And the Winner is…

Het NOS-journaal gaat er vanavond haar tijden speciaal voor aanpassen . Voor de presentatie van de VVD-lijsttrekker. Het gaat op zijn Oscars. De presentatie vindt plaats in hotel Okura; partijvoorzitter Jan van Zanen zal langzaam een envelop open maken, “En de nieuwe lijsttrekker ….” (even rekken) “…van de VVD is…” (nog even rekken) : “…Ríta Verdònk!”
Camera zoemt in op een zwaar opgemaakte Rita. Rutte springt sportief op om haar te feliciteren…

(Wordt vanavond vervolgd)

 1. 1

  Ik heb nog nooit zo’n circus gezien omtrent de keuze van een lijsttrekker. Het lijkt net of het om de presidentsverkiezingen van Nederland gaat. Of een of ander John de Mol programma.

 2. 3

  Hé Brech, toen jij werd voorgesteld als nieuwe postster is niet gezegd dat je paranomaal begaafd bent en dus in de toekomst kan kijken! `Gaaf` hoor!

  Maar even inhoudelijk; men klopt het geheel gewoon teveel op. Volgens mij heb ik het bij geen enkele partij een dergelijke – overtreffende – trap gezien.

 3. 4

  Geweldig toch? Met Rita aan het roer is het net de Titanic…

  ‘het mist en er zijn ijsbergen kapitein, we moeten langzamer gaan varen of een andere koers kiezen!’

  ‘IJsbergen? wat nou ijsbergen? Volle vaart vooruit! Wij zijn onzinkbaar!’

 4. 5

  Hmja, Verdonk is meer kapitein Smith terwijl meneer Ismay van de White Star Line (aka Kay van de Linde) zegt dat alle boilers ontstoken moeten worden om op tijd in New York te zijn.

 5. 6

  Democatie in actie!!
  D66 is er ook mee bezig en het zou met niks verbazen als later ook andere politieke partijen overstappen op dit systeem. Tis toch beter dan een stelletje bobo’s die even gaan beslissen wie het moet gaan worden.
  En tja, persoonlijk hoop ik niet dat Rita het gaat worden, maar dat doet niks af aan het feit dat het wel de betere manier is om een lijsttrekker te benoemen.

 6. 8

  Wat nou democratie? Wie het ook wordt, de aankomende lijstrekker is niet gekozen op een programma en kan dus straks doen wat hij/zij wil. Dat heet schijndemocratie en daar zit ik niet op te wachten.

  Wat maakt het uit wie de #1 van de partij kiest (en zelfs wie het wordt). Bij de kamerverkiezingen bepaal je immers op grond van het partijprogramma welke partij hoeveel zetels krijgt. Dat is ook niet perfect democratisch (en je hebt ook geen garanties natuurlijk), maar toch nog meer dan dit soort populariteitscontests.

 7. 9

  Rutte springt sportief op om haar met een klapzoen te feliciteren…
  [img]http://i79.photobucket.com/albums/j147/YPodorkin/the20exorcist.jpg[/img]
  Waarna Rita joviaal en respectvol z’n kop van z’n romp trekt.

 8. 10

  OooW!
  Nog minder dan drie uur en dan zullen we het weten!
  Vinden jullie het ook zo ontssssèttend spannend?
  Zo, dat je aan bijna niks anders meer kunt denken?

  *ironie modus uit*

 9. 12

  Dat leden van een politieke partij een stem hebben in deze vind ik heel goed, een precedent geloof ik (?) want anders kan ik de opwinding niet verklaren. Dit gaat nageaapt worden. Hopelijk krijgen we na vanavond geen 10 postjes vol met beledigingen over dit gedoe, net als bij Hirschi Ali.

 10. 13

  Zij gerustl arie, mijn eerste post inzake binnen dit topic is al niet door de censuur gekomen (net als al mijn posts vanmiddag zover).

 11. 15

  @Spuyt12: Dat was even aan me voorbijgegaan, zit van enige afstand. Ik stem niet op D66 maar ik heb wel sympathie voor ze, aandoenlijke verzameling betrokkenen. Behalve streber Pechtold, nare man.

  Ik hoop dat na vanavond er wat rust is in diverse tenten.

 12. 16

  @larie: volgens mij is het anders al jaren gewoon dat op de ALV van een partij er door de leden gestemd wordt voor de listrekkerschap. Het enige nieuwe is dat het nu zo grotesk in de media wordt belicht. Mijns inziens is dat eerder een verschraling van de politiek.

 13. 17

  su
  voor zover ik weet is dat in België niet het geval.
  Voor de voorzitterssherp wordt er gestemd en openlijk gevochten voor lijsttrekker te worden heb je interne discussie en juiste connecties binnen de partij nodig.

 14. 18

  @su: Heeft U enig idee waarom dit nu zo is. De opgeblazen toestand bedoel ik dan en bovenal is er een belgische expert in de zaal, wil graag weten hoe dat gaat bij onze nauw verwante buren??

