Amerikaanse afluisterwet raakt Europa

EchelonOnder grote druk van Bush heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden ingestemd met een “tijdelijke” wetswijziging die het voor de Amerikaanse geheime diensten mogelijk maakt om af te luisteren zonder tussenkomst van de rechter. Het “tijdelijk” staat hier voor een half jaar, maar tegen die tijd hoopt men nieuwe, permanente wetgeving klaar te hebben die hetzelfde mogelijk maakt.

Slecht nieuws voor Amerikanen dus, want die kunnen vanaf nu op elk willekeurig moment zonder problemen afgeluisterd worden.

Voor Europeanen (en andere wereldburgers) is het echter ook slecht nieuws. Het internet is namelijk zo opgezet dat informatie de weg van de minste weerstand kiest. En aangezien de VS de meeste internetcapaciteit hebben, gaat ook veel van ons verkeer door dat land. Grote kans dat als je een mailtje met dat leuke anti-Bush-plaatje stuurt naar een vriend, dit via de VS wordt afgeleverd. Vanaf nu mag die informatie ook zonder gerechtelijk bevel worden doorgespit.

Als enige partij stelt D66 hier nu vragen over. De partij vind dit terecht veel te ver gaan.

Maar het is al te laat. Ik vraag me af waarom hier in Europa niet op is gereageerd voordat de wet in stemming zou komen. Want het is niet ondenkbaar dat als premier Balkenende nu een emailtje stuurt naar Eurlings, het eerder gelezen wordt door een Amerikaan dan door laatsgenoemde.

Een gevaar voor onze nationale veiligheid dus, en gezien de in het verleden gebleken bereidwilligheid van de Amerikaanse geheime diensten om verkregen informatie te delen met commerciële partijen om er handelsvoordeel mee te behalen, ook nog een economisch gevaar.

Aangezien het een tijdelijke maatregel is is nog niet alles verloren, maar of protesteren veel zin heeft? Wat stellen jullie voor. Met gelijke munt terugbetalen?

 1. 1

  Laten we ze zo veel mogelijk te doen geven:

  white house kill semtex washington pentagon god detonator heaven bush bomb explosion homeland pilot virus fedex mossad target president allah new york american cia security london explode dollar secretary hide fear paris brothers jerusalem minister torture prison search airport intelligence military diplomat et cetera

  Nog eentje dan: peace

 2. 3

  hahaha pattex, dat is het beste.

  Als vast onderschrift van al mijn emails

  white house kill semtex washington pentagon god detonator heaven bush bomb explosion homeland pilot virus fedex mossad target president allah new york american cia security london explode dollar secretary hide fear paris brothers jerusalem minister torture prison search airport intelligence military diplomat

 3. 4

  Eigenlijk is dat toch wel heel erg raar. Is er een jurist in de zaal die weet of briefgeheim ook voor email geldt?

  Voor je het weet zijn we in Europa zelf ook zover…

 4. 6

  We gaan gewoon massaal over op WiFi. Dan moeten de Amerikanen met busjes in de straten gaan rondrijden. Je weet wel, met van die bestelwagens met spiegelfolie voor de ramen en een wardrive antenne op het dak. Bovendien kunnen we dan eindelijk eens overal internetten. Zo op de fiets met mijn UMTS telefoon moeten Googlen is toch ook niet echt …

 5. 7

  @Pattex

  Peace?? Nee, daar kunnen de CIA, NSA & een hele ranglijst van militaire diensten niets mee…

  white house kill semtex washington pentagon god detonator heaven bush bomb explosion homeland pilot virus fedex mossad target president allah new york american cia security london explode dollar secretary hide fear paris brothers jerusalem minister torture prison search airport intelligence military diplomat

 6. 8

  Nu heb ik altijd een grote bek als het over politiek gaat en durf ik zonder filter haast niet meer te schrijven dat Bush een nog grotere M is dan Balkenene.
  Mocht ik toevallig wat geld over hebben aan het einde van dit jaar koop ik ergens een eilandje met een server waar geen enkele regering toegang tot krijgt.
  Alle vrijheidlievende mensen mogen dan anoniem leuke dingen schrijven ;-)

 7. 10

  @1,3,7 Ik denk dat de GC-eigenaren(?) de volgende keer moeilijker de VS inkomen. Minimaal een rectaal gefouilleerd en vanaf landing geschaduwd zullen worden.

