Anonymous strijkt neer in Japan

Foto: copyright ok. Gecheckt 06-10-2022

Anonymous is in Japan neergestreken, maar moet nog wel even wennen aan het Japans.

Ze hadden gewaarschuwd kunnen zijn, de ambtenaren in Japan. Want de hacker-groep Anonymous zette op 25 juni een filmpje op YouTube waarin ze haar aanval aankondigde. Een engelstalige vervormde stem begeleid van een Japanse vertaling, met hun bekende slotlitanie: “… Expect us”. Maar niemand in het land – waar criminaliteit en ordeverstoringen extreem laag zijn – was op zijn hoede voor de komst van de hackers. Op 26 juni blokkeerden ze de websites van het ministerie van Financiën, het Hof van Justitie en de conservatieve Liberaal-Democratische Partij. Anonymous vecht een verandering van de Japanse copyrightwet aan, die het sinds deze week mogelijk maakt mensen die illegaal materiaal downloaden twee jaar in de gevangenis te zetten.

Bij het ministerie van Financiën ging het eenduidig om Anonymous. Bij de andere sites vermoedt men de actiegroep achter storingen. De drie sites lagen 50 minuten stil. Nog een vierde site lag stil. Die van het waterschap in het gehucht Kasumigaura.

Foutje? Ja, Anonymous was in een valkuil van de Japanse taal gevallen. Het stikt namelijk van de homonymen en bijna homonymen (woorden met eenzelfde uitspraak). Anonymous had de site van een waterschap in de provincie Ibaraki geïnfiltreerd, een banner over de page geplaatst (zie illustratie onder) waarop antikernenergie-demonstranten zijn te zien en eronder hun eigen protesttekst. De IT-man van de waterdienst had geen idee waarom zijn server eraan moest geloven, want met copyrights heeft hij werkelijk niets te doen. Het moest een vergissing zijn. Anonymous had Kasumi-ga-seki 霞ヶ関, de wijk in Tokio waar alle ministeries liggen met Kasumi-ga-ura 霞ヶ浦verwisseld, en niet verder gekeken dan naar de ‘kasumi’ in het homepage-adres. Om 10 uur ’s avonds kwamen de hackers er zelf ook achter, valt uit hun tweets op te maken.

Reacties (3)

#1 about:

Er is sprake van een vrijheidsstrijd: vloeken mag niet, vrouwen mogen geen broek dragen, vrouwen mogen niet stemmen en arme mensen ook niet, je mocht vroeger als je donker gekleurd was niet voor in de bus zitten of naar een witte school, je mag in Syrië niet zeggen dat Assad niet goed bij zijn hoofd is, je mag in de USA geen soft drugs gebruiken, maar met of zonder verzet: tijden veranderen, de drooglegging had geen zin, de coffe-shop kaart zal ook verdwijnen, repressieve regimes zullen vallen en het verbod op downloaden zal het ook niet houden.

  • Volgende discussie
#2 Hans

Resistance is futile…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Let

We are the many …

  • Vorige discussie