Anarchistisch spotje schokt Duitsers

Die anarchistische Busen machen ein Pogo... De politieke splinterpartij Anarchistische Pogo-Partei Deutschlands (APPD) heeft in die Heimat stof doen opwaaien met een verkiezingsspotje. Het motto van de APPD is: “Arbeit ist Scheisse” en in het spotje -dat werd uitgezonden op de nationale televisie- zijn naast blote borsten ook zuipende dronken mensen te zien die elkaar en hun omgeving slopen. Ter download alhier: appd.de/wahlspot.php

Wolfgang Thierse, president of Germany’s parliament and SPD member, expressed outrage over the video, claiming it “goes against human dignity and harms the protection of our youth”. (independent.co.uk)

 1. 1

  He, een interessant partijtje. De dogmatiek (een pdf ergens) brengt mooie herinneringen boven. Want remember 1985: de SP begint in Leiden in de volkswijken een publieke discussie over economie, rijk en arm en huurverhoging. Ook volkomen idioot.

 2. 2

  Een Duitse SP is er toch al? Die Links-Partei onder leiding van Oskar Lafontaine en oude DDR-communisten. Gewaagde uitspraken over immigranten en het eisen van een minimumloon van 1000 euro zijn hun verkooppunten. Nog niet zo’n gedegen structuur als de SP maar al wel in dezelfde politieke hoek, is mijn indruk.

 3. 4

  Dat klopt het waren de maoïsten die bij de SP gingen. Die CPN-ers werden in GroenLinks redelijk gedempt met pacifisten (PSP) en christen-linksen (PPR, EVP). Beiden partijen hebben wat vage roots zo hier en daar. Maar je kan in ieder geval niet zeggen dat ze fout waren in de oorlog.

  De Links Partei is feitelijk de opvolger van de PDS die weer de opvolger was van de Oostduitse communistische partij SED
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Die_Linkspartei

  Maar nu even serieus volgens mij is Die Links-Partei een goede potentiële zusterpartij van de SP? Zeer veel overeenkomsten in hun pogram lijkt me?

 4. 5

  Er is volgens mij ook een APPN, Anarchistische Pogo Partij Nederland. Althans, een paar jaar geleden las ik zoiets, in hun verkiezingsprogram stond dat, wanneer ze eenmaal in de Tweede Kamer zaten, het salaris, de subsidie en het wachtgeld zouden gebruiken om de hele dag te zuipen en nooit meer te werken. Ik geef die jongens groot gelijk, mijn stem hebben ze!

 5. 7

  Merkwaardige insteek in dat stuk dat de Links-Partei met de LPF wordt vergeleken? Het loopt niet over van warmte, maar besluit wel dat er meer te kiezen is?

 6. 9

  Carlos: Het is een tikkie minimalistisch om te stellen dat de Linkspartei de opvolger van de PDS is. Er is iets meer aan de hand. Nogal wat socialisten in west Duitsland hebben inmiddels door dat de SPD al lang een neo-liberale koers volgt en dus zijn naam geen eer meer aandoet.

  Vandaar dat een aantal van hen een nieuwe linkse partij hebben opgericht in samenwerking met de PDS (dat zijn dan wel weer de DDR-communisten) om zo de SPD weer terug op haar linkse plek in het spectrum te dwingen. Het vermoeden bestaat dan ook dat deze nieuwe partij duidelijk meer stemmen in het westen gaat trekken dan de PDS die daar nooit enig electoraat van betekenis kreeg.

  Het kan ook interessante gevolgen hebben (mits SPD en CDU maar dicht genoeg bij elkaar uitkomen) bij de verkiezingen. Zit de PDS nu maar met 2 leden in de Bundestag, zouden er dat bij een redelijk succes van de Linkspartei (zeg een procent of 8 van de stemmen) al snel meer dan 50 kunnen worden. Als dan de SPD en CDU een beetje op balans uitkomen (of de FDP de kiesdrempel niet haalt), zou de Linkspartei vrijwel zeker een grote coalitie afdwingen (aangezien SPD en CDU niet met ze willen regeren -> pavlovreactie op oud-DDR-communisten).

