Anders nog iets? | Terroriserend insektenvolk

Serie: ,

COLUMN - Ik plaatste op Twitter een tweet over muggen. Elk jaar blijf ik namelijk hoop houden dat met het aanbreken van de warmere maanden, de steekgrage zoemers hun habitat hebben verlegd naar andere oorden. Een straat verderop ofzo. Dit blijkt telkens weer ijdele hoop te zijn. Het terroriserende insektenvolk kiest er toch weer voor om bij elke gelegenheid die zich aandient te kiezen voor óns huis en bij voorkeur ook nog ónze slaapkamer.

Nadat ik deze tweet had geplaatst, kwamen er een aantal goedbedoelde reacties in mijn inbox binnen. Het muggentweetje had wat losgemaakt. Fanatieke muggenliefhebbers waren geprikkeld en staken hele pleidooien af, over het wel en wee van de mug en het nut van zijn bestaan. Eigenlijk moet ik ‘haar’ bestaan zeggen, want het zijn enkel de vrouwelijke ellendelingen die mij het bloed onder de nagels, en alle andere willekeurige lijfelijke plekken, vandaan halen.

Zo was er bijvoorbeeld iemand die mij erop wees dat de voedselketen volledig uit balans zou raken, wanneer er geen muggen meer zouden bestaan. Want, zo werd mij onderwezen, muggen leggen eitjes in water. De larven die hieruit voortkomen worden opgegeten door de vissen. En vissen worden weer gegeten door diverse vogels en de mens. Tegelijkertijd vraag ik me af of deze vissen hun menukaart dan niet een beetje kunnen updaten, en de muggenlarf als delicatesse willen schrappen? Er blijft dan toch nog zoveel anders lekkers over, zou je denken.

Verder wees iemand me erop, dat ik het ook van de positieve kant kon bekijken. Het blijkt namelijk zo te zijn dat mensen met weinig stress een prettiger lichaamsgeurtje verspreiden voor de kleine, zoemende dracula’s, dan mensen met veel stress. Dus ik ben een gewillig slachtoffer voor de vliegende bloedmonsters omdat ik wellicht minder stress ervaar tijdens de maanden zonder de ‘r’ in hun naam? Verkoopt het Kruidvat dan inmiddels ook stress-geurstoffen, in een hoge dosis, waarmee ik mezelf kan insmeren? Of moet ik zorgen voor een minder prettige lichaamsgeur, door meer stress op te wekken en wellicht op deze manier het zoemtuig om mijn aura heen te leiden? Nog steeds kon ik geen enkele vorm van sympathie opwekken voor de bloedruikende terroristen onder de insekten.

Om wellicht enigszins te kunnen begrijpen wat zo’n monster bezielt om mijn nachtrust te ontnemen en mij wekenlang opzadelt met de jeukende bulten die een prikje veroorzaakt, ben ik ‘de mug’ gaan Googlen. Wat me opviel is de uitgekiende anatomie van het steekinsekt. Er is over nagedacht. Elk lichaamsonderdeel heeft zijn functie, die essentieel is om te kunnen overleven. Van zuigsnuit (het steekwapen) tot de achterpoten (die langer zijn om bedreigende luchttrillingen te kunnen signaleren) is het een mega-interessant en goed doordacht diertje waar je bijna waardering voor zou krijgen. Zeker wanneer ‘ze’ full-screen op mijn beeldscherm verschijnt.

Tot nu toe kan niets of niemand mij echter overtuigen van het feit dat muggen er toe doen. Zelfs de meest elitaire benamingen (‘Culicidae’, alias steekmug) laten me niet de urgentie inzien van hun bestaan. Toch ben ik me bewust van het feit dat we ons elk jaar weer nederig moeten neerleggen bij hun aanwezigheid en de bijbehorende killertrics. De mug zal immers geen steek veranderen.

Volg Pascal Cuijpers op Twitter.

Reacties (19)

#1 Bismarck

“Wat me opviel is de uitgekiende anatomie van het steekinsekt. Er is over nagedacht.”

Intelligent Design?

 • Volgende discussie
#2 Hans Verbeek

Er is over nagedacht.

Maar niet door de mug.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 roland

@0: “.. niets of niemand mij overtuigen van het feit dat muggen er toe doen”
Zonder muggen geen muggengezift.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bismarck

@3: Kun je motmuggen niet ziften? Die steken niet en lijken aan een opmars bezig in Nederland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 AndreSomers

Dat ze me af en toe steken en wat bloed afnemen is tot daar aan toe. Dat bloed kan ik best missen, hoewel de bijbehorende jeuk vervelend is.

Wat het voor mij écht irritant maakt is de schijnbare voorkeur van de mug om in de tijd dat je wil inslapen vlak bij het oor te gaan rondzoemen. Dat lijkt me een stukje bewijs tégen evolutie. Een mug die niet bij oren in de buurt komt heeft in mijn slaapkamer aanzienlijk hogere overlevingskansen dan een soortgenoot die dat wel doet…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Inkwith Barubador

“Tegelijkertijd vraag ik me af of deze vissen hun menukaart dan niet een beetje kunnen updaten, en de muggenlarf als delicatesse willen schrappen?”

