropoceen genoemd vanwege de onmiskenbare invloed van de mens op de aardse ecosystemen. Hierbij horen onmiskenbare geologische afzettingen. In Nederland slepen we al eeuwen stenen en beton onze modderige delta in die ook over een miljoen jaar nog terug te vinden zijn als de zee alweer een paar keer over ons landje heen en weer gerold is: Randstad-conglomeraatbanken met wegdippende uitvoegstroken. Op Hawaii vormt zich ook een interessante antropocene afzetting: een plastic strand. Plastic in de oceanen verteert niet maar valt uiteen in miniscule korrels. De BBC filmde een Hawaiiaans strand dat opgebouwd is uit deze plastic korrels.

[niet onbelangrijk detail: check die (lengte)verschillen eens tussen de Wiki-pagina’s over het Antropoceen in het Nederlands, Engels en het West-Vlaams…?!!].

 1. 1

  Als je het uitsterven van allerhande megafauna op alle continenten waar mensen aankwamen meerekent als onmiskenbare menselijke invloed op de aarde begint het antropoceen enkele tienduizenden jaren geleden al.

 2. 4

  De wegwerpmaatschappij zal nog lang haar sporen nalaten. Plastic is ook zo licht, gisteren op het strand nog achter een bijna weggewaaid stukje plastic verpakking van een rietje van een drinkpakje van m’n kinderen aan.. Plastic is te licht. Je kan je ook afvragen waarom een drinkkarton weer in plastic zit en zelfs de rietjes een aparte verpakking nodig hebben.

 3. 5

  @4: te licht… Maar is dat niet juist een nogal belangrijk voordeel? Stel je voor ze maakten verpakkingen van klei of metaal in plaats van plastic, dan werd zo’n drinkpakje meteen een potentieel moordwapen.

 4. 6

  5 De gemiddelde fles rosé voldoet daarvoor nu ook al. ;) Het probleem is ook een menraliteitsprobleem, in Zwitserland gooit niemand afval in de natuur.

 5. 8

  r=t
  ps En omdat niemand dat doet, doet niemand dat verkeerde gedrag na. Terwijl in Nederland de moeite om een verpakking te bewaren tot je een vuilnisbak tegenkomt al teveel lijkt..

 6. 9

  IPM, hoe bedoelt u? Ik durf er een goeie (gekoelde) fles rosé op te verwedden dat de puinlagen van de huidige steden terug te vinden zullen zijn in de pakkettten schalies en zandsteen die op een termijn van een miljoen jaar hier gevormd worden. In Luxemburg vond ik in ontsluitingen van de Keuperklei: Trias 200-250 miljoen jaar oud, duidelijke conglomeraatbanden. De conglomeraten waren afgezet door wild stromende rivieren die periodiek een Waddenmilieu (met kleiafzettingen) in het Bekken van Parijs penetreerden.

 7. 11

  @Carlos Ik bedoel dat de aantoonbare (en op geofysische tijdschaal afleesbaar blijvende) invloed van de mens verder terug gaat dan de industriële revolutie. Daarna las ik in het Engelse wiki artikel dat er meer mensen zijn die er zo over denken. Je ziet dan nog geen uitgestoten stoffen maar wel het plotseling verdwijnen van soorten.

 8. 12

  Ben trouwens niet echt een drinkpakjesfan. Pakjes zijn eigenlijk meer uitzondering en bedoeld voor de kinderen tijdens de autoritten. Zo zie je, een dagje strand is een aanslag op het milieu.

 9. 15

  De Beagle en Zembla hadden ooit een uitzending over de plastic soep in de oceaan. Incl risico’s voor voedsel. Plastic neemt gif op en concentreert aldus gif en vissen eten weer de plastic korrels.

 10. 17

  @16 Je denkt aan allerhande additieven zoals weekmakers en brandremmers neem ik aan. Die komen dan weer lekker boven in de voedselketen terecht uiteindelijk en die stopt niet bij tonijn.

 11. 18

  Het ‘Cocacolien’, naar het belangrijkste gidsfossiel…

  Het ‘Poubellien’, naar de dikste afzettingen (vuilstort)

  @1, @11
  Het meest practisch is pas ‘1963 AD’ als begin anthropoceen te stellen, vanwege de bomb-spike die in allerlei afzettingen makkelijk te vinden is. 10.000 is niet zo handig, want dat is al het begin van het Holoceen, dan voegt invoeren van anthropoceen niets toe. Het gaat niet om het moment van eerste wereldwijde impact van de mens (bijdrage aan megafauna extincities), maar om moment van ‘onomkeerbare’ impact.