  Dat zou interessant kunnen worden, gezien de duitse traditie van of een links of een rechts blok, waarbij de SPD resp. de CDU altijd nauwelijks hoefden rekening te houden met het kleintje in het blok. Dan zouden ze eens echt moeten leren te coalitieregeren en niet meer zo schamper JP-tje uitlachen!

  Probleem is alleen dat momenteel de CDU op een forse overwinning afvaart. De SPD gaat in de oppositiebankjes natuurlijk wel links doen en de volgende verkiezingen zakt de Linkspartei daardoor weer onder de kiesdrempel… Duitse politiek is saai tegenwoordig!

 7. 12

  Goh, ik dacht misschien iets te doem: NOS deelt mede dat de Linkspartei momenteel in de peilingen inderdaad op 8% staat (was een beetje gegokt door mij) en dat de CDU met broertje FDP toch niet aan een meerderheid lijkt te komen… Gaat het alsnog richting die grote coalitie!

 8. 13

  Oerigens kwam ik nog wat leuks tegen terwijl ik aan het wikipedia-en was (ivm de link van Carlos).

  Het begrip “Gerrymandering” (via linkspartei, wahlkreis-bedrog bij 2002).

  “While Federal law and court decisions prohibit gerrymandering districts from being drawn to reduce the voting power of protected groups such as ethnic minorities, it is perfectly legal to draw districts to favor one political party or another.”

  Je mag in de VS kiesdistricten zo veranderen dat je eigen partij meer zetels gaat winnen bij de volgende verkiezingen… In Texas heeft de regerende partij er zelfs computermodellen op los gelaten om de meest gunstige indeling te krijgen voor een optimaal resultaat. Ziedaar de toekomst als D66 zijn plannetje van de kiesdistricten door zet.

 9. 14

  @Bismarck, je citaat is me een raadsel. Bedoel je dat je geen twee districten binnen een homogeen stemmende zwarte woonwijk mag maken omdat dat de voting power reduceert ? Maar je mag wel een enorme rijk blank-stemmend district eraan toevoegen ? En dat is dan geen aantasting van de voting power ?

 10. 15

  Maar die LinksPartei vervult toch precies de rol van de SP? De afgedwaalde sociaal-democraten kiezers afsnoepen met een radicalere socialistische koers?

 11. 22

  Ik weet niet of het klopt van die doelgroep. Bij de SP zitten ook hele sjieke milieuvriendelijke serieuze mensen. Het belangrijkste verschil dat ik zie tussen SP en Groen Links is dat de SP een aktie partij is en dus beter scoort bij de verworpenen der aarde. Als Groen Links ook een aktie partij zou zijn zou Groen Links ook goed scoren bij die doelgroep. Nu zijn ze te parlementair. Ik weet niet of LinksPartei een aktie partij is.

 12. 23

  @mescaline: Ik weet het ook niet precies. Maar ik vond de term zo mooi klinken en wat ik erover las klonk zo corrupt dat ik vond dat de sargassoredactie er lucht van moest krijgen. Stiekem hoop ik dat iemand er wat meer van gaat uitzoeken er er binnenkort een artikel over verschijnt!

 13. 24

  Wel punt is dat kiesomaten in nederland me altijd aan Groenlinks toewijzen en de duitse me dus de Linkspartei bedeelde. Dus misschien ligt het programma van de Linkspartei wel dichter bij dat van Groenlinks dan dat van de SP! Ik ben uiteraard maar een meting, dus laat je niet tegenhouden om de zaak betrouwbaarder te maken.

  Wat betreft die APPD, ze hebben wel een duidelijke doelgroep geloof ik in die 5 miljoen werkelozen.