Als vissen geen muggeneitjes meer eten, komen er natuurlijk alleen maar MEER muggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Djools

Je kunt een pony nemen (neem aan dat een paard te groot is voor je slaapkamer). Wat echt helpt bij een steek die dik is en jeukt: er even iets tegenaan houden dat erg heet is. Bijv. een theelepeltje dat je in kokend water op temp hebt laten komen. Wel even opletten dat je je niet verbrandt want anders ga je mijn comments hier minnen. Door de warmte worden bep eiwitten in de bult omgezet en de bult verdwijnt binnen zeer korte tijd.

Je vraagt je overigens af waarom die zoem, die bult en die jeuk? Houdt dat beest van spanning? Die zoem kan haar fataal worden. Net als de bult en de jeuk (achteraf fataal). Zonder dat allemaal wist je niet beter. Dus zo intelligent ook weer niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Joost

@7: Ja, de theelepeltjes staan, net als de magnetron en het gasfornuis, naast de wekkerradio aan het hoofd van mijn bed.

Overigens eens met @Andresomers. Die muggenbulten interesseren me niks, ik ben gezegend met de “ik krijg daar geen jeuk van”-eritus. Maar dat gezoem! Het is me op basis van dat geluid alleen al gelukt om er een paar in het donker te pakken.

Ik krijg trouwens wel regelmatig jeuk van comments op Sargasso. Helpen hete lepeltjes daar tegen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Djools

@8: Helpt alleen tegen jeukerige bulten. Misschien eens op de commenter uitproberen? Is dan meestal toch de grootste jeukbult.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 zmoooc

Tegelijkertijd vraag ik me af of deze vissen hun menukaart dan niet een beetje kunnen updaten, en de muggenlarf als delicatesse willen schrappen?

Dat kunnen ze wel.

Echter, de muggenlarve eet ook dingetjes. Kleine algjes bijvoorbeeld, maar ook andere zaken. Daarmee speelt de muggenlarve een belangrijke waterzuiverende rol en zorgt ervoor dat een heleboel potentieel schadelijk klein grut wordt omgezet in een vorm die voor grotere dieren als voedsel kan dienen.

Verder maken muggen een flink deel uit van het dieet van allerlei dieren. Denk bijvoorbeeld aan zwaluwen; die eten er vele duizenden per dag (!!).

Echter, de kans is behoorlijk groot dat de aarde as we know it het ook wel zonder muggen redt. De enkele soorten die mensen steken kunnen we vrijwel zeker zonder problemen uitroeien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Rigo Reus

Een klamboe ophangen over je bed, en je hebt ’s nachts nergens meer last van. Wel onthouden dat er zo’n net rondom je bed hangt als je ’s nachts naar de wc moet, en dat de opening zo’n overlap van netten is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Mario

Een ieder weet toch dat je enkel een kruisje met je nagel hoeft te maken op de plek waar men is geprikt door deze duivelse donders?

(lol)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Jeroen S. van den Heuvel

Plafondventilator nemen en op het laagste standje. Werkt perfect.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 AltJohan

De muggen-laser, ik vind het jammer dat die nog niet doorontwikkeld en op de markt is.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mosquito_laser

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Joop

@14.

Als je de link onderaan aanklikt zie je dat je weer ongelijk heb, wat een luiheid weer. En ik denk niet zozeer dat het voor de ‘markt’ is bedoeld, want lees eens waarom het nog niet is gebruikt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Henk van S tot S

Waar het de slaapkamer betreft zijn in Nederland de meeste ramen prima geschikt voor goede horren.
(Wat #11 zegt is natuurlijk ook mogelijk.)
Maar dan mist men wel een verhaaltje over lastige muggen :-)

Mocht men toevallig (tijdelijk) in een boshut of iets dergelijks verblijven is het vangen en uitzetten van veel spinnen ook een optie ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Mario

@14,

Maar er zijn wel doorontwikkelde Muslamic Ray Guns op de markt!!!1!!!11

https://www.youtube.com/watch?v=AIPD8qHhtVU

(sorry voor offtopic, maar: inkoppertje die even moest)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 AltJohan

@Joop: de eerste insecten zijn er al mee gedood. Het punt is alleen dat het nog veel verder doorontwikkeld moet worden.
Nu ga ik wel eens zelf op zoek naar de mug (met mijn ogen en oren), maar dat werkt niet optimaal. Ik kan ze niet vinden en bovendien is de mug me vaak te snel af.

Bij een muggenlaser kun je de sensoren speciaal aanpassen aan het insect. En een elektronisch systeem heeft een razendsnelle reactietijd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Gladiool

@10: ‘De enkele soorten die mensen steken kunnen we vrijwel zeker zonder problemen uitroeien.’

Wat let je?

 • Vorige discussie