Amerikaanse soldaat van icoon tot wrak overleden aan overdosis

Joseph Dwyer: twee dagen na 911 meldde hij zich aan bij het Amerikaanse leger, in 2003 werd hij een nationaal icoon door een foto waarop hij een Iraaks jongetje redt, later raakt een granaat zijn voertuig en knapt er iets: hij wordt depressief, terug in de VS zoekt hij hulp voor posttraumatische stress-stoornis, in 2005 denkt hij dat er Iraqi’s voor zijn deur staan in El Paso en schiet hij zijn geweer leeg, er volgen meer incidenten, vorige week overleed Joseph Dwyer (31) aan een overdosis

 1. 4

  “in 2005 denkt hij dat er Iraqi’s voor zijn deur staan in El Paso en schiet hij zijn geweer leeg”

  Doet me denken aan wat ex-collega’s die ook onder de tafel doken tentijde van oudjaarsdag bij de eerste vuurwerk knallen.

  [bekentenis]
  Dook zelf niet onder de tafel, maar ging wel door de knieeen en was op zijn hoede op oudjaarsdag in ’94
  [/bekentenis]

 2. 5

  Nu lijkt de geschiedenis zich pas te herhalen. Dit soort verhalen maken een diepe indruk op de publieke opinie, vooral in de V.S.
  Vietnam 2.0? Nog ff wachten op massale kritiek op de oorlog.

  Wij westerlingen moeten ons diep schamen.

 3. 6

  Ongeacht of ze je met protestborden of vlaggetjes opwachten thuis, is oorlogstrauma op zijn zachtst gezegd onplezant. Je zou van een leger dat mensen de oorlog instuurt wel wat meer psychische nazorg verwachten, ook als de terugkeerder er helemaal gezond uitziet.