1. 1

  Platina, heet dat hier.

  Verder begrijp ik niet zo goed wat Matthew Yglesias hiermee nou denkt te bereiken. Als je aan gratis platina kan komen dan heeft dit inderdaad zin, zo niet … dan, euh, niet.

 2. 2

  De 2 muntjes zijn dat aan materiaal niet waard, je kan ze net zo goed van 80ct per kilo schroot maken, het is enkel een juridische oplossing om te kunnen printen.

  De verwachting op de waardevolle metalen blogs is dat het debt ceiling gewoon omhoog gaat na het toneelspel de afgelopen dagen.

  Daarna zullen goud en zilver kort zakken, Deze dip is het ideale koopmoment voor mensen die hun fiat koopkracht nog niet hebben veilig gesteld. Daarna gaan goud en zilver verdubbelen volgens de voorzichtige schattingen.

  Maar je weet het nooit in de huidige zwaar geplande wereld economie.

 3. 4

  @3: Bij zo’n zeldzame munt zal dat de dief weinig opleveren. Hij kan hem immers nog moeilijker uitgeven dan een gestolen gemerkt biljet, omdat dan werkelijk iedereen weet dat het om gestolen geld gaat.

 4. 5

  @4 snap ik, maar er is vast wel een collector die de dief royaal wil belonen voor zo’n zeldzame munt.

  Ik doelde meer op het feit wat er dan economisch gezien zou gebeuren.

 5. 6

  @5: Weinig, gewoon een nieuwe munt in plaats slaan. Als je zo’n munt slaat met een nominale waarde van miljarden, gaat een verzamelaar uiteindelijk toch maar een fractie van de nominale waarde betalen. Gezien de bewaking die bij de nominale waarde hoort, heeft een dief een veel betere opbrengst/risico verhouding als hij een [email protected] in Las Vegas gaat overvallen.

 6. 7

  Zelfs in Zwitserland wordt in het parlement gesproken over een terugkeer naar de goudstandaard.

  Elk fiatgeld keert altijd naar zijn eigen intrinsieke waarde terug… en das 0,0

 7. 8

  dat plaatje bij het artikel met een ‘liberty dollar’ vind ik een beetje misleidend. Die Liberty Dollar was wel een interessant experiment, en de reactie er op zo mogelijk nog ‘interessanter’: de organisatie zou zich schuldig maken aan samenzwering tegen de staat en de FED, wat als ‘domestic terrorism’ beschouwd wordt.
  Tonnen aan goud, zilver en platina zijn in beslag genomen, wat je ook als diefstal kan beschouwen.
  Hoe het uiteindelijk met het in beslag genomen edelmetaal en de aanklachten af is gelopen is me nog niet helemaal duidelijk.

  2 platina muntjes met de eigenschappen (en ongeveer de intrinsieke waarde) van Dagobert’s geluksdubbeltje hebben natuurlijk weinig te maken met die Liberty Dollar.

 8. 9

  @6
  en dan loopt die overvaller rond met een tas vol fiches van La Tropicana, die de volgende dag nieuwe laat maken…. ;-)

 9. 10

  @8: Staat gewoon in de link die je geeft: “On March 18, 2011, von NotHaus was found guilty on various counts, including the making of counterfeit coins”

 10. 11

  @10
  Ik doelde op die verbeurdverklaring (the forfeiture trial), die afgelopen april behandeld zou zijn.
  Naar m’n gevoel wringt er iets, je kan het als handel in ‘commodoties’ (edelmetalen in dit geval) beschouwen, zo’n muntje (of de IOU’s) dekte de waarde in het edelmetaal, en dat wordt wel even mooi ingepikt, met het verhaal van ondermijning van de FED, en de staat (staten/federatie).
  Terwijl de valsemunterij ook weer weerlegd is (je krijgt voor je dollar gewoon een dollar aan edelmetaal), en je de FED en de fedreatie imho wel weer aan valsemunterij doen met hun dekking aan ‘geloofwaardigheid’ of zoiets vaags.

  Maar ik ben net even te lui om het precies uit te zoeken…

 11. 12

  Zodra (zolang) de waarde van het betaalmiddel niet in overeenstemming is met de waarde van goederen en arbeid, zijn het gouden tijden voor valsemunters.

 12. 13

  @12
  vooral als de centrale bank (FED) aan valsemunterij doet. En munten met een beetje geloofwaardige dekking (LD) tot crimineel/terroristisch weten te verklaren met instemming van de regering.
  Het hele bankenstelsel zou je trouwens als valsemunterij kunnen beschouwen. Geleend geld wordt weer tegen hogere rente uitgeleend, de rente komt weer als ‘echt geld’ in de boeken, rente over rente wordt weer ‘echt geld’ etc. etc., terwijl er dus alleen maar de geloofwaardigheid van het instituut tegenover staat. Of de grote bek, zo je wilt.

 13. 14

  @13 – Ooit zullen de kinderen met evenveel verbazing het verhaal over onze tijd aanhoren, als mijn verbazing was, toen ik op school het verhaal hoorde van de windhandel in bloembollen.

  Als kind denk je dan: hoe kunnen mensen nou zo dom zijn?

 14. 16

  Harm, vooralsnog overheerst de bewondering/adoratie voor die paar slimmeriken die de rest in het ootje nemen, en vindt kennelijk een meerderheid dat die alle ruimte moeten krijgen. In de hoop zelf ook ooit eens bij die happy few te horen, of die kans te krijgen(?).
  Als je daar een beetje misselijk van wordt ben je in het gunstigste geval een zonderling, als het even tegenzit een staatsgevaarlijk element.

  Roots, wij zonderlingen ;-)

 15. 17

  @15
  Het lijkt inderdaad wel of de republikeinen bewust op totale chaos aansturen. Om te voorkomen dat de super-rijken een paar procentjes in moeten leveren, de stumpertjes.

  Als er dan toch iemand van terrorisme beschuldigd moet worden…

 16. 19

  @18
  dat maak jij niet uit, dat wordt buiten jou om bepaald tot welke categorie je behoort.
  Beetje verdacht dat je kennelijk inzage hebt in je dossier(s) ;-)

 17. 21

  @19 – Heb ik niet. Maar ik heb ooit bezoek gehad van een tuinkabouter in broekpak, die beweerde ontwikkelingswerker in Thailand te zijn (geweest) en dat hij een vriend was van een oude vriendin van mij.

  Dat mannetje probeerde steeds het gesprek op allerlei gevoelige onderwerpen te brengen. Dat vond ik wat raar, want ik wist er niks van en zou ik er wel wat van weten, dat zou ik dat niet zomaar aan de eerste beste zijn neus hangen.

  Dus toen heb ik die vriendin maar eens opgebeld. Dat werd een hilarisch telefoongesprek, want die begreep onmiddelijk waarom ik belde. “Harm, waar ben jij nou mee bezig?” Ik lag dus gelijk dubbel van de lach.

  Die tuinkabouter heb ik nooit meer terug gezien.
  En ik wist dus genoeg.