 15. 19

  @Larie: echt zeker weten doe ik niet, maar ik heb het vermoeden dat het te maken heeft met de naderende verkiezingen, de opkomst van klein rechts populisme en de vervlakking van politieke ideologieen. Met name die laatste twee lijken een verschuiving van partijpolitiek naar persoonspolitiek te bewerkstelligen. Maargoed, misschien sla ik de plank volledig mis.

 16. 20

  Larie

  Wel dat gaat zo
  Je hebt twee partijleden die zeggen op tv dat ze lijsttrekker gaan worden.
  Dan wordt de voorzitter daarop aangesproken die dan zegt dat ze dat intern zullen oplossen.

  Daarop gaan deze 2 wannebe lijsttrekkers lobbyen bij alle grote partijbonzen. Pintje mee drinken, dagdromen over de toekomst, grootse plannen maken en alle partijbonzen beloven natuurlijk aan beide hun steun.

  Dan springt de media er opnieuw op want de beslissing moet gaan vallen.

  Waarop de voorzitter het lumineuze idee heeft een partijtop bijeen te roepen (maar eigenlijk heeft hij al met de belangrijkste mensen achter ieders rug beslist wie het wordt).
  Daar komen dan al deze pintjesdrinkers samen om te beslissen (achter gesloten deuren natuurlijk).
  Ondertussen zie je op elk nieuws de gesloten deur waarachter wordt ‘vergadert’.

  Aan het einde van de vergadering komt dan iedereen buiten om te melden dat persoon X lijsttrekker word en waarna persoon Y via een achterdeurtje verdwijnt en bij de volgende Europese verkiezingen lijsttrekker is want daar kan hij wat extra verdienen.

 17. 21

  [img]http://img412.imageshack.us/img412/7479/balloen0ad.jpg[/img]

  zouden ze veel ballonnen hebben klaarliggen, convention style..?

 18. 26

  Ik vermoed dat er heel veel VVD’ers een zucht van opluchting hebben geslaakt. Ben benieuwd hoe lang het duurt voor uit het kamp van Verdonk de conclusie klinkt dat het alleen maar dankzij manipulatie zo gelopen is.

 19. 31

  Bwah, ik kan niet zeggen dat ik teleurgesteld ben :).

  Overgens Sargasso; wanneer krijgen we weer een field report van de Battle of the blogs?

 20. 32

  @Leon
  Ik ook al, ik had nog een weddenschap staan:
  12 flessen cola als de pvda 10 zetels of meer groter zou worden dan de vvd
  Maar dan moest rita wel leider worden. Dus geen cola voor mij.

  Rita is al zwaar teleurgesteld vertrokken, dus het kan goed zijn dat het nog niet over is.

 21. 33

  en dan zometeen Het Journaal, Netwerk, en een speciale NOVA politiek voor de kiezen. De VVD mag niet klagen over media-aandacht. Het treurige is natuurlijk dat D’66 denkt dat ze net zoveel aandacht krijgen, en dat gaat natuurlijk helemaal niet gebeuren.

 22. 35

  Ik was vandaag in Den Haag en sprak verschillende kamerleden en een lobbyist die allemaal bang waren dat met Verdonk als lijsttrekker het weer een verkiezingsperiode zou worden met alleen maar asielzoekers en integratie als onderwerp. “Het gaat dan wederom weer helemaal nergens over” zei een van hen.

  Gelukkig is de normalisering van Nederlandse politiek (na de chaos van Fortuyn) met de verkiezing van Mark Rutte een stuk steviger doorgezet. Ik hoorde hem zelfs in zijn speech zeggen dat de VVD nu ook voor het (goede) milieu is: mooi zo!

 23. 36

  Hm nee. Rita heeft weer het een en ander opengetrokken en gemobiliseerd. De verleiding zal groot zijn om dat soort emoties wat op te kloppen en dan op de golven van kiezersontevredenheid toch weer politieke macht te verwerven.

 24. 37

  @Carlos; Nu niet gelijk van stapel lopen, 51 % in het achterhoofd van heer Rutte zal zijn tong zeker doen beinvloeden.
  Maar toch..mooi nieuws alhoewel de 50 to 50 in deze tijd me wel doen denken dat “democratie, kuch” zoals het nu werkt dus niet werkt, bijna een kansberekening zeg maar..maar wat dan, verlichte despotie zoals Bernard wilde?

 25. 39

  Larie: het zijn maar VVD-leden (40.000*0.49=19600) die gaan straks allemaal lekker een zomer lang voetbal kijken en bbq-en. Niets aan het handje.

 26. 40

  @ carlos: weet je, die kamerleden kunnen dan wel hopen dat het weer bussiness as usual wordt, maar de kiezer dacht er toch anders over. De peilingen die gedaan zijn, zijn gedaan onder kiezers en die gaven Rita een voorsprong. En ik denk dat bij de kiezer milieu en dat sort dingen niet spelen. Daar speelt: buitenlanders weg ermee, afspraak is afspraak en rita is tof want die laat ze wel even een poepie ruiken.
  De politiek kan wel weer ‘normaal’ willen zijn, maar de boel is nog niet normaal. De juiste persoon -Rita- kon de boel makkelijk weer opentrekken. Het zal pas weer echt ‘normaal’ zijn als Rita niet als een komeet omhoog kan schieten en dat soort opiniecijfers op kan roepen.