Unesco maakte vandaag bekend dat de Amsterdamse grachtengordel op de Werelderfgoedlijst wordt geplaatst. Het Werelderfgoedcomité kwam deze week in Brazilië voor de 34ste keer bij elkaar. In totaal staan er nu 904 culturele en natuurlijke locaties op de Werelderfgoedlijst.
Op de Werelderfgoedlijst staat de Amsterdamse grachtengordel nu als volgt omschreven:
Seventeenth-century canal ring area of Amsterdam inside the Singelgracht
The historic urban ensemble of the canal district of Amsterdam was a project for a new ?port city? built at the end of the 16th and beginning of the 17th centuries. It comprises a network of canals to the west and south of the historic old town and the medieval port that encircled the old town and was accompanied by the repositioning inland of the city?s fortified boundaries, the Singelgracht. This was a long-term programme that involved extending the city by draining the swampland, using a system of canals in concentric arcs and filling in the intermediate spaces. These spaces allowed the development of a homogeneous urban ensemble including gabled houses and numerous monuments. This urban extension was the largest and most homogeneous of its time. It was a model of large-scale town planning, and served as a reference throughout the world until the 19th century.
Nederlands Werelderfgoed
Eerder voegde Unesco ook Schokland, de Stelling van Amsterdam, de molens van Kinderdijk, het ir. D.F. Woudagemaal, de droogmakerij de Beemster, het Rietveld Schröderhuis en de Waddenzee al toe aan de Werelderfgoedlijst, evenals het historisch centrum en de haven van Willemstad op de Nederlandse Antillen.
Nieuw Werelderfgoed
Behalve de Amsterdamse grachtengordel werden deze keer ook de volgende culturele locaties toegevoegd: de tombes van de Buganda Koningen in Kasubi (Oeganda), de Bagrati Kathedraal en het klooster van Gelati (Georgië), het Turaif-district in Dir’iyah (Saoedi-Arabië), de Australische Convict Sites, het 18e eeuwse astronomisch observatiecentrum Jantar Mantar in India, de schrijn van Sheikh Safi al-Din Khānegāh en de historische bazar van Tabriz (Iran), de Koreaanse historische dorpen Hahoe en Yangdong, de keizerlijke citadel van Thang Long in Hanoi (Vietnam), de monumenten van Dengfeng in het ´Centrum van Hemel en Aarde´ (China), de archeologische vindplaats Sarazm (´waar het land begint´) in Tadzjikistan en de historische bisschopsstad Albi (Frankrijk).
Ook een aantal natuurgebieden werden aan de Werelderfgoedlijst toegevoegd: de Everglades (Amerika), het regenwoud van Atsinanana (Madagascar), het centrale hoogland van Sri Lanka, Papahānaumokuākea bij Hawaii, het Ngorongoro natuurgebied in Tanzania en het Bikini Atol (Marshalleilanden).
Galápagos-eilanden niet langer bedreigd
Opvallend besluit was ook de Galápagos-eilanden af te voeren van de lijst van Bedreigd Werelderfgoed. De Galápagos werd in 2007 toegevoegd. Unesco sprak destijds over ‘living museum and showcase of evolution’ en plaatste de eilanden op de lijst omdat ze werden bedreigd door uitheemse diersoorten, ongebreideld toerisme en overbevissing. Nu, drie jaar later, vond het Comité dat de Ecuadoriaanse regering zoveel vooruitgang heeft geboekt dat ze er weer vanaf kunnen.
Een opsteker dus, hoewel je kunt betwijfelen of de plaatselijke bevolking daar blij mee is. Per slot van rekening is het keurmerk Werelderfgoed goed voor een toeloop van toeristen. En dat laatste was ook een belangrijke reden voor Amsterdam om de grachtengordel aan de melden.
Reacties (6)
‘Een opsteker dus, hoewel je kunt betwijfelen of de plaatselijke bevolking daar blij mee is. Per slot van rekening is het keurmerk Werelderfgoed goed voor een toeloop van toeristen. En dat laatste was ook een belangrijke reden voor Amsterdam om de grachtengordel aan de melden.’
Volgens mij zijn de Galápagos niet van de lijst van werelderfgoed gehaald, maar van de bedreigdelijst. Goed nieuws voor de bevolking dus want er is altijd een gevaar dat je van de werelderfgoedlijst wordt gehaald en dat is slecht nieuws.
@1. Dat van de Galapagos eilanden is niet goed volgens een biologische mevrouw. Zij dacht dat de aanloop van toeristen de unieke plaatselijke flora en fauna zal bedreigen met meegenomen bacterieën, virussen en planten en hondenpoep.
Volgens Het Parool hebben ze 30 jaar er over gedaan – gemeente Amsterdam.
@1 Dat klopt inderdaad. De Galápagos staan gelukkig nog wel op de Werelderfgoedlijst.
@2 Die mevrouw zou best eens gelijk kunnen hebben. ‘Invasive species’ was een van de redenen om het op de lijst van bedreigd erfgoed te plaatsen, net als toerisme.
Amsterdam heeft er inderdaad lang over gedaan. Hier iets meer over de geschiedenis: http://www.amsterdam.nl/werelderfgoed/werelderfgoed_1/de_voordracht
Niet iedereen in Amsterdam is er trouwens zo blij mee. Sommigen zijn bang dat Amsterdam nu een slaapstad zal worden: http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article3148253.ece/_Unesco_maakt_van_Amsterdam_slaapstad_rsquo_.html
@4 Uit Trouw: ‘Bedrijven trekken en expats lopen gillend weg. Er komen minder terrassen en minder gevelreclame?, schetst Van Kampen het toekomstscenario.’
Waarom zouden bedrijven weglopen? Veel kantoren in het centrum. Vooral advocaten. Voor al die kantoren veranderd er niets.
Geen gevelreclame? HOERA!!!!! De grootste vervuiler van het Damrak.
Van Kampen is het typische voorbeeld van de zeikende Nederlander.
@5: Ik snap het sentiment wel. Amsterdam moet geen openluchtmuseum worden. Maar inderdaad zit tussen de huidige toestand van bv het Damrak en ‘openluchtmuseum’ nog een enorm gat.