  /LOL

 8. 11

  Just for the record.. in Europa is de wet al lang goedgekeurd dat providers ALL het internet verkeer, van welke websites je bezoekt tot je e-mails moeten opslaan. En deze gegevens kunnen vervolgens vrijelijk gebruikt worden in het speuren naar misdaad en terrorisme.

  Het is echter zover ik weet nog niet in de praktijk gebracht (vooral omdat de kosten richting onbetaalbaar zijn voor providers die zelf voor de kosten moeten opdragen).

  Kortom alles wat jouw IP adres doet op het Internet wordt ook in Europa binnenkort bewaard en van elke Europese burger is een digitaal archief aanwezig.

  Elke welgestelde terrorist encrypt natuurlijk zijn data zo dat hij nooit achterhaald kan worden, maar we kunnen er misschien tenminste wat “staatsondermijnende” burgers ooit mee oppakken als we het goede regime naar de top stemmen (gogo Wilders!) :p

 9. 12

  @11
  True, maar het blijft wel bij de providers en er is een behoorlijk bevel nodig als regeringsinstantie zijnde wil je gerichte info opvragen. De VS krijgt alles zonder bevel te zien en gericht iets opvragen hoeft helemaal niet.

  Daarnaast; men kan wel blaten over UMTS en WiFi etc., maar deze maken gewoon gebruik van de internet exchanges om websites van bijvoorbeeld Amerikaanse (Noord of Zuid) servers af te halen. Dan zit je op het Amerikaanse netwerk dus mogen de Amerikanen alles volgens hun wet. Het probleem is dat de data niet encrypted is.

  Een oplossing zou inderdaad zijn meer capaciteit in Europe te zetten bij de verscheidene internet exchanges, maar zolang een server in Amerika staat waar jij je pagina vanaf trekt zit je op het Amerikaanse systeem. Het enige wat je in dat geval zou willen is een Europese server gebruiken welke direct via een Europese exchange is verbonden (of via een netwerk van Europese servers).

 10. 14

  @ mohammed: inderdaad, onder elk emailtje! Nog wel een paar begrippen erbij om het effect te vergroten.

  Zoiets noemen ‘sommigen’ sabotage.

  Peace!

 11. 17

  Ik heb hier (uiteraard ;-)) geen problemen mee want ik kan me goed voostellen dat amerika de in het laxe europa gedoogde roversnesten wil tracen.
  En verder mòèten we hier de amerikaanse uitvinding (+ realisatie van) ‘internet’ niet gebruiken; er wordt ons niks opgedrongen hoor. Maar net als bij het al (10tallen jaren oude èn amerikaanse) GPS hebben we ook hiervoor WEER eens geen werkend alternatief ontwikkeld.

 12. 18

  @17: De auto is door een fransman uitgevonden, dus de Fransen mogen alle auto’s ter wereld doorzoeken? Vage redenatie heb je.

  Los daarvan hebben de amerikanen inderdaad niet het recht om Europese “roversnesten” te traceren. Daarnaast gaat het hier om het feit dat de onderzoeksdiensten niet hoeven aan te tonen dat er sprake is van criminaliteit (of in jouw ogen “rovers”) om verkeer af te lusiteren. Er vindt geen rechterlijke toetsing plaats, dus voor het zelfde geld zitten ze gewoon jouw geheime bedrijfsinformatie te lezen en te verkopen aan het hoogst biedende amerikaanse bedrijf.