Amsterdam annexeert Haarlem (e.o.)

Kenau Simonsdochter (plaatje: van nul tot nu)Zoals alle geboren en getogen Haarlemmers ben ik mij al jaren maar al te bewust van de Grote Broer die 20 kilometer verderop naar het oosten ligt: Amsterdam. Zo’n grote en belangrijke stad zo dichtbij, dat zorgt toch voor heel wat jaloerse en boze blikken naar het oosten in de Spaarnestad. Zo aan de oppervlakte lijkt het alsof de relatie tussen Amsterdam en Haarlem prima is, maar onderhuids zijn de concurentie en animositeit nog aanwezig.

En daarom zal dit bericht een klap in het gezicht zijn van iedere Haarlemmer. Heel stilletjes en zonder bloedvergieten zijn de inwoners van Haarlem dan toch plotseling Amsterdammers. Sterker nog, iedereen die in het gebied tussen IJmuiden en Almere, tussen Uitgeest en het Gooi woont, is automatisch inwoner van de ‘Metropool Amsterdam’. Dit zou internationaal beter te begrijpen zijn. Nederland is toch eigenlijk niet meer of minder dan Amsterdam, zo lijken de bestuurders gedacht te hebben.

De Tachtigjarige Oorlog ligt ons nog vers in het geheugen. Als de katholieke Amsterdammers niet zo’n dubieuze rol gespeeld hadden, was wellicht de Victorie niet pas bij Alkmaar begonnen, maar al in Haarlem en had Kenau Simonsdochter Hasselaar niet voor niets zo moedig gestreden op de Haarlemse stadsmuren. De Haarlemmers zat het Amsterdams verraad nooit helemaal lekker. Vondel wist dit mooi te spinnen in zijn Gijsbrecht van Aemstel.

Na de Tachtigjarige Oorlog is er nooit meer zo openlijk ruzie geweest tussen de twee Noord-Hollandse steden, en de aanleg van de eerste trekvaart en de eerste spoorlijn tussen de twee steden leek -aan de oppervlakte- voor een vriendschappelijke band te zorgen. Maar de Haarlemmer blijft altijd trots op zijn stad en het verschil met de Amsterdammer. De stad heeft al die jaren stand kunnen houden tegen het steeds groter wordende Amsterdam en ondanks de horden Amsterdammers die uitwijken zijn eigen identiteit kunnen behouden.

En daarom kunnen we deze annexatie niet zomaar over onze kant laten gaan: Haarlemmers (en Zaankanters, Uitgeesters, etc.) sluit de stadspoorten! Laat de weilanden onderlopen! Mobiliseert uw Kenau’s! Amsterdam mag dan wel groter en machtiger zijn dan wij, maar zonder slag of stoot zullen zij ons nooit veroveren!!

 1. 3

  Eindelijk! Dat werd hoog tijd. Het grote voordeel voor Haarlem zal natuurlijk zijn, dat de stadsmuren daarna ook door mannen verdedigd zullen worden.

 2. 4

  Sinds de A’damse yuppen van de late jaren ’90 dinkies zijn geworden, zijn ze massaal in Haarlem neergestreken, naar het schijnt.

  Bovendien: het probleem nu is dat de randstad verrommelt en dichtslibt. Dat lijkt me toch belangrijker dan oud wantrouwen of een Kalimero-gevoel.

 3. 8

  Hilarisch! Goed geschreven!
  Maar eh, wij Amsterdammers zouden het dan ook fijn vinden, na sluiting van jullie stadspoorten en volgelopen weilanden, als de provincialen onze straten niet onveilig maken met hun vrijgezellenfeestjes en de rotzooi op Koninginnedag (vrij naar Youp van t H.)

 4. 9

  DE Schutterij van Rotterdam zijn per
  stoomboot op weg naar Haarlem.
  “Daar komen de schutters
  Zij lopen zich lam
  Die mannetjes putters
  van Rotterdam.

 5. 11

  Mooi gesproken! (er moet nu wel snel een metro moet worden aangelegd!) Maar: Haarlem is z’n belegen, benepen, suffe, angstige, burgelijke, verstofte, doe-maar-gewoon-dan-doe-je-gek-genoeg-achtige truttigheid wel een beetje aan het kwijtraken, vind ik. Toen ik tien jaar geleden nog in Amsterdam woonde, liep ik altijd vol weerzin over die Grote Markt. Nu waait er een nieuwe wind. En die ruikt naar ex-import-Amsterdammers. Met een Bugaboo.

 6. 12

  Mijn God….
  Amsterdam met zijn 700.000 inwoners is zelf ook nog een kutdorp.
  Londen, Parijs en Berlijn zijn echte steden.
  Ik denk fat mijn huidige woonplaats, Hammersmith, groter is dan Amsterdam.

 7. 15

  @11: Na de grote opknapbeurt is de binnenstad inderdaad geweldig vooruitgegaan. Nog niet eens twee jaar geleden werd de bocht van Grote Markt naar het Concertgebouw de ‘bocht des doods’ genoemd. Nu is het er altijd stampensvol en erg aantrekkelijk.
  Ik ook nog het idee dat de binnenstad van Haarlem nog niet helemaal overgeleverd is aan de import-Amsterdammers, in de wijkjes eromheen is het erger .

 8. 16

  mooi gesproken: `De Tachtigjarige Oorlog ligt ons nog vers in het geheugen.’

  een tip van buitenstander: stuur een paar harlmmers naar trainingskampen in afghanistan, komen ze als geharde strijders terug.